İstanbul’un Anadolu-Avrupa yakaları arasındaki çekişme öteden beri vardır, sayısız cümleye konu olmuş bir durumdur. Şimdilerde Avrupa yakasındaki iki bölge arasında bir öne çıkma mücadelesi yaşanıyor. Aslında birincisi için bölgeden çok “hat” kelimesini kullanmak daha doğru bir ifade olabilir: Nişantaşı (ki tarihin başlangıcından beri en önemli semtlerden biridir)-Kanyon alışveriş merkezi (Nişantaşı ahalisinin ikinci tercihi olma özelliğini sürdürüyor)-İstinyepark (Son bir yılın yükselişteki alışveriş merkezi; özellikle görme-görülme işinin en başarılı yapıldığı yer) hattı bu.
Gerçi Nişantaşı ile alışveriş
merkezi müdavimlerini aynı kefeye koymayı doğru bulmayanlar da çıkabilir ama artık iç içe geçen bir durum var. Bir İstinyepark kadını botoks için Nişantaşı’ndaki doktoruna gider, öğle yemeği için de arkadaşları ile Zazie’de ya da karşı köşede Brasserie’de buluşur.
Ofisi Nişantaşı’nda olan bir işadamı da spora Kanyon’a, öğle yemeği için İstinye Park’a düşürebilir yolunu.
“Avrupa yakasının diğer yakasını” ise yakın zaman önce yıldızları parlayan Galata, Asmalımescit ile bu yılın semti unvanını kapan Şişhane oluşturuyor.
Peki bu ayrımı nelere dayanarak yapıyoruz? Yanılma payını da bırakarak yaptığımız genellemelerle... Mesela alışveriş yapılan dükkanların tarzı. İstinyepark’ta marka konuşur, Asmalımescit’te tasarım ve vintage.
Ya da sinema. Galata’ya gidenler bağımsız ve sanat filmi meraklısıdır, Kanyon’da ise görkemli galalar yapılır.
Başka neler olabilir? Onu da sokağın gözlemcilerine sorduk...
“Muhabirlerin mesaisi bitince onlar da gider”
Müge Dağıstanlı (Posta)
-Sanat galerisi sahibi olan veya resim koleksiyonu yapan cemiyet hayatı simaları, Cem Boyner’in kızı Ayşe gibi bohem hayat yaşamayı sevenler, Güllü Aybar, Derin Mermerci, Tuba Ünsal ve sevgilisi Murat Plevneli gibi isimlerin üçgeni Asmalımescit, Şişhane, Galata. “Ben sosyetiğim ama işin bohem tarafından da anlarım ve severim” demek için buralara gidiyorlar. Galata’dan loft daireler alıyorlar. Asmalımescit’teki yerlerde yemek yiyip Mojo’ya, Public’e geçiyorlar. Bir tinerci Derin Mermerci’nin çantasını çalmaya kalkınca sosyetikler Beyoğlu’ndan elini ayağını çekmişti. Şehrin nabzı orada atınca şimdi yine dönüş başladı Beyoğlu’na.
-Nişantaşı kafeleri ve özellikle İstinye Park ise kendini göstermek isteyenlerin merkezi. Lüks otomobillerinden iniyorlar, dadıları eşliğinde çocuklarını gezdiriyorlar. Armani, Gucci’nin karton poşetleriyle geziyorlar. Böylece “Oradan alışveriş yapıyorum” mesajı veriyorlar. Bu işin olmazsa olmazı Masa restoranda oturmak. Su bile içsen orada gözükeceksin. Nişantaşı’nda aşağı yukarı yürüyüp magazincilerin kadrajına girmek için ter dökmek yerine Masa’da oturup işlerini garantiye alıyorlar.
-Hülya Avşar, Bergüzar Korel ve Halit Ergenç Kanyon’a gidiyor.
-Etel Baler, Deniz Berdan, Hande Acar, Özlem Yıldız İstinye Park’a gidiyor. İstinye Park’ta saat 17.00-18.00’den sonra göremezsiniz bu isimleri. Çünkü magazin muhabirleri paydos ediyor o saatlerde. Bu isimler fotoğrafları çıkmazsa rahatsız oluyor aslında ama sanki fotoğrafları çekilirken rahatsız oluyorlarmış havasına giriyorlar.
“Sinemada gişesi 2 milyonu geçenler İstinye’de takılır”
Cengiz Semercioğlu (Hürriyet)
-Asmalımescit kadını spordur, enerjiktir, tarz giyinir ve kendi stilini yaratır. Nişantaşı, İstinye Park kadını ise en pahalı ayakkabı ve çanta peşinde koşarken bile her daim ince topukludur.
-Nişantaşı, Kanyon, İstinye Park’çılar gala insanıdır. Filmlerin galalarını asla kaçırmazlar Kanyon’da Num Num’da oturup galaya yetişirler. Beyoğlu insanı daha entelektüeldir, film festivalini de takip eder, caz festivalini de...
-Nişantaşı-İstinye hattının şarkıcısı Serdar Ortaç, Demet Akalın’dır, Asmalımescit’inkiyse Candan Erçetin ve Şebnem Ferah... Nişantaşı insanı Scotch’ta sabahlar, Asmalımescit insanı sokakta...
-Asmalımescit kadını erkeğin hesap ödemesini beklemez. Elini cebine atar. Daha delikanlıdır, Nişantaşı-İstinye çıtkırıldım. Bunlar sevgiliden davet bekler, diğerleri “Kalk Asmalı’ya gidelim” der...
-Asmalı gençtir, İstinye konformist... Arabayla barın önüne giremezsin Asmalı’da, İstinye’de son model arabanı masanın yanına park edersin. Bu yüzden ailelerin tercihi Kanyon’dur, bekar kadın-erkeklerin ve çocuksuz çiftlerin tercihi Beyoğlu...
-Nişantaşı-İstinye öğleden sonraları için idealdir, bir şeyler atıştırıp yemek için. Gece ise Asmalı zamanıdır. Daha samimidir, daha eğlencelidir, alternatifi daha çoktur.
-Sinemada gişesi 2 milyonu geçen oyuncu İstinye’dedir, 100 bin civarını yakalayansa Asmalı’da... Şahan Gökbakar İstinye’dedir, Engin Günaydın Asmalı’da...
-Asmalımescit Uğur Yücel’dir, Nişantaşı-İstinye-Kanyon ise Eda Taşpınar..
“İstinye Park tayfası Türkçe popçu, Asmalı ise her telden...”
Melis Alphan (Hürriyet)-İstinye Park’a giden her kadın değil ama “İstinye Park kadını” diye tanımladığımız tip son derece marka takıntılı. İstinye Park markalar sokağından da alışveriş ediyor, yurtdışından da...
-Nişantaşı kadınını ikiye ayırmak gerekir: Abdi İpekçi ve Teşvikiye Caddesi kadınları.
İki cadde birbirine paralel olsa da aslında birbirinden çok kopuk. Abdi İpekçi kadını İstinye Park kadınına yakın duruyor. Burada da markalar önemli ama özellikle çantada sahtecilik yaygın. Teşvikiye Caddesi kadını Zara, Yargıcı gibi mağazalardan alışveriş ediyor. Asmalımescit kadını ise her telden. Yani, İstiklal’den alışveriş edeni de var, ihtiyaçlarını Nişantaşı’ndan alanı da. Midnight Express, Bilstore gibi mağazalardan alışveriş edeni de... Fakat o da bir noktada alışveriş merkezlerine de uğruyor.
-İstinye Park tayfası büyük olasılıkla Türkçe pop dinliyor ve seviyor. Arada bir Etiler’deki kulüplere, Şamdan’a falan takılıyor. Asmalımescit tayfasına fasıl da uyuyor, rock bar da, caz bar da... Leş bir mekan arıyorsa İstiklal onlarla dolu; daha klas bir dinleti peşindeyse Nardis, ikisinin ortası ise Babylon.
-İstinye Park’taki restoranlar neredeyse silme kadın olduğu için hesabı orada da kadın ödüyor ama çoğunluğu kocalarının ek kartıyla. Asmalımescit’te hesaplar genelde kırışılıyor.
“Gündüz Nişantaşı’nda gördüğüne gece de Asmalı’da rastlayabilirsin”
Çağdaş Ertuna (Milliyet)-Asmalımescit kadını daha cool, Nişantaşı kadını daha kokoş olarak biliniyor.
-Çocuklu aileler Asmalımescit yerine Nişantaşı-Kanyon-İstinye Park hattına gidiyor. Çünkü Asmalımescit’te çocukları eğlendirecek bir şey yok. Alışveriş merkezlerinde oyun alanları, oyuncak mağazaları, hatta çocuklara özel sergiler bile oluyor. Asmalımescit’e çocuklular da geliyor ama çocukları evde bırakarak!
-Nişantaşı, İstinye Park ve Kanyon’da dünyanın en lüks mağazaları var. O yüzden burada alışveriş yapanların lüks araba ve kıyafetlerinin olması normal. Tabii bu mekanlara gittiklerinde fotoğraflarının çekileceğini bildikleri için çoğu zaman abartıya kaçabiliyorlar. Asmalımescit eskiden daha mütevazıydı ama artık meraktan daha gösterişliler de Asmalımescit’e geliyor.
-Gündüz mağazalar ve kafelerin olduğu Nişantaşı-İstinye hattı daha çok tercih ediliyor. Gece bu ilgi restoranlar, barlar, kulüpler ve meyhanelerle dolu Beyoğlu’na kayıyor.
-Gündüz İstinye Park’ta ya da Nişantaşı’nda gördüğünle gece Asmalımescit’te karşılaşıyorsun. Haluk Akakçe’yle bile gündüz Nişantaşı Brasserie’de akşam Nupera’da çarpışabiliyorsun.
-Cahide’yi Cahide yapanlardan, Şimdi’nin işletmecisi Gügü (Gülsün Sami) çok uzun yıllardır Asmalımescit’te yaşadığı için o civarın simge ismi bence. Tuğba Erbil ise İstinye Park’taki Masa’da yaşadığı için “öteki yakanın” simgesi olabilir.
“İstinye Park kadını pahalı marka giyer, Asmalı kadını tasarım sever”
Mehveş Evin (Milliyet)-Nişantaşı, İstinye Park kadını pahalı markalara tonla para harcamayı ve gösterişi sever. Diğeri tasarım (Galata’daki butikler, Cihangir’de Berrin Akyüz, Nişantaşı’nda Hakan
Başak, Tünel’de BNG, Nişantaşı’nda Midnight Express). Bazen de aralardaki matrak, ucuz dükkanları keşfetmeyi. Sportiften ziyade pratik, daha sade veya kalıp dışı giyinmeyi sever diyebiliriz.
-Nişantaşı insanı Nişantaşı civarındaki galeri açılışlarına gider, Asmalı insanlarını Galerist’te, Osmanlı Bankası Müzesi’nde görebilirsiniz.
-Asmalı: Daha alternatif müzik meraklısı olurlar. Babylon’a ve Hayal Kahvesi’ne giderler. Tekno ve house sevenler için Indigo. Ancak Nu Pera, 11:11 gibi yerlerde çalan popüler dans müziği dolayısıyla daha ziyade Nişantaşı insanları doluşur. Sırf bu yüzden Meşrutiyet Caddesi’ne karşı alerji geliştiren Beyoğlu insanları var. Nişantaşı insanları Al Jamal, Longtable ve Scotch’a gider.
-Kadın gruplarına (30 yaş üstü ve ekonomik özgürlüğünü kazanmış) Asmalı civarında daha çok rastlanıyor.
-Asmalı daha çok bekarların yeri gibi çünkü çocuklarla dolaşacak, onları pek oyalayacak mekan yok. Nişantaşı-Kanyon gibi yerlerde çocuklarla alışveriş edecek, sinemaya gidecek daha ferah ortamlar var.
“Yeni pizzacılar açıldı, yine de Asmalı İstinye’nin gündüzü ile yarışamaz”
Ayşe Kucuroğlu (Public’in sahibi)-İnsanlar daha önce, bir program yapacaksa Asmalımescit civarını 15.00’ten sonraya bırakırdı. Bu saat Da Vittorio ve Miss Pizza ile öne çekildi. Gece ise bu civarı Public ve 11:11 hareketlendiriyor. Ama yine de Şişhane’nin gündüzü Nişantaşı-Kanyon ve İstinye Park’ın gündüzü ile yarışamaz.
-Nişantaşı-Kanyon ve İstinye Park’ta daha çok kadın gruplarını görüyoruz. Özellikle de İstinye Park’taki Masa’da. Bir kahve molası ve öğle yemeği için buluşuyorlar. Halbuki Şişhane-Asmalımescit bölgesinde kadın erkek kankalar veya iş arkadaşları aynı masada bir arada. Akşam yemeğinden sonra kız kıza eğlenceye geçiliyor.
-Çocuklu aileler tarafından Nişantaşı-Kanyon ve İstinye Park daha çok tercih ediliyor. Bebek arabasıyla daha rahat gezebiliyorsun ya da bebeğinin altını değiştirmek için sana ayrılan yerlerden faydalanabiliyorsun. Oysa Şişhane’de bebek arabasını kullanman zor. Bu yüzden Beyoğlu’nda bekarlar daha ağırlıklı. Üstelik Asmalımescit’teki mekanların çocuk mönüsü yok, öteki tarafta çocuk mönülü kafelerden bol miktarda var.
-Gündüz Nişantaşı-Kanyon ve İstinye Park’a şıkır şıkır gidenler gece Beyoğlu’na giderken daha rahat giyiniyorlar. Beyoğlu daha iddiasız çünkü. Öteki tarafsa daha gıcır gıcır daha lüks. İnsan ona göre şartlanıyor ve daha şık giyiniyor.
-Kanyon-İstinye Park ve Nişantaşı’nın simge ismi Nazlı Öztarhan, Şişhane civarının ise Ayşe Boyner.
“Nişantaşı’nda canlı müzik pek olmaz, bu işin doğru adresi Beyoğlu’dur”
Ayşe Özyılmazel (Sabah)-Asmalımescit akşam 8’den sonra
dolar genellikle çünkü yemek-içki-müzik ve eğlence bölgesidir.
-Beyoğlu’nda canlı müzik seçenekleri daha fazla. Hayal Kahvesi, Hayal Bistro, Mojo, Mask, Jazz Stop, Balans, Babylon konserleri başı çekiyor. Nişantaşı’nda öyle canlı müzik durumları pek olmuyor,
o yüzden müzik dinlemenin adresi Beyoğlu’dur.
-Asmalı’ya gelen kızlar gerçekten eğlenmek ve kafa dağıtmak için gelirler, rahat giyinirler, kılık kıyafete takmazlar. Nişantaşı’nda, İstinye Park’ta gezen kızların kafasındaki en önemli soru “Nasıl görünüyorum”dur.
-Artık Asmalımescit kadını ve Nişantaşı kadını diye iki ayrı kavram pek kalmadı. İkisi de birbirine karıştı. Ekonomik krizin ve farklılaşma trendinin de etkisi olabilir. Ha tabii var öyle eski usul Nişantaşlı kadınlardan hâlâ ama artık ikoncanlar bile Pull&Bear, Top Shop’tan falan giyiniyor.
-Asmalı’da müzisyen, oyuncu, reklamcı arkadaşlarımı görürüm. Mesela Teoman’ı. Nişantaşı’nda Göksel, Hakan Yıldırım, Cem Mumcu, Ece Sükan, Erol Günaydın, Cem Lokmanhekim, modacı Ezra-Tuba Çetin komşularım.
“Asmalımescit’te kadınlar restoranda kendi hesabını kendisi ödüyor”
Bekir Saçar (Milliyet)-Cemiyet hayatı İstanbul’un Soho’su Asmalımescit, Tünel, Şişhane diyerek burada yiyip içmeye başladı. Mesela işadamı Cem Boyner’in ikizlerinden Elif tam bir Nişantaşı ve İstinye Park, Ayşe ise Asmalımescit kızı. Elif, günün modasını yakından takip eden, popüler markalar giyen bir kız. Ayşe sade ama farklı, alışılmadık tarz kıyafetler giyiyor. Ayşe’nin giyimine harcadığı para ile Elif’inki arasında fark yok. Elif marka giyiyor, Ayşe tasarım kıyafetler alıyor.
-Beyoğlu’nda bir sergiye giderseniz Nahide Büyükkaymakçı, Güllü Aybar’ı, Nişantaşı’nda bir sergiye giderseniz Eda Taşpınar, Deniz Berdan, Arzu Atabarut ve Siren Ertan’ı görürsünüz.
-Asmalımescit kadınları gösterişten uzak ve salaş olmayı seviyor. Tünel’den Taksim’e tramvaya biniyor, metroyu kullanıyor. Gittiği kulüpte, restoranda kendi hesabını kendisi ödüyor. Nişantaşı, İstinye Park kadını gittiği yerde en iyi konumlu masa ve yer verilmezse çıngar çıkarır hatta orayı terk eder. Asmalımescit kadını biralarını açıp bir kapı eşiğinde bile içki içip keyfini çıkarır gecenin.
“Nişantaşı’nın stili daha tutucudur,Asmalı’dakiler ise rahat giyiniyor”
Yaprak Aras Şahinbaş (Sabah)-Asmalı-Şişhane civarında insanlar daha çok kendileri için giyiniyor. Buralarda çok yüksek topuklularla yokuşları, Arnavut kaldırımlarını aşmak pek mümkün değil. Bu nedenle de biraz daha rahat giyiniyor insanlar.
Bir de tabii yeni açılan butikler de gençleri ve yaratıcı kesimi buralara çekiyor. Buraları tercih edenler ikinci el mağazalardan veya pazarlardan giyinebiliyor. Mix&match’te; kombinasyon yapmada başarılılar. Alışveriş merkezi ve Nişantaşı’nın stili daha tutucu. Belli kuralların dışına çıkmaktan hoşlanmıyorlar. Ayakkabı-çanta-kemer, renk uyumu gibi sıkıcı takıntıları var.
-Asmalımescit’te iyi müzik dinlemeye gidilen mekanlar sadece Lokal, Otto, Babylon ve 11.11. Nişantaşı’ndaki eğlence müzikten çok görünme bazlı olabilir. Şişhane çevresi de biraz öyle.
-Asmalımescit Ayşe Boyner’i, Nişantaşı Feryal Gülman’ı, İstinye Park da Demet Kutluay veya Ebru Şallı’yı akla getiriyor.