01.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
EDA KUNDURACI kunduracieda@gmail.com
İstanbul’un simgelerinden Galata Kulesi’nin tam karşısında, 10 Mayıs’tan beri, şehrin griliğine isyan eden kızgın bir panda var. Bu dev grafiti, sokak sanatçısı İbrahim Kurtuluş’un, nam-ı diğer Leo Lunatic’in imzasını taşıyor. Bu panda son yıllarda özellikle Beyoğlu’nun arka sokaklarında karşımıza çıkıyordu. Ancak Kuledibi’ndeki grafiti bunlardan biraz farklı... Bu kez kızgın panda, Amerikalı giyim ve ayakkabı markası Converse’in dünyanın birçok kentinde hayata geçirdiği “Clash Wall” projesi kapsamında İstanbul’u renklendiriyor.
Özellikle Avrupa’da grafiti artık gece karanlığında sanatçıların gizlice duvarları süslediği yasa dışı bir aktivite olmaktan çıkıyor. Sokak sanatının gücünü fark eden marklardan Converse de bu projesiyle gençlerin dikkatini çekerek alternatif bir reklam stratejisi kullanıyor. Guardian gazetesinin “En iyi
15 sokak sanatçısı” listesinde yer verdiği Lunatic ile Karaköy’de buluştuk.
Converse’in “Clash Wall” projesi ile yollarınız nasıl kesişti?
“Clash Wall” yıllardır Paris, Londra gibi şehirlerde yapılıyor. Grafiti ve tasarım projelerimizi gerçekleştirdiğimiz Luxury Hand isimli şirketimiz sayesinde bizimle iletişime geçtiler. İnsanlara ne çizmemi istediklerini Twitter aracılığıyla sordum ve herkes panda üzerinde yoğunlaştı.
Guardian gazetesinde adınızı gördüğünüz an ne hissettiniz?
Böyle bir durumu hiç beklemiyordum, bana da sürpriz oldu. Bir pazar sabahı telefonuma tebrik mesajı gelince öğrendim. Oylama sonucu en iyi 15 grafiticinin arasında yer almak gurur verici.
“Birçok belediye bizden duvarları boyamamızı istiyor”
Ülkemizde grafiti yasa dışı olmasına rağmen son yıllarda renkli duvar sayısı artıyor. Belediyelerin sokak sanatına karşı sert duruşu esnedi mi?
Beyoğlu ve çevresinde grafiti yapılmasına artık kimse karşı çıkmıyor. Diğer bölgelerde az da olsa sorunla karşılaşabiliyoruz. Ayrıca İzmir’den Mardin’e birçok yerdeki belediye bizden duvarları boyamamızı istiyor, bu da hoşumuza gidiyor. Başka insanların mülküne zarar vermediğimiz sürece herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Grafitilerin renklenmesi ve daha sanatsal yapılmaya başlanması, bize olan bakış açısını biraz değiştirdi. Düzenlenen grafiti festivallerinin de katkısı büyük oldu, alıştı herkes. Artık insanlar çalıştıkları yerlerde, evlerinde grafiti görmek istiyor. Biz de seve seve bu isteklerini karşılıyoruz.
“Grafitiler renklenince insanlar alıştı”
Leo Lunatic takma adı nereden geliyor?
Çizim yapmaya çizgi film karakterleriyle başlamıştım. Ninja Kaplumbağalar’daki Leonardo’yu çok seviyordum; onu kısalttım. Lunatic de geceleri dışarı çıkan yaratıklara deniyor. Mesleğim gereği geceleri çalıştığım için sonradan onu ekledim.
Türkiye’de grafiti sanatı nasıl gelişti?
Graffiti Türkiye’ye geldiğinde renkleri yoktu. 2008’den sonra grafiti dükkanlarının açılmasıyla birlikte gelişti. Gelen malzemelerle güzel çalışmalar ortaya çıktı. Grafitiler renklenince insanlar da alıştı.