PazarBalıkçı Sabahattin formdan düşmüş

Balıkçı Sabahattin formdan düşmüş

26.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başarı Balıkçı Sabahattin'i biraz gevşetmiş. Yediğiniz bazı mezelerde bunu açıkça görüyorsunuz. Yine de hâlâ güzel bir balık yenecek yer burası. Özellikle ızgara nasıl yapılır, biliyorlar

Balıkçı Sabahattin formdan düşmüş

vmilorster@gmail.com Ancak bazen başarı insanı biraz gevşetir. Bu gevşeme süreci uzun süre devam ederse alarm zilleri çalmaya başlar. Kanımca Balıkçı Sabahattin şu anda bu sürece girmiş. Dostlarının zamanında uyarması lazım.Öte yandan kabul etmek gerekir ki "başarı" belli beklentiler yaratıyor. Tersi de doğru. Diyelim iki kafadar kendinizi İstanbul'un herhangi balık lokantaları hiç tanınmamış- bir semtinde buldunuz ve derme çatma bir yerde balık yediniz. Ahım şahım olmasa da güzel bir yemeği uygun fiyata yediyseniz şaşırır ve herhalde arkadaşlarınıza ballandıra ballandıra anlatır ve yeni bir yer "keşfettiğinizi" söylersiniz. Buna karşılık Sabahattin gibi bir yerde beklentiler yüksek. İnsan her şey dört dörtlük olsun istiyor. Olmayınca da biraz hayal kırıklığına uğruyor.Örneğin soğuk mezeler. Kötü mü? Hayır. Ancak insan böyle bir yerde ya biraz özel mezeler bekliyor ya da klasik mezeler yenecekse her şeyin mükemmel olmasını istiyor. Soğuk meze deyince mutlaka bir lakerda denemek lazım. Kötü lakerdası olan lokantadan da çıkıp gitmeli ya da kesinlikle balık ısmarlamayıp mezelerle karın doyurmalı. Sabahattin'in lakerdası oldukça iyi. Tuzu kıvamında. Torikten. 2007 yılında yediğim iyi lakerdalar arasında. Muhteşem değil ama iyi. Balıkçı Sabahattin deyince benim aklıma ilk gelen "güvenilirlik". Hak edilmiş bir şöhret. Hak edilmiş çünkü her zaman belli bir kaliteyi tutturan, birçok turistik rehbere girmiş, hem yerli hem yabancı müşterilerin yemek yediği bir yer burası. Buna karşılık patlıcan salata biraz gevşemiş. Limonu da fazla kaçmış. Patlıcan salata her zaman ısmarlanan bir meze olduğu için insan böyle bir yerde köz kokulu taptaze ve diri bir patlıcan salata bulması gerektiğini düşünüyor. Roka salata kolay kolay kötü olmaz tabii çünkü roka bizde çok lezzetli. Buradaki roka da öyle o sabah bahçeden koparılmış gibi değil ama iyi. Nasıl çok iyi olur bir roka salata? Mükemmel zeytinyağı ile. Sabahattin'de kullandıkları zeytinyağı oldukça ağır ve kalitesiz. Rengi altın sarısı. Halbuki iyi ve taze zeytinyağı açık sarı olur ve rengi biraz da yeşile çalar. Turşusu çıkmış, fabrikasyon zeytinyağları koyu sarı ve ağır olur. Sabahattin gibi bir yer biraz daha fazla para harcayıp daha kaliteli zeytinyağı bulunduramaz mı?Karides salataları taze. Lezzetli. Ama aklıma hiç tanınmayan ve çok sevdiğim Büyükdere'deki Riva lokantasında yediğim enfes karides salata geliyor. Acaba orada aşçının sırrı neydi?Ara sıcaklar olarak fener kavurma ve kalamar alıyoruz. Soruyorlar: Kalamar ızgara mı olsun tava mı? "Gerçek tarator var mı?" diyorum. "Evet" diyorlar. Bir porsiyon tava bir porsiyon ızgara diyoruz.Maalesef ızgara kötü. Kurutmuşlar. Ne ben ne de arkadaşım bir lokmadan sonra yemeye devam edebiliyoruz. Tava daha iyi ama tarator? Yoğurtla yapmışlar. Garsonu çağırıyorum. Özür diliyor. "Ekmek içi yoktu, onun için yoğurtla yaptık abi" gibi özrü kabahatinden büyük bir açıklama yapıyor. Limon sıkıp yiyoruz.Fener kavurma daha başarılı. Tereyağı mis gibi kokuyor ve kekik kıvamında. Arpacık soğanı kullanmışlar. Biber ve domatesi yerinde. Sıradan mantar kullanmamışlar. Ancak fenerbalığı sanki uzun süre dolapta beklemiş gibi. Zeytinyağları problemli Daha önce çok beğendiğim midyeli pilav ise maalesef bu sefer hayal kırıklığı yaratıyor. Sanki önceden pişip sonra ısıtılmış gibi. Fazla pişmiş. Lapa gibi olmuş. Ayrıca kimyonu da fazla kaçmış.Buna karşılık hâlâ güzel bir balık yenecek yer Sabahattin. Izgara nasıl yapılır, biliyorlar. Kurutmadan. İki kişi bir kofana yiyoruz. Oltayla tutulmuş. Ağır ağır ızgara edilmiş. Yağlı bir balık değil ama içi sulu kalmış. Güzel.İki kişi olduğumuz için bir büyük şişe rakı istemiyoruz. Küçük şişe Yeni Rakı geliyor önümüze. Ben pancar posasından yapılan rakıları pek sevmediğim için Yeni Rakı'ya meraklı değilimdir. Bir ara da bu rakının kalitesi düşmüştü. Öte yandan son zamanlarda küçük şişe Yeşil Efe'lerde de ilk piyasaya çıktığına göre bir kalite düşmesi yaşandığını düşündüğüm için Yeni Rakı ısmarlıyoruz. Hoşumuza gidiyor. Güzel bir sürpriz. Birçok şeyin kalitesi düşerken Yeni Rakı düzelmiş. Ya Balıkçı Sabahattin? Çok meşakkatli bir işle uğraşan gerçek balıkçılar karakteri sağlam, özü sözü bir, bilge kimselerdir. Sabahattin'de bu özelliklerin hepsi var. Eminim ben formda olmadığı, biraz yorgun olduğu bir güne denk geldim. Tekrar ziyaret ettiğim zaman arkadaşımı eski formuna kavuşmuş olarak bulmak istiyorum.Hesap iki kişi 160 YTL. Tel: (0212) 458 18 24 Izgara kofana güzeldi DEĞERLENDİRME: * * Değerlendirme yapılırken, sadece ve sadece yemeğin kalitesi notlanıyor. Mekanlar bir ile beş yıldız arası değerlendiriliyor. * Kötü** Vasat*** İyi**** Çok iyi***** Türünün en iyisi YILDIZLAR