PazarÇocuklarda ekran süresi uzadıkça öfke büyüyor

Çocuklarda ekran süresi uzadıkça öfke büyüyor

25.08.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Sherbrooke Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü ve JAMA Pediatrics’te yayımlanan çalışma; küçük çocukların mobil cihazlarda geçirdikleri ortalama zamanın 2020’de günde beş dakikadan 2022’de günde 55 dakikaya çıktığı ve 4 yaşındaki birçok çocuğun kendi cihazına sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, tablet kullanan okul öncesi çocukların duygularını yönetmeyi öğrenemeyebilecekleri, bunun da öfke patlamalarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Çocuklarda ekran süresi uzadıkça öfke büyüyor

Nova Scotia’dan 315 çocuğun ebeveynleri, çocuklarının 2020’de 3,5 yaşındayken, 2021’de 4,5 yaşındayken ve 2022’de 5,5 yaşındayken iPad, tablet veya mobil cihaz kullanımlarını bildirdiler. Çalışmadaki çocuklar 3,5 yaşındayken haftada ortalama 6,5 saat; 4,5 yaşındayken haftada 6 saat 42 dakika ve 5,5 yaşındayken haftada 7 saat tablet kullandılar. Araştırmacılar, 3,5 yaşındaki çocuklarda tablet kullanımının bir yıl sonra daha fazla öfke ve hayal kırıklığı ifadesiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Çocuğun daha ileriki yaşlardaki öfke nöbetlerinin de daha fazla tablet kullanımıyla ilişkili olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, “Çalışmamız, ebeveynlerin erken çocukluk döneminde tablet kullanımının öfke ve hayal kırıklığını yönetme yeteneğini bozabileceği ve küçük çocuklarda artan patlamalara yol açabileceği konusunda duyarlı hâle getirilmesini öneriyor” diye yazarken Amerikan Pediatri Akademisi, 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklar için ekran süresinin günde bir saatle (veya haftada yedi saatle) sınırlı tutulmasını öneriyor.

Yazarlar