18.07.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Shigetaka Kurita tarafından 1990’ların sonunda yaratılan, kullanıcıların duygularını kelimelere ihtiyaç duymadan ifade etmelerine imkân sağlayan emoji 2015’te Oxford Dictionaries tarafından yılın kelimesi seçilmişti. 21’inci yüzyılın iletişim taleplerinin geleneksel kelimeler tarafından karşılanamadığını belirten Oxford Dictionaries Başkanı Casper Grathwohl, emojinin bu boşlukları doldurduğunu belirtmişti. Şimdilerde küresel bir fenomene dönüşen emojilerin dünya genelinde kutlandığı bir de gün var: 17 Temmuz Dünya Emoji Günü. O gün kutlanmasının sebebi ise, iPhone ve Android telefonların emoji kısmında “takvimi” temsil eden emojide 17 Temmuz tarihinin olması.
Günde 700 milyon emoji kullanılıyor
Dünya genelinde özellikle sosyal medya paylaşımlarında her gün 700 milyonu aşkın emoji kullanıyoruz. Ve gülen yüzden şaşkın ifadeye, hayaletten pizzaya kadar binlerce emojiye her yıl yenileri ekleniyor. Geçen yıl Dünya Emoji Günü’nde yayımlanan emojilerin odağında “engelli bireyler” bulunuyordu.
Yeni emojilerin değerlendirildiği Evrensel Kod Konsorsiyumu (Unicode Consortium) 2021 yılı için 217 yeni emoji daha açıklamıştı. Bunlar arasında sadece 7 emoji yeni, daha önce hiç görülmemişken diğerleri var olanların gelişmiş hali.
En popüleri gülmekten ağlayan
Yeni emojilerin başında, cinsiyet açısından tarafsız olabilmek adına hem kadın hem de erkekler için hazırlanan sakal emojisinin yanı sıra aralarında kalp bulunan çiftler ve öpüşen çift emojilerine yeni ten rengi seçenekleri bulunuyor.
Bu güncellemelerle her geçen gün sayıları artan emojilerde hala en popüler olanları, sevinç gözyaşları ve kırmızı kalp emojileri. Birçok platformda en çok kullanılan ilk 10 emoji içerisinde yer alan kırmızı kalp emojisine iki yeni duygusal kalp emojisi eklendi.
Dünya genelinde en popüler emoji olarak anılan gülmekten ağlayan emojisi, Twitter’da da en çok başvurduklarımız arasında birinci sırada.
‘Gülen Yüz’ün geçmişi 1960’lara dayanıyor. Bir Amerikan şirketinin çalışanlarının motivasyonunu yükseltmek için kapısını çaldığı ressam Harvey Ball tanıştırdı bizi Gülen Yüz ile. Ball’un 1963’te 45 dolar karşılığında tasarladığı gülen yüz kısa sürede her alanda karşımıza çıktı. Gülen Yüz’ün haklarını alıp markalaştıran Fransız Franklin Loufrani, müzikten modaya her alanda kullanılmasını sağladı.