PazarBabasına bak, oğlunu alma!

Babasına bak, oğlunu alma!

13.10.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Babasının izinden giden ve onun kadar büyük bir sporcu olmayı hedefleyen isimler genellikle hüsranla karşılaşıyor ve gölgede kalıyor. Ancak sporda babasının başarılarını katlayan ve onu unutturan isimler de yok değil

Babasına bak, oğlunu alma

CAN ÇIRNAZ - NBA efsanesi LeBron James’in geçtiğimiz günlerde oğlu Bronny James ile birlikte maça çıkması, büyük ilgi toplarken, spor dünyasında tartışmalı bir konuyu da yeniden gündeme taşıdı. Bronny James’in yeteneklerinin babasının oldukça gerisinde olduğu açık şekilde ortada. Hatta onun NBA’de oynayabilecek kapasitede dahi olmadığı ve Los Angeles Lakers tarafından sadece babasının isteği/baskısı nedeniyle ‘draft’ edildiğine yönelik eleştiriler mevcut. Sinema dünyasında olduğu gibi spor dünyasında da ‘akraba kayırma’ tartışma yaratan bir durum.

Haberin Devamı

Babasına bak, oğlunu alma

Bu durum daha önce de spor dünyasının farklı alanlarında karşımıza çıkan baba-oğul ikililerini gündeme getirdi. Pek çok örnekte, büyük yeteneklere sahip bir babanın oğlunun, babasının seviyesine asla yaklaşamadığı ve onun gölgesinde kaldığı görülüyor. Babası kadar iyi hatta bazen ondan daha büyük sporcular hâline gelen isimler de mevcut, ancak bunların sayısı daha az. Beyzbol, hokey, Amerikan futbolu gibi dallarda çok sayıda baba-oğul ikilisi bulunuyor ancak biz Türkiye’de daha çok takip edilen futbol, basketbol ve Formula 1 gibi sporlara odaklandık.

Futbol ailesi Maldini’ler

Cesare, Paolo ve Daniel Maldini: Tam olarak bir futbol ailesi. Baba Cesare döneminin en büyük oyuncularındandı. Oğlu Paolo ise bir efsane hâline geldi. Torun Maldini’nin ne yapacağını zaman gösterecek ancak babası ve dedesinin başarılarını yakalaması zor gözüküyor.

Haberin Devamı

Futbol Romeo’yu pek sevmedi

Beckham ailesinin futbola yönelen tek çocuğu olan Romeo’nun babasının yeteneğinden pek almadığı ortada. Arsenal altyapısında oynayan ancak yeterli görülmeyen Romeo futbolu bıraktı. Daha sonra babasının sahibi olduğu Inter Miami’nin B takımında oynasa da bu yıl futbolu 22 yaşında kesin olarak bıraktı.

Jr Maradona’dan futbola erken veda

Arjantinli futbol efsanesi ve belki de yeşil sahalara gelmiş en büyük oyuncu olan Diego Armando Maradona’nın oğlu Diego Maradona Jr, yeteneğin babadan oğula geçmediğinin bir göstergesi gibi. Babası uzun yıllar Diego Jr’ı oğlu olarak kabul etmedi. İtalya’da alt liglerde oynayan Diego Jr, genç yaşında futbolu bıraktı. 

Black Mamba’yı özlemle: Ortalama bir kariyer geçirmiş olan ve bir dönem Avrupa’da da forma giyen Joe Bryant’ın oğlu Kobe bir basketbol efsanesi oldu. 18 kez All-Star seçilen ve NBA’de 5 şampiyonluğu bulunan Kobe, Michael Jordan ve LeBron James ile birlikte basketbolun gelmiş geçmiş en iyi isimlerinden biri. Kobe, 2020’de bir helikopter kazasında hayatını kaybederken, babası da bu yıl aramızdan ayrıldı.

Peter’in eldivenleri Kasper’de: Manchester United ve Danimarka efsanesi Peter Schmeichel’ın oğlu Kasper aslında hatırı sayılır bir kariyere sahip oldu. Leicester City’de şampiyonluk yaşayan Kasper, Premier Lig’de ciddi bir kariyer yaptı. Ancak babası bir efsaneydi ve o seviyeyi yakalaması zaten oldukça zordu.

Haberin Devamı

Justin, Patrick Kluivert’ın izinde: Hollandalı gol makinesi Patrick Kluivert’ın oğlu Justin babası kadar olmasa da Avrupa’nın önde gelen kulüplerinde oynayarak ortalama bir kariyer oluşturdu.

Thuramlar futbol için doğmuş: Thuram ailesi de başarılı bir örnek. Fransa milli takımı ve Juventus ile efsane olan baba Lilian Thuram’ın oğlu Marcus, Inter formasıyla oldukça başarılı bir grafik çiziyor. Babasını geçebilir mi, zaman gösterecek. Juventus’ta oynayan diğer kardeş Kephren de ümit vadediyor.

Ianis Hagi vurur gol olur mu? Uzun yıllar Galatasaray’da oynayan Rumen futbol efsanesi Gheorghe Hagi’nin oğlunun, babası gibi bir efsane olması beklenmiyor ama Ianis yetenek sahibi olduğunu kanıtladı. Henüz genç bir oyuncu olan Ianis’in ileride neler yapacağını göreceğiz.

Haberin Devamı

Federico’ya sakatlık çelmesi: Fiorentina’da yıldızlaşan Enrico Chiesa’nın oğlu da aynı takımda yıldız oldu. Daha sonra Juventus’a transfer olan ve büyük gelecek vadeden Federico, sakatlıkla boğuştu ve gözden düştü.

Schumacher’in oğlu yedekte: Yaşadığı kayak kazası sonrası komaya giren Formula 1 efsanesi Michael Schumacher’in oğlu Mick babasının izinden gitmek için zorlu bir yola girdi. Daha önce Formula 1’de yarışan ve umut vadeden Mick, şu anda Mercedes takımında yedek pilot olarak görev yapıyor.

Pistin en hızlılarındandı: Formula 1 dünyasının baba-oğul şampiyonlarından. Döneminin en büyük pilotlarından olan Graham Hill bir uçak kazasında hayatını kaybederken, oğlu daha sonra Formula 1’e yöneldi ve bir şampiyon oldu.

Rosberg’ler şampiyon: Nico Rosberg, babası Keke gibi Formula 1 şampiyonu olmayı başardı. Böylece bu sporda nadir görülen baba-oğul şampiyonlar olarak anılıyorlar. Nico, Lewis Hamilton’ı yenerek bu şampiyonluğu alması nedeniyle biraz daha ön planda.

Barcelona Busquets’lerle mutlu: Babası Barcelona’da yedek kalan bir kaleci olan Sergio, aynı takımın en büyük oyuncularından biri hâline geldi ve babasını gölgede bıraktı. Sergio Busquets, İspanya’nın ve Barcelona’nın gelmiş geçmiş en önemli orta saha oyuncularından biri oldu.

Haberin Devamı

Tiger’ın sopası Charlie Woods’a emanet

Golfün en büyük ismi olarak anılan Tiger Woods’un oğlu Charlie henüz 15 yaşında ve şimdiden kendinden bahsettiriyor.

Futbolu dönüştüren Cruyff’tan Jordi Cruyff’a

Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki ve yetenekli oyuncularından olan Johan Cruyff’un Barcelona’da oynarken doğan oğlu Jordi de futbolcu oldu. Oğluna bir Katalan ismi verecek kadar kulübü seven Johan Cruyff’u 2016’da kaybettik. Oğlu Jordi ise babası kadar olmasa da hatırı sayılır bir kariyer yaptı.

Enzo attı ve Luca tutu(nu)yor

Fransız futbol efsanesi Zinedine Zidane’ın oğulları babalarının izinden gitti ancak başarılı olamadı. Enzo vasat bir kariyer sonunda futbolu bırakırken, Luca daha akıllıca bir karar vererek kaleci oldu ve en azından babasıyla karşılaştırılmaktan kurtuldu.

Max’ın hızı Jos Verstappen’i gölgede bıraktı

Şimdiden bir Formula 1 efsanesine dönüşen Max Verstappen, vasat bir F1 kariyeri olan babasını oldukça geride bıraktı. Yeteneği henüz çocukken belli olan ve şimdiden 3 dünya şampiyonluğu bulunan Max Verstappen’in bu sporun en büyük isimlerinden biri hâline geleceği kesinleşti.

Erling Haaland’dan baba Haaland’a tarihi fark

Babası oldukça sert bir defans oyuncusu olan Erling Haaland, babasının kariyerini şimdiden geçti ve dünyanın en önemli futbolcularından biri hâline geldi. Babası gibi Manchester City’ye giden ve orada şampiyonluklara ambargo koyan Haaland, futbol dünyasında babasına en büyük fark atan isim olabilir.

Stephen Curry’den babaya üçlük

90’lı yıllarda NBA’de oynayan Dell Curry iyi bir basketbolcu olmasına rağmen 2000’li yıllara damgasını vuracak bir NBA efsanesine dönüşen oğlu Stephen Curry’nin yakaladığı başarıları hayal dahi edemezdi. Stephen Curry takımını 4 NBA şampiyonluğuna taşıdı ve gelmiş geçmiş en iyi şutör olarak kabul ediliyor. Curry ailesinin diğer oğlu Seth de önemli bir NBA oyuncusu oldu.