23.02.2020 - 04:49 | Son Güncellenme:
Teknoloji devlerinin yapay zekalı sesli asistanları sayesinde artık tek bir komutla tüm elektronik cihazları uzaktan kontrol edebilmek mümkün. Sipariş vermekten müzik dinlemeye, kombiyi açmaktan klimayı kapatmaya sesli komut yoluyla her türlü işlemi gerçekleştirmeye olanak tanıyan bu sistem, akıllı telefon veya hoparlörler üzerinden Alexa, Siri, Google Asistan gibi asistanlar aracılığıyla çalışıyor. Ancak bu asistanların, bizden gelebilecek ani herhangi bir komutu algılayabilmek için sürekli olarak dinleme faaliyetinde bulunup bulunmadığı da tartışma konusu. ABD’de yaşayan bilgisayar bilimcisi bir çiftin arasında da tartışmaya sebep olan bu konu, “Sessizlik bileziği”nin çıkış noktası olmuş.
Şikago’da yaşayan Ben Zhao’nun geçen yıl evde müzik dinlemek için aldığı Alexa bağlantılı Echo hoparlörü, eşi Heather Zheng’in itirazına yol açmış. Zheng’in “Mikrofonunun sürekli açık olduğunu biliyorum. Bunu kullanmanı istemiyorum” diye karşı çıkması üzerine, ikisi de Chicago Üniversitesi’nde görevli olan çift, bu uyuşmazlığa bilimsel bir çare bulmanın yollarını aramış. Ve böylece “Sessizlik bileziği” adı verilen, parazit yaratarak ortamda bulunan her türlü mikrofonun o esnada yapılan konuşmaları dinlemesine engel olan ürün ortaya çıkmış. New York Times’ta yer alan habere göre, bilezik aktif hale getirildiğinde, ultrasonik sinyaller yayarak yakındaki mikrofonların ortam sesini algılamasına engel oluyor. Bileziğin, bileğe takılan taşınabilir bir formda olması ise yalnızca evde ya da işte değil, bulunduğunuz farklı ortamlardaki olası akıllı asistanlara karşı da koruma işlevi görevi görmesini sağlıyor. Çift şu an “Sessizlik bileziği”ni 20 dolar gibi bir fiyata üretme planları yapıyor ve şimdiden birçok yatırımcının da dikkatini çekmiş durumdalar.
“Sessizlik bileziği”, günlük hayatımıza gün geçtikçe daha fazla egemen olan akıllı teknolojilere karşı bir tür savunma mekanizması. Ve aslında ilk değil. Son dönemde üretilen anti-akıllı cihazlar arasında, güvenlik kameralarına karşı geliştirilen “Reflectacles” isimli gözlük de var. Chicago merkezli gözlük üreticisi Scott Urban’ın dört yıl önce geliştirdiği 164 dolar fiyatındaki bu gözlükler, kızılötesi ışık yansıtan bir çerçeveye sahip ve bu sayede kameralar, gözlüğü takan kişinin yüzünü tespit edemiyor. Urban’ın son dönemde, yüz tanıma teknolojisini devre dışı bırakan bir lens üzerinde de çalıştığı biliniyor.