20.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÜLİZ ARSLAN
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Beyhan Murphy’nin sanat yönetmenliğinde kurulan Modern Dans Topluluğu İstanbul (MDTist)’un bu seneki çalışması “Şehir-Orman” 22 Kasım’da Fulya Sanat Sahnesi’nde izleyiciyle buluşuyor. Rudyard Kipling’in “The Jungle Book” adlı kitabından yola çıkılarak sahnelenen dans drama türündeki eserde gençlik ve çevre sorunları ele alınıyor. Manga ve Athena birer şarkı ile oyuna müzikal bir katkı sağlarken yine eserin bir parçası olan Şehir-Orman Tv’deki haber bültenini de Çiğdem Anad ve Mirgün Cabas sunuyor. Devlet Opera ve Balesi’nin sosyal sorumluluk projesi olan oyunun kurgusunu ve koreografisini hazırlayan Beyhan Murphy’le oyunun provasından önce buluştuk.
* Bu oyunu diğerlerinden ayıran nedir?
Devlet Opera ve Balesi’nde çocuk oyunlarımız var. Bir de büyüklere yaptığımız baleler, operalar var. Bunlar arasında kalan bir jenerasyon var, “adolesan dönemi.” Ben bu dönemin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda 21. yüzyılı ilgilendiren en önemli konu başlığı; doğa. Ama bu konuda birçok şeyin farkında bile değiliz. Çalışmalar var ama yeterli değil tabii ki. İnsanlar tarafından bir günde ne kadar çöp atıldığını ya da dünyada kaç çocuğun suyla ilgili hastalıklardan öldüğünü düşünmüyoruz. Biz yeni nesilleri bilgilendirmedikçe gidişat daha kötü olacak. Her bireye düşen sorumluluk var ama biz burada sanat üreticileriyiz. Sanatı toplumla paylaşıyoruz. O paylaşımı yaparken, her zaman tabii ki değil sanatı sanat için de yapmalıyız ama bazen, toplum için de yapmalıyız.
* Böyle bir oyunu sahneye koyarken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Çekici ve güncel kılmanız gerekiyor. O yaştaki birine çocuk gibi davranamazsınız. İki tane çocuk büyüttüm, oradan biliyorum. Her ne kadar 0-18 yaş arası çocuk diye kabul ediliyorsa da 15 yaşındaki bir çocuk ona 20 yaşındaymış gibi davranmanızı bekler. Dolayısıyla hem büyükmüş gibi konuşmak lazım hem de bir çocuğa çekici gelebilecek renk ve dinamizmde hitap etmeniz lazım. Bu oyun da öyle. Çok renkli, çok dinamik. Bazı yerlerde sert, didaktik. Bazı yerlerde şefkatli, bazı yerlede vahşi. Gümbür gümbür bir oyun. Karakterler çok eğlenceli. Alt metinde de birçok bilgi akışı sağlanıyor. Ahlaki, toplumsal değerler işleniyor. Orman yasası, şehir yasası kıyaslanıyor. “Kim vahşi? Hayvanlar mı yoksa insanlar mı?”
gibi birtakım sorular da var. Madde bağımlılığıyla ilgili, sokakta yaşayan, çalışan çocuklarla ilgili bölümler var.
* Tanıdık bir metinden yola çıkılıyor...
Evet, Kipling’in meşhur “Orman Kitabı”. Walt Disney’in yaptığı filmi hepimiz ezbere biliyoruz.
O zamanlarda hep düşünmüşümdür “Bu kendini çok güzel sahneye verir, bir gün bunu yapmak istiyorum” diye. 2003’te böyle bir fırsat oldu, Ankara Sanat, Modern Dans Topluluğu, 2 sene orada oynadı. Şimdi de MDTİst burada oynayacak.
Haberler Çiğdem Anad ve Mirgün Cabas’tan, müzik Athena ve Manga’dan
* Öğrenciler için okul saatleri içinde özel gösterimler de düzenlenecek...
İstanbul’da o kadar çok genç var ki ayağı hiçbir zaman sahneye girmeyen, tiyatroya gitmemiş. Eski deyimle ortaokullara ve liselere nasıl ulaşabiliriz diye düşündük. İl Kültür Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği ile bir koordinasyon sağlıyoruz. Bütün devlet okullarına haber gitti. Otobüslerle okul gezisi olarak gelecekler. Onlara özel matineler koyuyoruz hafta içi. Oyunun sonunda da soru-cevap yapacağız. Bu çok önemli. Sadece oyunla ilgili değil, sanatla da ilgili sorularını dansçılara iletebilecekler.
* Oyunun 2003’te oynanan halinde değişiklik yaptınız mı?
Bilgileri güncelledik. Geçen süre içinde başka nesli tükenen oldu mu diye baktık. Bir önceki habercimiz Cüneyt Özdemir’di, şimdi iki habercimiz var; Çiğdem Anad ve Mirgün Cabas. Şehir-Orman adlı televizyon kanalında haberleri sunacaklar. İkinci perdede biraz kısaltma yaptım, daha dinamik bir hale geldi. Ana hikaye dümdüz Kipling’in üzerinden gidiyor. O orman hikayesine paralel bir şehir yarattım. Ormanın izdüşümü bir şehir hayatı süregeliyor.
* Athena ve Manga’nın katılımı nasıl oldu?
Athena oyunda yer alan parçayı ilk oynadığımızda hazırlamıştı. Bu kez Manga da bir parça yazdı. İlk defa burada duyulacak. Herhalde albümlerine de koyacaklar. İstanbul’da oldukları zamanlarda gelip canlı söyleyecekler. Athena’nın üyeleri İngiltere’de yaşıyor ama denk gelirse onlar da gelip söylerler.
* Kimler destek verdi bu projeye?
ÇEVKO, ÇEKÜL gibi sivil toplum örgütleri destek verdiler. Sonra Beşiktaş Belediyesi’nin bu fikir çok hoşuna gitti ve şöyle bir çalışma yaptı; büyük konteynırlar kuruyorlar. Öğrenciler gelirken yeniden dönüşümü yapılabilecek bir çöp getirecekler. Bilet almayacaklar ama bir çöple gelecekler. Onları burada toplayıp ayrıştıracağız.