Geri Dön
Osmanlı tokadı nedir? Osmanlı tokadı hikayesi

Osmanlı tokadı nedir? Osmanlı tokadı hikayesi

Osmanlı tokadı herkesin duyduğu meşhur bir tokat tarzı. Peki Osmanlı tokadı nedir? Eğitimi için mermer kullanılır mı? Osman tokadı hikayesi ve hakkında ilginç bilgiler...

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Osmanlı tokadı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir dövüş stili olarak ortaya çıktı. Azab askerleri denen ve muharebelerde en önden giden birlik tarafından meydan savaşlarında kullanılan bu tokat, düşman askerini bayıltmayı veya sersemletmeyi amaçlıyordu.

Haberin Devamı

Osmanlı tokadı hikayesi

Osmanlı tokadı atmak için yetiştirilen azab askerleri çocuk yaşlardan itibaren eğitim alırdı. Ufak yaşlarda saraya alınan çocuklar iri yapılı ve güçlü olsunlar diye çok iyi beslenirdi. Uygun yaşa ulaştıktan sonra da her gün mermer tokatlayarak avuç içleri nasırlı ve güçlü hale getirilir; kol kasları özel olarak geliştirilirdi. Osmanlı'daki en önemli tokatçılar ise Başıbozuk Delibaş adı verilen düzensiz ordu mensuplarıydı.

Delibaş askerleri seferlere ve muharebelere çıkarken kefenlerini giyer, hendeklerdeki yerlerini alırlardı. Düşmanı en önde karşılayarak gerek düşman atlarını gerekse de silahsız kalan düşmanı tokatlayarak saf dışı bırakırdı.

Osmanlı tokadı

Osmanlı tokadı nedir Osmanlı tokadı hikayesi

Dünyaca meşhur olan Osmanlı tokadı şiddetine göre karşıdakini bayıltabilir, beyin kanaması ya da kulak hasarları oluşturabilir ve öldürebilir. Osmanlı dönemine ait kazılarda atların, insanların ve metal miğferlerin üzerinde bile tokat izlerine rastlanmıştır.

  • Osmanlı tokadı savaş esnasında kılıcın elden düştüğü anlarda da tercih edilirdi.
  • Öncü birlik olan azab birlikleri hızlı olmak için hafif kılıçlar kullanırdı ve bu kılıçlar çabuk kırılırdı. Kılıçsız kalınca da Osmanlı tokadı teknikleri kullanırlardı.
  • Osmanlı'daki herkes ya da her ordu üyesi Osmanlı tokadı atamazdı. Özel eğitim ve çalışma gerektiren bir tekniktir.
  • Osmanlı tokadı, Türkler Orta Asya'dan göç etmeden evvel bilinen bir tekniktir. Hun ve Göktürkler'in de kullandığı bilinen tokat çeşitleri, Osmanlı döneminde özel eğitim ve çalışmayla en etkili halini aldığı için Osmanlı tokadı denmiştir.

Benzer İçerikler