GündemUzman isim uyardı! 4 haftadan uzun sürüyorsa dikkat

Uzman isim uyardı! 4 haftadan uzun sürüyorsa dikkat

25.09.2023 - 12:23 | Son Güncellenme:

Okulların açılmasıyla birlikte hastalık mevsimi de başladı. Çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış görülüyor… Bir de son zamanlarda “dirençli öksürük’’ diye anlatılan geçmeyen bir öksürük var ki çevremizden sıklıkla duyar olduk. Biz de inatçı öksürükle ilgili tüm merak edilenleri Çocuk Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Erkan Çakır ile konuştuk.

Uzman isim uyardı 4 haftadan uzun sürüyorsa dikkat

Prof. Dr. Çakır, özellikle geçmeyen (dirençli) öksürük ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Erkan Çakır, çocukları hastalıklardan korumak için ailelere nasıl önlemler alınması gerektiğini anlattı ve kritik sürenin altını çizdi.

Haberin Devamı

Çocuklarda öksürüğün üst ve alt solunum yollarına bağlı olabileceğini anlatan Prof. Dr. Çakır, 1 aydan kısa süren öksürüklerin akut öksürük, 1 aydan uzun süren öksürüklerin dirençli öksürük olarak tanımlandığını kaydetti.

4 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT

Prof. Dr. Çakır, öksürüğün nereden kaynaklandığını ve altta yatan sebebin bulunması gerektiğinin çok önemli olduğunu söylüyor. 4 haftadan uzun süren öksürüklere kronik ya da dirençli öksürük deniliyor… Enfeksiyonların tam olarak tedavi edilmediği durumlarda da öksürüğün 4-6 haftaya kadar uzayabildiğini belirtiyor. Basit bir bronşit olarak başlayan akciğerlerde kronik bronşite kadar ilerleme olabileceği gibi akciğerlerde bronş genişlemesine bile yol açabileceği ifade ediliyor… Prof. Dr. Çakır,  “Covid 19, Grip virüsü, Adenovirüs gibi birçok virüs de inatçı öksürüğe sebep olabilir. Özellikle koronavirüsle ilgili olarak; yüksek ateş, öksürük, ciddi vücut kırgınları gibi belirtiler varsa ve aynı bulgular aile bireylerinde de görülüyorsa mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor” diyor...

Haberin Devamı

GECELERİ ÖKSÜRÜĞÜN ARTMASININ SEBEBİ

Gece öksürüğünde de yine buna neden olan etkeni bulmanın önemini konuştuk. Astım ve alerji gece öksürüğünün habercisi olabilir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda reflü de öksürüğe yol açabilir. Ebeveynler olarak özellikle kış aylarında “odayı ısıtayım çocuğum üşümesin” düşüncesine kapılıyoruz. Bunun da son derece yanlış olduğunu ve solunum yollarının rahat etmesi için ideal bir oda sıcaklığının 21-22 derece olması gerektiğini öğreniyoruz.

ÇOCUKLARINIZ İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

-Grip aşısı yaptırmak

(Özellikle bir önceki sene çok fazla hasta olan çocuklar için grip aşısı yaptırılması)

-Temizlik, hijyen, el temizliğine dikkat edilmesi

-Okuldan eve geldikten sonra kıyafet değişimi, duş veya banyo yapılması

-Doğru beslenme (Bol lif içeren, yeşil sebze, salata gibi besinleri tüketmek)

-Kışın D vitamini yetersiz olabileceğinden vitamin takviyesi

-Çocukları sigara dumanına maruz bırakmamak

-AVM gibi kapalı alanlarda gerekirse maske takılması

Haberin Devamı

-Altta yatan sebebin ne olduğunu bilmeden çocuklara öksürük kesici vermemek