PazarÇikolata yapı‘caz’

Çikolata yapı‘caz’

03.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Akbank Caz’da bu yıl müzik ve lezzet bir arada yürüyor. Bugün Dünya Çikolata ve Pastacılık Şampiyonu Mickael Azouz “Çikolata ve Caz Atölyesi”nde olacak

Çikolata yapı‘caz’

Bir yandan dünyanın önde gelen çikolata ustalarından birini çalışırken izleyecek, diğer yandan değerli müzisyenlerden caz dinleyeceksiniz. Mutfak Sanatları Akademisi’nde düzenlenen Çikolata ve Caz Atölyesi, iki seansta 28’er katılımcıyı bu ilginç deneyimde ağırlayacak. Alanında dünya şampiyonluğu bulunan Mickael Azouz’a Barış Ertürk, Eylül Biçer, Baran
Say ve Tolgay Yılmaz’dan oluşan S&G Quartet eşlik edecek. Bugün 10.00-13.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında düzenlenecek atölyelerin biletleri Biletix’te 120 TL’den satılıyor.

Haberin Devamı

Çikolata ve caz arasında nasıl bir bağlantı kuruyorsunuz?
İkisi de sanatın birer parçası olduğu ve hem dile hem de kulağa hitap edecekleri için bence ortaya çok güzel bir şey çıkıyor. Örneğin Fransa’da çok fazla degüstasyon yapılır ve bu sırada sürekli müzik çalar. Müzik her zaman hayatın bir parçasıdır ve o yüzden ikisinin ayrılması düşünülemez.

Hangi müzikle hangi çikolata iyi gider?
Hepsi birbiriyle uyabilir. En eski tarz müzikten rock n roll’a kadar her şeyi her türlü çikolatayla eşleştirebilirsiniz.

“Tıpkı şarap gibi kakaonun da kalitesi ülkeden ülkeye değişir”

Bu mesleğe nasıl başladınız?
Çok uzun zaman önce bir firmada çıraklık yaparak başladım. O firmada üç sene çalıştıktan sonra yedi sene boyunca da dünyanın çeşitli yerlerini gezip çıraklık yapmaya devam ettim. Bu yedi senelik seyahatim tam olarak çıraklık değildi aslında. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen gençlerin oluşturduğu uluslararası bir grupla dünyayı gezdik ve aynı zamanda çalıştık.

n Neden meslek olarak yemek değil de çikolata ve pasta şefliğini tercih ettiniz?
Aslında ilk olarak aşçılık merakıyla başladım. Sadece bir sene mutfakta çalıştıktan sonra pastacılık yapmaya karar verdim ve 25 yıldır çikolatacılıkla uğraşıyorum.

Sizce sütlü mü yoksa bitter çikolata mı?
Bitterin tadı biraz daha farklı olduğu için daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Aslında çikolata iyi veya kötü çikolata olarak ikiye ayrılır. Bu ayrım temelindeki kakaoya göre yapılır. Tıpkı şarap gibi kakaonun da kalitesi ülkeden ülkeye değişir. Kakaoda önemli olan Brezilya, Kolombiya, Peru, Kosta Rika, Venezuela gibi ülkelerden gelmesidir. Bunlar gerçek çikolatayı oluşturur.

Juliette Binoche’un “Çikolata” filminde, Binoche insanları inceleyip hangi çikolatayı ve tatlıyı sevdiklerini anlıyordu. 25 sene sonunda sizin böyle bir tahmin yeteneğiniz oldu mu?
Bu aslında morfopsikoloji diye bir şey. Örneğin biri çok kaliteli bir şapkayı çok kaliteli bir ayakkabıyla kombinlediğinde karşıdan bakıp “Bu kadının üzerindekiler şu an 500 avro ediyor” diyebilirsiniz. Ama bence görünüşe çok da takılmamak gerek. Çünkü yanıltıcı olabilir. Fransızca’da bir kıyafetine göre kimseyi yargılamamak gerektiğine dair bir atasözü vardır. O yüzden dış görünüşe güvenmemek gerekiyor.



“Altı çocuğum var”
Her çikolatacıya sorulan kaçınılmaz soru: Çikolatanın afrodizyak etkisi yarattığı doğru mu?
Çikolatanın içinde dört tane kardiyovasküler molekül olduğunu söylemek isterim. Fakat bu demek değildir ki çikolatayı yer yemez hormonlarınız fırlayacak. Ayrıca 67 yaşındayım, eşim 40 yaşında ve 6 çocuğum var, bence cevabını siz verin.



“Şampanya ile çikolata iyi gitmez”
Çikolatanın yanında en iyi giden içecek ve yiyecekler nedir?

İçecek olarak su, çay ve kahve bence çikolatayla en iyi giden şeyler. Gerçek çikolatayla tabii ki. Çikolatalı bir pastacılık ürününün yanında istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Şampanya gitmez çünkü soğuktur. Meyvelerden ise portakal, muz, çarkıfelek ve bazen çilek iyi gidebilir.