Kadınlara seçme ve seçilme hakkını hangi ülke ne zaman verdi?
Bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü daha geride bıraktık. Peki kadınlara seçme ve seçilme hakkının ülke ülke hangi tarihte verildiğini biliyor musunuz?
Bazı kişilerce 8 Mart hala bir takvim yaprağından ibaret! Kadınlara toplumda eşitliği sağlamakla görevli dünya liderleri de zaman zaman yaptığı açıklamalarla cinsiyet eşitliğine gölge düşürebiliyor.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan ilk ülkenin hangisi olduğunu hiç merak ettiniz mi? O halde cevabı verelim; Yeni Zelanda - Yıl 1983 - Kadınlara dünyada ilk defa seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke!
Kadınların 1893'e kadar seçip seçilebileceğine dahi imkan vermeyen bir dünya! Türkiye'de ise kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934'te verildi.
Kadınları sosyal hayatta tanıma şerefine! nail olan son ülkeler 2002 ile Bahreyn, 2006 ile Birleşik Arap Emirlikleri ve 2011 yılı ile Suudi Arabistan!
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi?
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber getirilen devrim ve yeniliklerle beraber kadınlara ilk olarak 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, ardından köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındı. 5 Aralık 1934'te ise Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile beraber kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakları verildi.
Cumhuriyetin getirdiği devrimler sayesinde kadının toplumdaki yeri büyük önem kazandı.
Aradan geçen onca yıla rağmen bugün ne yazık ki hala kadına şiddetin nasıl önlenmesi gerektiğini konuşuyoruz. Son derece büyük değişimlerle beraber kısa sürede kat edilen dev mesafeye rağmen 1934 yılından bu yana kadın hakları ve eşitliği konusunda sağlam bir kültür oluşturamamamız hepimizin suçu!
'Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi' ifadesi de belki son derece yanlış bir kullanım. Çünkü bu hak bir lütuf değil, olmamalı da!
Unutmayalım, kadın isterse her şey değişir!
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu