20.06.2021 - 03:10 | Son Güncellenme:
CEYDA ULUKAYA ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr / Pandemi döneminde hasret kaldığımız kahve sohbetlerinin en leziz eşlikçisi tatlının yeri bir başka. El yapımı çikolatalar, cookie tarzı kurabiyeler, San Sebastian cheesecake’ler derken son dönemde ithal tatlıların yükselişe geçtiğine tanık olduk. Öyle ki, Anadolu yakasının popüler semtlerinden Moda’da tatlıların peşinde turistik geziye çıkabilirsiniz, biz de öyle yaptık.
Portekiz’in gözdesi
Moda’nın en yenilerinden Moda da Nata, Portekiz’in ünlü Belem Pastanesi’nin dillere destan tatlısı olan natayla tanışmamızı sağladı. Dışı çıtır, içi özel kremayla kaplı bu meşhur tadın arkasında ise genç ve girişimci çift Andrea ve Burak var. Tabii Andrea’nın Portekizli olması, fikrin neredeyse doğal olarak gelişmesini sağlamış. Pandemi döneminde işsiz kalınca evde yaparak ufak tefek satışlarla başladıkları nata üretimlerini, şimdi Bahariye üzerindeki Aya Triada Kilise’sinin yanı başındaki, Lizbon havasını solutacak cinsten sevimli dükkanlarında sürdürüyorlar. Üstelik Portekiz’de “En İyi Nata Şefi” unvanı almış bir şefle çalışıyorlar. Klasik natanın yanında, yaban mersinli, Antep fıstıklı, çilekli, çikolatalı gibi seçenekler de mevcut. Tanesi 12 lira.
Tescilli Alman
Pandemiden hemen önce kapılarını açan Berliner, yüzde 80 orjinallik garantisiyle bir Alman lezzeti. Zira Almanya’dan getirilen özel bir un ve özel bir su karışımı kullanarak hazırlanıyor. Nedenini sorduğumda, Türkiye’deki unların yağı çok çektiğini ancak Berliner hamurunun yağ oranı düşük, puf puf bir kıvamda olması gerektiğini öğreniyorum. İstanbul’daki hemen tüm Alman kurumlarının tercihi olmalarını bir nevi tescil olarak not düşelim. Çeşit derseniz saymakla bitmiyor ama en popülerlerin başında Bavyera kremalı, orman meyveli ve çikolatalı çeşitlerin geldiğini bildirelim. Tanesi ortalama 10 lira.
Amerikan rüyası
Boston Donuts, içi Bavyera kreması üzeri çikolatalı formülüyle dünyanın en popüler donut’ı olan Boston Cream’den alıyor adını. Çok sayıda şubeye sahip bir zincir marka olmasına rağmen, donutların günlük olarak üretilmesi, Belçika çikolatası kullanılması ve şeker-yağ bakımından dengesiyle öne çıkıyor. Sizi bir fantazi dünyasına davet edecek kadar fazla seçenek sunsa da en çok tercih edilenler belli: Boston Cream, duble çikolata, duble çilek, duble karamel. Tanesi 10 lira.
İspanya sokaklarından
İspanya’nın meşhur sokak tatlısı ‘churro’nun İstanbul’daki temsilcilerinden Churrol, Moda’nın eskilerinden. Bir döneme damgasını vuran lokmacılık furyasında açılmasına rağmen farkını ortaya koyarak ayakta kalmayı başardı. Klasik churro, bizdeki halka tatlısını andırsa da şerbetli değil. Bu sayede üzerine tarçın ve şeker serpilen klasik versiyonun yanında çeşitli dolgu kremalar ve Belçika çikolatası sosuyla da afiyetle yenesi. Porsiyonu 22-27 lira.