14.03.2017 - 10:45 | Son Güncellenme: 06.06.2017 - 14:37
Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ve eski adı Levissi olan Kayaköy'de 1920'li yılların başına kadar 10.000 kadar kişi yaşıyordu. Türkler ve Yunan Ortodoks Hristiyanları 14. yüzyıldan bu yana huzur içinde bu kentte yaşadı.
Kaya Vadisi'nde yaşayan Müslümanlar daha çok çiftçilik ve tarlacılıkla uğraşırken Hristiyanlar esnaflıkla uğraşmıştır. Kaya Vadisi'nde yaşayan Müslümanlar ve Hristiyanlar'ın ticaret ilişkileri oldukça iyiydi.
Müslümanlar ve Hristiyanlar birbirlerine ikramlarda bulunur, düğün ve dini törenlerde yardımlaşırdı. Müslüman müzisyenler Ortodoks törenlerinde müzik çalar ve Paskalya kutlamalarında düzenlenen güreş gösterilerinde yer alırlardı.
Müslüman ve Hristiyan çocuklar birlikte oyun oynar, yetişkinler kahvehanelerde buluşur ve sohbet ederlerdi.
İstiklal Savaşı'nın bir sonucu olarak 1923 yılında Kayaköy'de yaşayan 6.500 Hristiyan mübadele sonucu Kayaköy'ü boşaltmak zorunda kalmıştır. Kayaköy'ü terk edenler arasında yalnızca Yunan Hristiyanlar değil ayrıca Türk Hristiyanlar ve Yunan Müslümanlar da yer almaktadır.
O dönemlerde Kayaköy ve Fethiye'den Yunanistan'a mübadele sonucu göç eden Kayaköylüler Atina'nın kuzeydoğusuna 40 kilometre uzaklıkta yer alan bir bölgeye yerleştirildi.
Mübadele sonucu Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan bazı Türkler Kayaköy'e yerleştirildi fakat buraya yerleştirilenler Kayaköy'de yaşamanın kolay olmadığına karar verdiler ve Kayaköy'ü terk ettiler.
1957 yılında meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki bir deprem sonucu Kayaköy'de bulunan çok sayıda yapı büyük zarar gördü. Kaya Vadisi boyunca zarar gören evlerden vadi tabanında bulunanlar restore edildi ya da yeniden inşa edildi fakat vadinin yamacında kalan evlere herhangi bir müdahalede bulunulmadı.
Günümüzde Kayaköy'ün yamaçlarında kalan yerleşim bölgesi tamamen terk edilmiş ve bakımsız durumdadır. Kayaköy, Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından açık hava müzesi olarak ilan edilmiştir.