21.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
İstanbul'da, Levent'te modern bir sanat merkezi var. Bu sanat merkezinin kurucusu, bu merkezi yaşatan Can Elgiz isimli bir sanatsever.
Harman Sokak'ta inşa ettiği Harmancı Giz Plaza isimli binanın giriş ve birinci katını modern sanat müzesi olarak tasarlamış. İnşa etmiş. Ve şimdilerde bu geniş alanlar sanat olayları için kullanılıyor.
Proje 4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi adını taşıyan bu binada konferanslar, sergiler düzenleniyor. Müzenin yürütme kurulu başkanı Melih Fereli. Fulya Erdemci müzenin küratörü olarak sanat faaliyetlerini yürütüyor.
Şimdilerde müzede Bayburt Baksı Müzesi'nin yapımına katkıda bulunmak için 123+2 sanatçının yaptığı ve bağışladığı tablolar sergileniyor.
Geçen hafta sergiyi gezdikden sonra müzenin kahvesinde yemek yedim. Bu yemeği anlatacağım.
Batı dünyasında her müzenin bir kahvesi ve hediyelik eşya satış köşesi vardır. Bunlar müzelerin yaşamasına katkıda bulunan faaliyetlerdir.
Bizde müzelere gidenlerin sayısı az. Gelir grubu düşük. Bu nedenle bu faaliyetlerden müzenin masraflarına destek sağlamak imkansız. Ama müzeleri gezenler bir yerde oturarak kahve ya da çay içmek, dinlenmek de istiyor. Acıktıklarında yiyecek bir şeyler arıyor.
Proje 4L İstanbul Güncel Sanatlar Müzesi binası inşa edilirken bu ihtiyaçlar göz önüne alınarak girişte ufak bir kahve-lokanta ve bir hediyelik eşya bölümü yapılmış.
Müzenin kahvesini bir ara Four Seasons otelinin eski şeflerinden İtalyan Carlo Bernardini işletti. Şimdilerde yönetim değişmiş. Biri kadın üç genç arkadaş müzenin kahvesini Boom Museum Cafe adıyla işletiyor. Sabah 08.00'de kahvaltı servisi, öğle yemeği ve akşam yemeği servisi yanında gün boyu çay-kahve, sandviç servisleri var.
İşletmecilerden Esra Eti, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Daha önce değişik mutfaklarda deneyim kazanmış. Şimdi kendi kahvesinin mutfağında, aşçıbaşı Birol Dolapçı ile Tülay Aslan'a yardım ediyor.
Esra Eti'nin ortakları Özgür Eryaşar ile Ahmet Eryaşar da işlerini seven gençler.
Ben sıcacık brokoli çorbası içtim. Izgara tulum peynirli yeşil salata yedim. Çorba 3 milyon, salata 8 milyon lira idi.
Esra Eti limonlu tavuk ile enginarlı tavuk çeşitlerinin beğenildiğini söylüyor. Boom köfteleri, dana şinitzelleri ve bonfileleri 11 milyon lira dolayında.
Yassı çipati ekmeği ile ızgara sebzeli sandviç, etli veya peynirli sandviç yapıyorlar.
Gün boyu cheesecake ve diğer pasta çeşitleri ile çay servisleri var. Pastalar 4 milyon 500 bin, çay ve kahve 2 milyon lira.
Çevredeki işyerlerinde çalışanların öğle saatlerinde kahveyi doldurduğunu bana anlattılar. Ben öğle saatinde kahveye gitmedim.
Eğer yolunuz Levent dolaylarına düşerse, mutlaka Proje 4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi'ne uğrayın... Güzel tabloları görürsünüz. İstanbul'da sanat faaliyetine katkıda bulunmak için bir mimar-mühendisin kendi imkanlarıyla nasıl bir müze binası inşa ettiğini görürsünüz. Müzenin Boom kahvesinde de bir çay-kahve içer veya bir şeyler yersiniz.