Pazarİstanbulda bir Yunan lokantası

İstanbulda bir Yunan lokantası

04.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ta Nisia meyhane veya taverna türü bir Yunan lokantası değil. Dekoru, beyaz keten örtülü masaları ve servisiyle doğru dürüst bir lokanta

İstanbulda bir Yunan lokantası

Bu lokanta açılalı epey oldu. Kısa sürede ünlendi. Ben gidemedim. Daha doğrusu Yenişehir Palas ile lokantanın bağını bilmiyordum. Bilse idim açılır açılmaz gitmeye çalışırdım. Çünkü Yenişehir Palas benim için önemli bir otel. Biz İstanbula göç etmezden önce, annem ve babam hayatta iken, yaz aylarında İstanbula geldiğimizde Tepebaşındaki Yenişehir Palas Otelinin 201 numaralı odasında kalırdık. O zamanlar Yenişehir Palas henüz yanmamış olan İstanbul Belediyesi Dram ve Komedi Tiyatrolarının karşısındaki binada idi. Binanın yanındaki Karlman Pasajından İstiklal Caddesine çıkınca Ses Tiyatrosuna, Muammer Karaca Tiyatrosuna gidilir, Abdullah Efendi Lokantasında güzel yemek, Hacı Bekirin yanındaki Yordanda soğuk et, Saray Muhallebicisinde su muhallebisi yenilirdi.Daha sonraki yıllarda Yenişehir Palas Tepebaşına, Merkür Otelinin köşesine, bugünkü yerine taşındı. Şimdilerde oteli Mehmet Şehitoğlu işletiyor.Mehmet Şehitoğlu diyor ki, "Otelimize çok sayıda Yunan turist gelir. Tur bağlantıları için sık sık Yunanistana giderim. Bu gezilerde Selanik şehrinde lokantası olan Yanis Aleksiyuyu tanıdım. Yirmi beş yıl önce kurulan, Yunanistana gelen her ünlünün yemek yediği lokantasını beğendim. İstanbulda bu lokantanın benzerini açıp açamayacağını sordum. Kabul etti. Otelin altındaki eski Vareli Şarap Evini Yunan lokantasına dönüştürdük. Dekorunu yeniledik. Mutfağını yeniledik." İstanbulda Tepebaşı semtindeki Yenişehir Palas Otelinin altında bir Yunan lokantası var. Yunan lokantası dediysek sahibi de, garsonları da Türk. Sadece Yunanistandaki bir lokanta ile bağı olan ve de Yunan mutfağı ağırlıklı, Yunan müzikli, Yunan dekoru içinde bir lokanta. Klasik İstanbul lokantası kurmak istiyorlar Ebru Şehitoğlu da kocası ile uyum içinde ve işin içinde. Arayışları İstanbulda eski, klasik İstanbul lokantası türü bir müessese kurmak.Ta Nisia meyhane veya taverna türü bir Yunan lokantası değil. Dekoru ile, beyaz keten örtülü masaları ile, servisi ile doğru dürüst bir lokanta. Giriş katında oturma mekanı, lokanta katında küçük ama sempatik bir barı var. Tel: (0212) 292 55 16 Mehmet Şehitoğlu otel işletmeciliğinden çok lokantacılığa meraklı. Eşi Özel yemekleri ve mezeleri çok leziz Ahtapot ızgara, kalamar dolma, mırlan tava, patlıcanlı börek, sübye yahni, marine edilmiş kuzu fırın Ta Nisianın özel yemekleri. Deniz ürünleri çorbası ve sarmısaklı patlıcan salatası bizim çorba ve salatalardan farklı. Marine edilmiş hamsi, levrek ve ahtapot mezeleri orijinal. Karidesli midyeli sübye, zeytin ızgara gibi özel mezeleri de var...Çorbalar 3-9 milyon, soğuk başlangıçlar 4-9 milyon, deniz ürünlü mezeler 15 milyon, salata ve sebzeler 5 milyon, et yemekleri 15 milyon, tatlılar 5 milyon lira dolayında.Yemek sırasında Adalar ve iki yakanın geleneksel ezgileri çalınıyor. Gecenin geç saatlerinde canlı olarak rebetiko ve laikalar ile eski İstanbul şarkıları söyleniyor... Her pazar akşamı Ta Nisiada 20.00-23.00 arası Ketencoğlu grubu rebetiko ve Rum şarkılarını kapsayan bir program yapıyor. Servis elemanlarının çoğu Bebek Oteli altındaki Ambassadors Lokantasının eski elemanları. Salon şefi Adem Ünlü, şarap uzmanı. Mehmet Sarıtaş, Adem Ünlü, Sinan Güler, Dursun Erbil, Mustafa Yazar servisi aksatmadan sürdürüyor ama daha önemlisi patron ve patroniçenin devamlı işlerinin başında olması.