PazarLady Gaga fenomeni

Lady Gaga fenomeni

13.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Stil ikonu mu, şarkıcı mı, tasarımcı mı yoksa magazin basınının şişirdiği bir balon mu? Albümü 10 milyonun üzerinde indirilen Lady Gaga bu gece MTV Müzik Ödülleri Töreni’nde sahneye çıkacak

Lady Gaga fenomeni

Bu gece New York’ta saatler 21.00’i gösterdiğinde MTV Video Müzik Ödülleri töreni başlayacak ve Beyonce, Taylor Swift, Green Day, Muse gibi pek çok isim yanında son zamanların en gözde pop yıldızı Lady Gaga da sahnede olacak.
Onun için çok farklı görüşler var ilk günden beri. Kimileri garip kılık kıyafetleriyle onun 80’lerden günümüze ışınlanmış bir çılgın olduğunu düşünüyor. Kimi de bir stil ikonu ya da 21’inci yüzyılın Madonna’sı. Kesin olan şu: Gaga görmezden gelinecek bir tip değil. MTV Müzik Ödülleri töreninin aranan ismi, Marilyn Manson ve Kanye West ile çalışan bir müzisyen. Dr. Dre ile kulaklık tasarlayan bir girişimci o. Ve neredeyse her gün magazin basınında ve internetteki dedikodu sitelerinde boy gösteren popüler bir figür.
Benzerlerinin aksine, çoğu pop ikonu gibi beste yapamayan bir icracı değil Lady Gaga. Şarkılarını kendi yazıyor ve bu işte gayet başarılı olduğunu birlikte çalıştığı Marilyn Manson bile onaylıyor. Başlarda garip giysiler giyen bu kıza herkes burun kıvırıyordu. Popun gelip geçen binlerce ilginç ama iki gün sonra unutulmaya mahkum karakterinden biri olarak görülüyordu. Ya da yeteri kadar saygın ve elit bulunmuyordu. Ama Gaga’nın şu ana kadar 10 milyondan fazla şarkısı download edildi. Yeni çağda albüm satışı yerine şarkı indirmekten bahsediliyorsa eğer müzik dünyasında, işte size yeni çağın kraliçesi. İngiltere tarihinin en fazla indirilen sanatçısı. Peki kim bu Lady Gaga?

Lady Gaga’nın tarzı 80’lerle 70’ler Glam stilinin karışımı
İtalyan asıllı bir ailenin kızı. Asıl adı Stefani Joanne Angelina Germanotta. New York’ta alternatif eğlence hayatının hüküm sürdüğü kulüplerde hayli zaman geçirmiş. Dansçılık, striptiz derken şarkı yapmaya başlamış.
80’leri seviyor, giyim kuşamından ve yaratmak istediği imajdan bunu anlıyoruz. Adı bile 80’lerden. Queen’in “Radio Ga Ga” isimli şarkısından. Grup üyeleri ve Freddie Mercury burada umutsuz ev kadınları kılığına giriyorlardı ve hayli eğlenceli bir klipti bu.
Gaga’nın müziği ve giyim tarzı aslında 70’lerin glam akımına uzanıyor. David Bowie, Marc Bolan gibi karakterleri inceleyip, mesela “Velvet Goldmine” filmini izlerseniz Gaga’nın tarzına da vakıf olmaya başlarsınız.
Gaga aynı zamanda bir seks ikonu. Biseksüel olduğunu açıklamıştı bir röportajında. Kadınları sadece cinsel açıdan seksi bulduğunu anlatıyor. Yani onlarla duygusal ilişkiye girmiyormuş. Ve bu yüzden erkekleri rahatsız ettiğini düşünüyor.
Elbette onların ilgisini çekmeyi de bu sayede başarıyor.

2009’un en gözde ismi seçildi
Lady Gaga Rolling Stone’un 2009 Hot List özel sayısının kapağında yer aldı. Dergi onu yılın en gözde yeni isimlerinden biri olarak ilan etti. Müzik kariyeri çok yeni ve kısa olmasına rağmen başarılı. 2008’de yayımlanan bir tane albümü var. Adı The Fame. Bu ismin sembolik anlamının büyük olduğunu anlatmış Rolling Stone’a. Ünlü olmadan önce bir heavy metal grubunda davulcu olan sevgilisiyle ilgili anılarına dair bir göndermeymiş. Fırtınalı bir ilişki yaşamışlar ve ayrılmışlar. Ün ise sonradan gelmiş. “Fame”deki altı şarkı hit oldu ve video’ya çekildi. Bir yıl içinde hiçbir yeni sanatçının başaramadığı bir şey bu. İngiltere Kanada ve İrlanda’da bir numara olmak. America Billboard Top 200’de bir numaraya çıkmak... Bunlar azımsanmayacak başarılar. Gaga üstüne üstlük rahat ve skandala müsait. Yani paparazziler ona bayılıyor. Siyaseten doğru değil, dünyayı kurtarmaya falan çalışmıyor. Kısacası tam da hayal ettiği gibi ünlü ve zengin Lady Gaga. Şimdi merak edilen önümüzdeki yıllarda hangi ünlü modacıların esin perisi olacağı, hangi ünlü müzisyenlerle düet yapacağı. Gaga’yı takibe alın...