PazarLego’dan ne yapılmadı ki...

Lego’dan ne yapılmadı ki...

11.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kimimiz onlardan ev yaptık, kimimiz uzay gemisi... Büyük küçük herkesin eline geçen Lego’nun artık İstanbul’da da bir ofisi olacak. Bu vesileyle Lego’dan yapılan çılgın işleri masaya yatırdık

Lego’dan ne yapılmadı ki...

Yediden yetmişe herkesin eline aldığı ve küçük parçaları bir araya getirerek bir şeyler yarattığı Lego’nun Türkiye’de de ofisi açılıyor. Lego’nun son beş yılda Türkiye’deki büyümesinin dünyadaki büyümesinin önüne geçmesiyle bu kararın alındığı belirtildi.
Bu vesileyle Türkiye’de ve dünyada bir tutku olan Lego’yla bugüne kadar yapılana yaratıcı “şaheserleri” bir gözden geçirelim istedik.

Haberin Devamı

Lego’dan ünlüler

Lego’dan ne yapılmadı ki...

* Alaska’da bir grup üniversite öğrencisi 2007 yılında, dönemin Alaska Valisi Sarah Palin’in Lego’dan heykelini yapmıştı.
* 2007 yılında Iain Heath adında bir tasarımcı ünlü astro fizikçi Stephen Hawking’in Lego’dan son derece minimalist bir yaklaşımla figürünü yaptı.
* Lego sanatçısı Sean Kenney, Lego’dan “Simpsons” çizgi dizisinin ünlü karakteri
Homer Simpson’ın heykelini yapmıştı.

Lego’yla sanat
* Amerikalı sanatçı Nathan Sawaya kendisi için “Brick Artist” yani “Parça Sanatçısı” ifadesini kullanıyor. Sawaya bugüne kadar sayısız klasik tabloyu Lego parçalarıyla yeniden yorumlayıp hayata geçirdi. Sawaya aynı zamanda Lego’dan heykeller de yapıyor.
* Bir diğer Lego sanatçısı da Sean Kenny. Kenny, Lego’dan mobilyalar, heykeller ve resimler yapıyor. Kenny’nin yaptığı resimlerden birisi 3 metre uzunluğundaki dev bir beyzbol maçı enstantanesi. Tablo tam 55 bin
Lego parçasından yapıldı.

Haberin Devamı

Lego’dan tarihi anlar
* Lego figürleriyle tarihi fotoğrafların veya anların tekrar yaratılması oldukça revaçta. Daniel Siskin’in bu alandaki fotoğrafları internette oldukça dikkat çekiyor. Siskind’ind 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan Avusturya Arşidükü’nün suikastinden Berlin Duvarı’nın yıkılmasına kadar yarattığı pek çok tarihi Lego fotoğrafı var.
* Türkiye’nin tarihi de Lego’ya yansıdı. Sinan Bitişik, Gezi Parkı eylemlerini Lego’yla anlattı. Bitişik’in tasarımı sosyal medya araçlarında çok paylaşıldı.

Lego’dan ne yapılmadı ki...

Edvard Munch’un Lego’dan “Çığlık” tablosu.

Lego müzeleri
* Danimarka menşeili Lego’nun müzelerine Legoland deniyor. İlki Danimarka’nın Billund şehrinde açılan Legoland’in Amerika, Almanya, Malezya
ve İngiltere’de de şubeleri bulunuyor. Danimarka’daki Legoland’de 4 yıldızlı
bir otel de bulunmakta. Bu otelde kalarak Legoland ziyaretinize kesintisiz günlerce devam edebilirsiniz. Legoland’lerde gerçeğiyle hemen hemen aynı Lego’dan yapılmış şehirler ve fazlası bulunuyor.

Lego’nun kartviziti
Lego her ne kadar bir oyuncak olsa da bu küçük renkli parçalardan eşyalar yapanlar da yok değil. Yalan makinesinden abajura kadar Lego’dan yapılmış pek çok günlük “yaşam” objesine internette rastlamak mümkün. Bunlardan en yaratıcı olanını da Lego kendi çalışanları için yaptı. Lego çalışanları bildiğimiz sıradan kartvizitler yerine kendilerine çok benzeyen, üstünde isimleri ve iletişim bilgileri yazan Lego figürlerini kartvizit yerine olarak kullanıyor.

Yazarlar