24.02.2016 - 14:20 | Son Güncellenme:
Gelişmiş araç sistemleri içinde son dönemde önemli bir yer tutan start-stop teknolojisi hızla gelişmeye devam ediyor. Start-stop teknolojisi kullanıcılar üzerinde bir takım soru işaretlerinide beraberinde getirdi. Peki Otomobil dünyasına yeni bir boyut kazandıran start-stop teknolojisi nedir? Start-stop teknolojisinin otomobile ve kullanıcıya sağladığı yararlar nelerdir? Buyrun hep beraber start-stop teknolojisi hakkında aklınızı kurcalayan sorulara cevap bulmaya çalışalım. Öncelikle işin özünden başlayalım Marş dinamosun tanımını yapalım;
Marş dinamosunun diğer bir ismi, marş motorudur. Bu motor, aracın çalışmasını sağlayan sistemdir. Marşa basıldığı zaman marş motoru, dönme kuvveti olan ‘volan dişlisi’ ile krank miline bu gücü aktarır ve böylece motor ilk hareketini almış olarak çalışmaya başlar.
Marş dinamosu ismi verilen parça, seyrek kullanım amaçlı üretilmiş olduğu için yatak kısımlarında burçlar bulunmakta olan; uzun süreli çalışmalara karşı dayanıksız yani kısa ömürlü bir motor çeşididir. Uzun süreli marşa basma durumlarında, enerji tüketiminin de artması sebebiyle marş dinamosu akünün zayıflamasına veya bitmesine sebep olur.
Start-Stop Sistemi'nin mantığı
Start-Stop sisteminin temelini oluşturan bu konudur.Gelişmiş araç sistemleri Start-Stop sisteminde; çok kısa süre ile aracın motorunun durdurulup çalışmasını sağlayacak sistemin çalışması vardır. Yani tıkanmış olan trafikte veya ışıklardaki bekleme süresinde araç motoru stop konumuna geçer, ışığın yeşil olması veya trafiğin açılması ile de start konumuna geçer.
Gelişmiş araç sistemleri Start-Stop sisteminde bulunan marş sistemine; tek alternatör yerine hem şarj edilmeyi sağlayan hem de tek seferlik çalıştırmaya yetecek seviyede enerji depolayabilen yeni nesil olarak kabul edilen alternatör-dinamo sistemi bulunmaktadır. Oysa eski tiplerde tek alternatör bulunmaktadır.
Aracınızda Start-Stop sistemini devreye soktuğunuzu varsaydığımızda, aracınızı kırmızı ışıkta durdurduğunuzda Start-Stop sistemindeki, alternatör dinamo sistemi araç çalışır konumda iken ışıktaki Start-Stop işlemini gerçekleştirebilecek düzeyde, yani tek seferlik elektrik enerjisini depolayabilecek kapasiteye sahiptir. Siz debriyaja bastığınız zaman aracınızın tekrar çalışmasını sağlayacak harekette bulunduğunuzda depolanmış olan bu enerji kullanılarak marş dinamosu çalıştırılır. Sistem bu şekilde çalışarak her seferinde, sonraki Start-Stop için ihtiyaç duyduğu enerjiyi depolar.
Start Stop sisteminin faydaları nelerdir?
Gelişmiş araç sistemleri Start-Stop teknolojisini Çok kısa olarak anlatmak gerekirse bu sistem ile; trafikte seyir halinde iken gereksiz olarak tanımlanan bekleme sürelerinde araç motorunun boşuna çalışmasını engelleyerek uzun vadede kullanıcılarına tasarruf sağlamak amaçlı geliştirilmiştir.
Start-Stop Sistemi Hangi Koşullarda Devreye Girebilmektedir?
Otomobilinizin motor soğutma suyunun sıcaklığı, 60°C nin üzerinde ise; klima veya kaloriferin en üst kademede çalıştırılması haricinde ve düşük seviyede çalışıyorsa,
Aracınızın elektrik yükü, belirlenmiş olan üst limiti aşmadıysa,
Akünün şarjı eğer alt limite düşmemişse,
Öngörülmekte olan bekleme süresince araç hareketsiz olarak duruyorsa,
Düz vitesli bir araç olup debriyaja basılmıyorsa,
Otomatik vitesli bir araç olup frene basılı duruluyorsa,
Buğu ya da ayna çözücü gibi çözücülük ve ısıtma sağlayan sistemler kapalı veya en alt seviyede çalıştırılıyorsa,
Otomobilin direksiyonu, çeyrek turdan fazla olmayacak şekilde herhangi bir tarafa çevrilmiyorsa,
Sürücünün emniyet kemeri takılı ise,
Motorun kaputu kapalıysa,
Sürücünün kapısı kapalıysa Start-Stop sistemi devreye girmeye hazır demektir.