Geri Dön
Tokyo metrosuna sarin gazı atan Aum Shinrikyo kimdir?

Tokyo metrosuna sarin gazı atan Aum Shinrikyo kimdir?

1995 yılında Japonya'da gerçekleşen sarin gazı saldırısının zanlısı olan örgüt Aum Shinrikyo kimdir? Aum Shinrikyo nedir?

Turcel Orman
Turcel Orman

20 Mart 1995 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'daki çeşitli metro istasyonlarına eş zamanlı bir sarin gazı saldırısı yapılmıştı. 12 kişinin ölümüne, 6 bini aşkın kişinin de yaralanmasına sebep olan bu saldırının faili Aum Shinrikyo adlı suç örgütü olarak belirlenmişti. Aum Shinrikyo'nun lideri Shoko Asahara ve diğer üyeler 1995 yılında tutuklandı ve 26 Temmuz 2018 tarihinde idam edilene kadar tutuklu kaldı.

Haberin Devamı

Aum Shinrikyo kimdir? Shoko Asahara kimdir?

Tokyo metrosuna sarin gazı atan Aum Shinrikyo kimdir

1984 yılında Shoko Asahara tarafından kurulan Aum Shinrikyo, başta dini bir örgüt olarak kabul edilmesine rağmen sonraki faaliyetleri dolayısıyla terör örgütü olarak görüldü.

1995'teki sarin gazı saldırısından önce de birkaç saldırıya karışan fakat bunları üstlenmeyen örgütün lideri ve önde gelen isimleri, 1995'teki kimyasal saldırıları sonrasında yakalanmış ve ölüm cezası almıştı. 1997 yılında örgüt tekrar canlanmaya ve üye alımı, yatırım ve ticaret yapmaya başladı. 2000 yılında Fumihiro Joyu önderliğindeki örgütün yeni ismi Aleph oldu. Asahara'nın şiddet eğilimli girişimlerini reddettiklerini açıklayan örgüt, gün geçtikçe etkisini yitirdi. Şu anda 1000'den az üyesi olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

Kurulduğu 1984 yılından isim değiştirdiği 2000 yılına kadar Japonya'da 9 bin, dünyada ise 40 bin kadar üyesi vardı.

1995 yılında sarin gazı saldırısı nedeniyle tutuklanan Asahara ve örgütün 6 üyesi 26 Temmuz 2018'de Japonya'da idam edildi.

Sarin gazı nedir?

Kimyasal sinir gazı olarak bilinen sarin gazı 1938 yılında Alman kimyager Gerald Schrader'ın ürettiği bir gaz. Nazi Almanyası'nda kullanılmıştı. Sinir sistemini bozmaya yarayan sarin gazı, yavaş yavaş felç edip öldürüyor. Renksiz ve kokusuz olan gazın çok az miktarı bile etkisini göstermeye yetiyor.

Etkileri arasında burun akması, göğüs sıkışması, görüşün zayıflaması, nefes almada güçlük, aşırı terleme, adalelerin kasılması, kusma, gözbebeklerin küçülmesi ve görüşte bulanıklık, sendeleme, şaşkınlık, uyuşukluk, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve son olarak ölüm vardır.

Benzer İçerikler