PazarDemansla mücadeleye sanat takviyesi

Demansla mücadeleye sanat takviyesi

28.07.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Hollanda’da bulunan Kunstmuseum Den Haag, demans hastaları için müze turları düzenlemeye başladı. Proje hakkında konuşan müze sözcüsü Maaike Staffhorst, “Kalpte demans olmaz” diyor.

Demansla mücadeleye sanat takviyesi

Hollanda’nın Lahey şehrinde bulunan Kunstmuseum Den Haag Müzesi demans hastaları için özel turlar düzenlemeye başladı. Hastalıkla mücadelede sanatın gücünü kullanmayı amaçlayan proje, New York’taki Modern Sanat Müzesi’nin Alzheimer Projesi’nden ilham alarak hayata geçirildi. “Kalpte demans olmaz,” diyen müze sözcüsü Maaike Staffhorst, “Demanslı kişilerin hâlâ duyguları var ve bunlar doyum duygusunu verebiliyorlar,” diye belirtiyor. Hollanda’da şu anda yaklaşık 300 bin demans hastası bulunuyor ve bu sayının 2040 yılında yaklaşık yarım milyona ulaşacağı öngörülüyor. Fakat aynı artış bakım uzmanları arasında yaşanmıyor. Tam da bu sebeple Alzheimer Nederland adlı yardım kuruluşu herkesin Alzheimer belirtilerini tanıyabilmesi ve bunlara doğru şekilde yanıt verebilmesi için ücretsiz, çevrimiçi eğitim videoları oluşturulmasına yardımcı oldu. Videolar 600 binden fazla kişi tarafından izlendi.  

Haberin Devamı

Hollanda’da demanslıların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik girişimlerin en yenisi olan Kunstmuseum Den Haag’daki galeri turu, demans hastalarının ve bakıcılarının duygularını harekete geçirirken bir süre sonra unutacak olsalar dahi keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. Müze rehberi Yke Prins, turda demanslı kişilerin ve bakıcılarının temas ettiği lavanta halısına da ayrıca değiniyor: “Bu tur renkle ilgili ve burada bir rengimiz var ve bu bir kokuyla birlikte gidiyor. Bunun ne olduğunu biliyor musun? Bu lavanta.” İlki geçtiğimiz ay gerçekleşen müze turunda yer alan sekiz kişi Kunstmuseum Den Haag galerisindeki kokulu lavanta halısına yaklaşırken burunlarını halıya yaklaştırıp kokladıklarında “Harika” sözcükleri ağızlarından döküldü. Müze ziyaretindeki sekiz kişiden dördü demans hastası ve diğer dördü onların akrabaları ve bakıcılarıydı. Şüphesiz bu sıradan bir galeri turu değil; demanslı ziyaretçileri ve onların bakıcılarını ağırlamak için özel bir çaba. Yeni Art Connection turu ilk kez geçen ay gerçekleştirildi ve her ayın son cuma öğleden sonrası düzenli olarak yapılması planlanıyor. 

Haberin Devamı

Açılış turunda yer alan Nebo bakım evinin sakinleri ve bakıcıları müzede bulunan birçok önemli eseri de görme fırsatı yakaladı. Bu özel ziyaretçiler aralarında Paul Signac’ın Marsilya’da küçük bir balıkçı köyü olan Cassis’i ziyaretinde resimlediği “Cassis, Cap Lombard, Opus 196” ve dışavurumculuğun önemli temsilcilerinden Alexej von Jawlensky’nin “Head of a Woman” tablosunun da bulunduğu dört sanat eserini incelediler.