PazarKlasik bilgisayarın tahtı sallantıda

Klasik bilgisayarın tahtı sallantıda

11.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tabletlerde insanları bu kadar heyecanlandıran nedir? Bir kitap, bir dergi, bir gazete olabilmesi mi? Bir fotoğraf makinesi olabilmesi mi, bir video kamera, bir televizyon, bir radyo, kalemiyle bir not defteri, klavye ve fare takarak bir dizüstü bilgisayar, elektronik postalarınız, eğlenceli oyun makineniz, haritanız, boyuna göre cep telefonunuz, gerçek web erişimi, yüz binlerce işe yarayan aplikasyon...

Klasik bilgisayarın tahtı sallantıda

Tabletler kitap endüstrisinden eğitim sistemine, sağlık sisteminden eğlenceye, iş hayatından medyaya, müziğe erişimden icra etmeye, dokunmatik ekranda resim yapan sanatçılara kadar her alana, hem de birkaç
yıl içinde sızmayı başardı. Tabletlerin tarihte en hızlı yayılan elektronik ürünlerden biri olduğu söyleniyor.

Yeni bir devrin başlangıcı
Ama son beş yılda ortaya çıkan iki yeni teknolojik ürün ve gösterilen ilgi, dizüstü de olsa, klasik bilgisayarın tahtını bir hayli salladı. İlki, iPhone’la belirginleşen akıllı telefon dalgası bilgisayara ciddi bir rakip olarak ortaya çıktı.
Akıllı telefonlar Apple’ın iPhone’undan önce de yükseliş içindeydi. Ama Apple şirketinin yaygınlaştırdığı dokunmatik arayüz ve aplikasyon devrimi olmasa bilgisayarların yeteneklerini, faresiz, klavyesiz ve tuş takımsız bu cihazlarda kullanmamız pek mümkün olmayabilirdi. iPhone’lar beş yıl kadar önce ilk çıktığında en çok konuşulanlardan biri, sadece bir tane gerçek tuşu olmasıydı. Tüketicilerin aklındaki en büyük kuşku, tuşsuz nasıl telefon numarası çevirecekleriydi. Ekrana dokunarak bir makineyle titreşimsel (haptik), sessel, görsel bir etkileşim içinde olmak... Hem de bu makinelerin neredeyse her an bizimle birlikte olması, sürekli kaydedip her anımızı dünyaya yayınlayabilir olmamız. Bu insanlık tarihi açısından kağıdın bulunması ve matbaanın icadı kadar önemli bir gelişme sayılmalı.

Bilgisayar ötesi bir dünya
Akıllı telefonların ardından bilgisayara ikinci ve biraz da yıkıcı sürpriz gelmekte gecikmedi. 2010 yılında Apple’ın iPad adındaki dokunmatik tableti, başta bilgisayar üreticileri olmak üzere birçok endüstriyi birden salladı. İlk anda kimileri, “Ne olacak canım, adamlar iPhone’u kenarından tutup büyütmüş” tadında olaya yaklaşsa da, işin gidişatı ve kullanıcının ilgisi pek öyle olmadı. Geçen yıl hastalığı nedeniyle ölen Apple şirketinin kurucusu Steve Jobs, ölümünden önceki son tanıtım konuşmalarından birinde iPad ve tabletler için Post-PC çağının ilk cihazları demişti. Rahmetli iddialı konuşmayı severdi.
iPad’ler iki yıl içinde tam bir fenomen haline geldi. 9.7 inçlik geniş ekranda dokunmatik bir arayüz ve yeni bir bilgisayar deneyimi. Rakipler harekete geçmekte gecikmedi. Google’ın Android sistemi akıllı telefonlar için düşünülse de bir anda tabletlere girdi. Son üç yıl içindeki ilgi gerçekten dikkate değer. Sadece bu yılın sonunda dünyada yüz milyonun üzerinde yeni tablet satılması bekleniyor.
Kil tabletlere yazılan beş bin yıllık Gılgamış Destanı’ndan bugüne yazıyla geçen binlerce yıl, şimdi yeni bir ana kırılma noktasına ulaşmış olabilir miyiz? Kilin ardından silikon tablet, insanlık tarihi açısından ironik bir döngü. Kil tablet üzerine çubukla çentik atan Sümerli’den, New York’taki Apple dükkanı önünde yeni ‘iPad mini’sini parmaklayan adama, aradan geçen beş bin yılda belki de bizzat yazının kendisi eskimiş olabilir mi?

Tabletler kullanım kolaylığıyla ve hep yanımızda olabilmeleri nedeniyle gündelik hayatın temel aygıtları arasına girmeye aday. Tıpkı cep telefonları gibi. Bazen denemek için cep telefonumu kapatmak gibi bir gaflette bulunuyorum. Beni öldüye sayıyorlar. “Facebook’ta hesabım yok” diyorum, psikopata bağlıyorlar. Çok yakında tableti olmayanı cahil sayacaklar, haberiniz olsun.

Haberin Devamı

Her tablete bir kalem
Dokunmatik ekranların bir çoğunda çalışan özel kalemler de var. Parmak yerine kullanmak, özel aplikasyonlarla not almaktan resim yapmaya kadar birçok fonksiyonu yerine getirebiliyorlar. Wacom’un Bamboo Stylus’u bunlardan biri.

Boy boy dokunmatik tabletler var...
10 inç: İlk iPad’in ekranı
9.7 inç büyüklüğündeydi. Ardından 10.1 inçlik Galaxy Tab’ler geldi. Bu boyutta bir standart oturdu.
7 inç: İlk defa Samsung Galaxy’de telefon özelliğiyle dikkat çekti. Tableti kulağınıza götürüp konuşabiliyorsunuz.
Asıl ilgi ABD’de Amazon’un 199 dolara Kindle Fire’ı çıkarmasıyla oldu.
5 inç: Ne kadar büyük ekran,
o kadar iyi. Hem mini tablet hem akıllı bir telefon. 5.5 inçlik Samsung Galaxy Note 2 bu segmente en belirgin örnek oldu.

Haberin Devamı

Gılgamış Destanı ve kil tablet
Kimilerine göre kil tabletlerin üzerine yazılan yazının o günün kültürel kozmolojisine etkisi bugün hâlâ sürüyor. Resimdeki Babilli bir yazarın kil tablet üzerine kaydettiği Gılgamış Destanı tabletleri günümüze kalan en eski parçalarından biri.

İNCELEME

Dokunmatik kağıdın mürekkepsiz kalemi

Samsung Galaxy Note 2

* Şirket, Galaxy Note 2’de önceki kalem özelliklerini daha da geliştirmiş. Kalemin havadan dokunmadan çalışma ve etkileme özelliği var. Tüm arayüzü kalemle de kullanabiliyorsunuz. Kalemin üzerindeki minik tuş, her ne kadar basılması zor olsa da, ekran görüntüsü yakalamak gibi çok iyi işler görüyor.
* Kalem el yazısı modunda, arada kontrolden çıkıp ekrana çizikler atabiliyor. Belki benim beceriksizliğim. Kamerayla, sesle, ekran görüntüsünü kaydedip üzerine kalemle notlar alabiliyorsunuz. İsterseniz el yazınızı metne çeviren özellik de var. Türkçe desteğiyle oldukça başarılı sonuçlar veriyor.
* Ancak dokunmatik kalemin gücünü gerçekten göreceğiniz yerler; not alma, resim ve çizim aplikasyonları. Duymamış olanlar olabilir ama şimdiden tabletlere parmakla ciddi ciddi resim yapanlar var.
* Bir akıllı telefon olarak fazlası var, eksiği yok. Ekran en gelişmiş ve az enerji harcayan türden. Pil ömrü bir hayli tatmin edici. 5.5 inç ekranlık
bir telefon önce büyük gelse de kullandıkça alışıyor hatta daha da gelişmişini istiyorsunuz.
İşin doğası bu...

Haberin Devamı

Dijital dergi

Natıonal Geographıcs Türkiye
iPad ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla dergilerin tablet versiyonlarına ilgi artıyor. Türkiye’de de çok iyi tablet baskıları görmeye başladık. Türkiye’de bu çapta ilk örnek sayılabilecek, National Geographic Türkiye’nin iPad baskısı ikinci sayısıyla yayında. İngilizce tablet baskısını da aynı anda incelemiş biri olarak Türkçe seslendirmeler, alt yazılı videolar, interaktif grafikler, içerik, tasarım dünya kalitesinde bir işçilik olmuş diyebilirim. Fiyatı 6.99 TL / iPad

OYUNLAR

FIFA 13: Takım bıraktırır
Babalar aman dikkat! Oğlunuzla Galatasaray dışında bir takımı tutuyorsanız, bu oyun tehlikeli olabilir. Her yıl ligler ve oyuncularla yenilenen FIFA futbol oyununda bu yıl yine Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzon gibi takımlar yok. Geçen yıl da yoktu. Bu nedenle oğlum Cem ile iPad’e indirdiğimiz FIFA 13 daha oyuna girmeden hayal kırıklığı oldu. Ama Allah var oyunda bir hayli geliştirme ve yenilik var. Çocuğunuzun, “Baba ya, Galatasaray’ı mı tutsak?” türünden sorularına maruz kalmaktan çekinmiyorsanız fiyatı 6.99 dolar. / iPad

HE-MAN: Efsane oyuna döndü
Televizyonlar yeni renklenmişti. Sanıyorum hâlâ tek veya iki televizyon kanalı vardı. He-man başladı! Sokak bir anda boşalır, evlere koşulurdu. She-ra ilk aşkımızdı. İskeletor, Orko... Şimdi tablette oyunu çıktı.
0.99 dolar / iPad / iPhone

Haberin Devamı

YENİ

Windows 8 geldi
Microsoft sonunda tablet ve akıllı telefonlarla başlayan rüzgara yanıt verdi. Uzun yıllardır en radikal grafik arayüz değişikliğini yapan Windows işletim sistemi artık doğuştan dokunmatik. Windows 8, karelere bölünmüş dokunmatik masaüstü görüntüsüyle bir hayli kullanışlı. Aynı anda Windows RT adıyla da tabletlerde çalışacak ayrı bir işletim sistemi de çıkmış oldu. Bakalım kullanıcılar Windows’un yeni yüzüne nasıl tepki verecek. Önümüzdeki haftalarda bu konuya detaylı gireceğiz.

Haberin Devamı

FETİŞ

JBL müzik kutusu
Masaüstünde uzun yıllardır JBL’in kubbe tasarımlı hoparlörlerini kullanırım.
Şirket tasarım ve kalite anlayışıyla uygun fiyatı iyi birleştiriyor. Son yılların popüler aksesuarları, tablet ve akıllı telefon doklarında da iddialı. Flip adındaki bu minik kablosuz hoparlör çantaya kolayca sığabildiği gibi çağrıları da yanıtlamanızı sağlayabiliyor.
Tam şarjıyla beş saat müzik keyfi sunuyor.

Cıvıltılar

l ”Yıldız Savaşları 7” geliyor. Star Wars serisini yaratan George Lucas, şirketi 4.2 milyar dolara Disney’e sattı. Star Wars’un yedincisi 3D olarak yolda.
l Nexus 7 Türkiye’de. Google Android’i kullanan tablet ve telefon ailesini genişletti. Türkiye’ye yeni giren
7 inçlik tabletin üzerine geçen hafta
4 inçlik bir telefon ve 10 inçlik Nexus tabletini duyurdu.
l Apple iPad’i hem küçülttü hem de yeniledi. 7.8 inçlik iPad mini 329 dolardan başlayan fiyatlarla piyasaya çıkarken iPad 2’nin de yenilendiğini unutmayın.
iPad 2’ler artık retina ekrana sahip ve işlemcisi daha hızlı.