07.01.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:
Kış aylarının gelmesiyle birlikte virüslerin yayılma ve hastalığa neden olma olasılığı artıyor. Kapalı alanlarda geçirilen uzun saatler, hemen hemen herkesin çevresinde geçirilen viral enfeksiyonlar hastalıkların daha da bulaşıcı olmasını sağlıyor. Grip, nezle, RSV, adenovirüs kış mevsiminde sıklıkla görülürken, bu enfeksiyonlardan adenovirüs göz sağlığını da etkiliyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sait Alim, adenovirüsün neden olduğu Adenoviral Keratokonjonktivit hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
Adenovirüs nedir?
Genellikle solunum yolları ve bağırsak sistemini etkileyen bir virüs olan adenovirüs, soğuk algınlığına benzer belirtilerle kendini gösterir. İnsanlara bulaşan 88 tipte adenovirüs olduğu bilinir. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, öksürük, ateş ile belirti verir. Bazı adenovirüs tipleri gözü de etkiler.
Sulu akıntı ile başlar
Adenoviral Keratokonjonktivit nedir?
Adenoviral keratokonjonktivit özellikle kış aylarında epidemi oluşturabilen adenovirüslere bağlı bir enfeksiyondur. Ağrılı kırmızı göz, sulu akıntı ve gözde bir şey varmış hissi ile seyreden bir konjonktivit olarak ortaya çıkar.
Adenoviral Keratokonjonktivit belirtileri nelerdir?
Adenoviral Keratokonjonktivitte, bulanık görme ve etkilenen göze en yakın kulakta lenf bezlerinin şişmesi ile ışık hassasiyeti gelişir. Faranjit ve rinit sorunlarıyla ilişkili olabilir. Çocuklarda ise ateş, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, kusma ve ishalle birlikte kendini gösterebilir. Ayrıca gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma, ağrı, göz kapaklarında şişme de bunun belirtilerindendir. Bağışıklık sistemine göre de hastalığın ağır ya da daha hafif geçirileceği değişir. Bazen görmeyi etkileyen bu sorun, korneada lekelere de neden olur.
Adenoviral Keratokonjonktivit neden kaynaklanır?
Genellikle tip 8 ve 37 adenovirüslerden kaynaklanır, bulaş göz muayene aletleri ve göz solüsyonları, enfekte kişilerin gözlerine dokunması, enfekte kişiyle ortak kullanılan havlu gibi nesneler, enfekte kişinin eliyle dokunduğu nesnelere dokunup elleri göze götürmek, yetersiz klorlanmış yüzme havuzlarından veya diğer kontamine nesnelerden yayılabilmektedir.
Adenoviral Keratokonjonktivit ne kadar sürede bulaşır?
Enfeksiyonun kuluçka süresi 5 ile 10 gün arasında değişir. Enfeksiyon başladıktan sonra da 4 hafta bulaştırıcılık riski bulunmaktadır.
Adenoviral Keratokonjonktivit ne kadar sürer?
Adenoviral Keratokonjonktivit, ortalama iki hafta ya da bazen haftalar boyunca sürebilir.
Adenoviral Keratokonjonktivit tanısı nasıl konulmaktadır?
Göz nezlesi olarak da adlandırılan Adenoviral Keratokonjonktivit de göz hekimleri fiziki muayenelerini yapar. Gerektiği taktirde konjonktiva ve gözyaşından örnek alınarak PCR ile kesin tanı konmaktadır. Tanı sonrasında ise tedavi için hastalığın şiddetine ve durumuna göre hastalar yönlendirilmektedir.
Gözünüzü kaşımayın!
Adenoviral Keratokonjonktivit nasıl tedavi edilir?
Mutlaka bir göz hekimine başvurulmalıdır. Göz enfeksiyonu aşırı ağır olmadığı sürece oral yoldan ilaç önerilmez. Gözdeki belirtilere, hastalığın durumuna göre çeşitli ilaçlar önerilebilir. Batma şikayeti için suni gözyaşı damlaları kullanılır. Steroid olmayan antienflamatuar damlalar hem ağrı kesici olarak, hem de kortizonlu damlaları azaltma aşamasında kullanılabilir. Eğer bakteriyel enfeksiyonun da eşlik ettiği düşünülüyorsa, antibiyotikli damla kullanılır. Hastalık bazen, görmede kalıcı sorunlar oluşabilecek ciddiyete ulaşabilir. Bu nedenle özellikle kapak iç kısımlarında kalın zarlar oluşan tablolarda daha dikkatli bir tedavi yürütülmelidir. Hastalığın başlamasıyla birlikte genellikle ılık su pansumanları da önerilir. Bu süreçte asla gözleri kaşımamak gerekir.
Adenoviral Keratokonjonktivit kişiden kişiye bulaşır mı?
Adenovirüsün bulaştığı gibi Adenoviral Keratokonjonktivit de bulaşıcıdır. Bu nedenle Adenoviral Keratokonjonktivit ya da üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin kendilerini mümkün olduğunca izole etmesi önem taşımaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu, ortak kullanılan eşyalardan da bulaşır. Bu nedenle evde ya da ortamda Adenoviral Keratokonjonktivit olan kişiler varsa eşyalarını ayırmalıdır. Örneğin evde havluların kağıt havluya dönmesi, enfeksiyonu taşıyan kişilerle makyaj malzemelerinin ortak kullanılmaması, toplu yerlerde bulunulacaksa bile maske ve gözlük kullanarak diğer kişilerle temastan kaçınmaları gerekir. Ayrıca tokalaşma gibi temaslardan da kaçınılmalıdır. Bazı hastalarda haftalar hatta yıllar boyunca devam edebilen bu lekelenmeler, saydam tabakanın yüzeyinde düzensizliğe ve ışık dağılmasına yol açarak görmede azalmaya neden olabiliyor.