13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Geleceğin nasıl olacağını tahmin etmek insanlar için her zaman eğlenceli olmuştur. 2000’li yılları tahmin etmeye çalışan “ilk nesil fütüristler”in illüstrasyonları internette karşınıza çıkmıştır mesela... İnsanoğlunun geleceği tahmin etme merakı devam ediyor. Fakat teknoloji sayesinde artık daha gerçekleşebilir tahminler yapabiliyoruz. Silikon Vadisi’nde yarı düşünce kuruluşu yarı üniversite olarak çalışan Singularity Üniversitesi de geçtiğimiz günlerde 2025 ile ilgili sekiz öngörü yayımladı. Üniversiteye göre bizi inanılmaz bir gelecek bekliyor; yapay zekanın hayatımızı şekillendirdiği, sanal gerçekliğin mesafeleri kısalttığı bir dünya...
100 MİLYAR BAĞLANTI
“Eşyaların interneti” kavramına aşinasınızdır. Bu kavram birbirleriyle bağlantı halinde olan aygıtları anlatıyor. Teknoloji dünyasının uzun bir süredir üzerinde tartıştığı bu kavram artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Öyle ki öngörüler 2025’te birbiriyle bağlantı halinde 100 milyar aygıt olacağına işaret ediyor. Üstelik bu teknoloji yeni kaynakların kapısını da açacak. Teknoloj şirketi Cisco’nun verilerine göre bu 19 trilyon dolarlık yeni bir pazar yaratacak.
İnsan beyni seviyesinde
Bilgisayar teknolojileri her geçen gün biraz daha gelişiyor. Bundan 10 yıl sonra bu teknolojinin muazzam seviyelere ulaşacağını tahmin etmek zor değil. Yine de Singularity Üniversitesi’nin öngörüsünü sizinle paylaşalım: Teknoloji gurularına göre 2025’te bilgisayarlar insan beyni seviyesine ulaşacak.
Herkese internet!
Facebook, Google, SpaceX, Qualcomm, Virgin gibi dev şirketler son birkaç yıldır dünyadaki her insanın internet bağlantısına sahip olabilmesi için mesai ve para harcıyor. Bu projeler gerçekleşirse internet erişimine sahip insanların sayısı 3 milyardan
8 milyara yükselecek.
Bu trilyon dolarlarca yeni kaynağın pazara katılacağı anlamına geliyor. Üstelik hazırlanan projeler saniyede bir megabitlik bir bağlantı vâdediyor.
Gerçek JarvIs
Önümüzdeki 10 yılın en büyük yeniliklerinden biri, uzmanlara bakılırsa, yapay zeka olacak. Apple’ın Siri’sinin çok kullanışlı olduğunu, geleceğin bugünde olduğunu düşünebilirsiniz. Bir de Demir Adam’ın Jarvis’ine sahip olduğunuzu düşünün. Şu an bu alanda çalışan birçok dev şirket var. İleride yapay zekaların her konuşmamızı dinlemesine, her e-postamızı okumasına izin vereceğiz. Bu da onların zekasını kat kat daha güçlendirecek.
Mükemmel bilgi
Teknoloji, özellikle de internet sayesinde bilginin tüm dünyaya yayılmasına şahit olduk. Gelecek yıllarda ise bu bilgi mükemmelleşecek. Nasıl mı? Birbirleriyle bağlantılı aygıtlar, bu aygıtların trilyonlarca sensörü ve insanlardan gelen bilgiler sayesinde önümüzdeki 10 yıl içinde istediğimiz bilgiye, istediğimiz zaman, istediğimiz yerden ulaşacağız.
Yeni bir para piyasası
Sanal para birimi bitcoin’i duymuşsunuzdur. Aracıları aradan çıkaran, üçüncü kişilere, bankalara ihtiyaç duyulmadan para transfer edilmesine olanak sağlayan bu “yeni nesil para birimi”nin 10 yılda daha da önem kazanması bekleniyor. Öyle ki büyük şirketler tarafından milyonlarca dolarlık yatırımlar yapılan bu piyasada sadece para değil; kontratlar, hisse senetleri de yakında el değiştirebilecek; yeni bir para piyasası yaratılacak.
ekranların sonu
Facebook, Oculus’e; Google, Magic Leap’e; Microsoft, Hololens’e milyarlarca dolarlık yatırımlar yaptı. Bu sanal gerçeklik ve yapay zeka yatırımlarının sonuçlarının alınması yakın. Bu sonuçlar bildiğimiz anlamda ekranların sonu olacak. Ne telefonlar ne de televizyonlarımızda ekranlara ihtiyaç duyacağız. İhtiyacımız olan tek şey gözlükler olacak. Hem de Google Glass gibi “ucube”ler değil. Öngörülere göre moda dünyasının da yardımıyla stil sahibi gözlüklere kavuşacağız. Bu teknoloji birçok sektörün değişeceği anlamına geliyor; eğitim, seyahat, eğlence dünyası...
Kendi kendinizin doktoru olacaksınız
SIngularItyÜniversitesi’ne göre önümüzdeki 10 yıl içinde şu anki sağlık sistemleri yok olacak. Çünkü daha iyi ve daha yeterli bir sistem geliyor. Google, Apple, Microsoft, SAP, IBM gibi devlerle birlikte onlarca şirket 3.8 trilyon dolarlık sağlık pazarına girmek için yarışıyor. Yeni sağlık yatırımlarına yönelik iş planlarının eski bürokratik ve hantal sağlık sistemini tedavülden kaldıracağı öngörülüyor. Buna göre biometrik sensörlerle donatılmış giyilebilir teknolojiler ve yapay zeka sayesinde 10 yıl içinde herkes kendi kendisinin doktoru olacak. Ayrıca gelişen teknolojiyle birlikte kanserin, kalp hastalıklarının ya da nörolojik rahatsızlıkların nedeninin anlaşılabileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Robot cerrahların yürüttüğü operasyonlar her seferinde iyi sonuç verecek. Üstelik uzmanlara göre ileride organ bağışı beklemek yerine her bir organı yetiştirebileceğiz.
(Derleyen: Fırat Karadeniz)