536 senesi nasıl tarihin en kötü yılı oldu?
İnsanlık birçok facia ile tarih boyunca karşılaştı. Ancak ‘En kötü yıl hangisi?’ dendiğinde bilim insanları M.S. 536 yılını işaret ediyor. Peki, bunu nasıl başardı 536 senesi? Molatik olduğumuz konu tarihin en kötü yılı.
536 yılı neden en kötü yıl?
Harvard Üniversitesi'nden Orta Çağ tarihçisi ve arkeolog Michael McCormick yaptığı araştırmalar neticesinde 536 yılını tarihin en kötü yılı olduğu iddiasını ortaya koydu. McCormick’in araştırmalarına baktığımızda hiç de haksız değil kendisi bu iddiada.
Yapılan araştırmalara göre 536 yılında dünya 18 ay boyunca karanlığa gömüldü. Nasıl mı oldu? Yaşanan volkanik patlamalar neticesinde gökyüzüne küller yükselmiş, gökyüzünü kaplamış ve güneş ışıklarının dünyaya gelmesini engellemişti. Bir ara İzlanda’da yaşanan olayın daha beterini düşünün.
Kıtlık baş gösterdi
Haliyle güneş ışığı gelemeyince dünyada üretim yapılamadı. Ürünler büyümedi, bu yüzden de insanlar kıtlık yaşamaya başladı. Asya’dan Akdeniz’e ve Orta Amerika’ya kadar geniş bir coğrafya etkilenmişti. Ancak bunlar daha başlangıçtı. İrlanda'da resmi belgelere göre, "536 ile 539 yılları arasında yiyecek ekmek bulunamadı."
Yapılan başka araştırmalar ve dönemin tarihçilerine bakacak olursak 536 ila 550 yılları arasında havaların oldukça soğuk geçtiği görülüyor. 536 yılının yazında, hava sıcaklıkları 1,5 ile 2,5 derece düştü ve böylece son 2300 yılının en soğuk 10 yılı başladı. O kadar kötü bir zamandı ki Çin’de yaz günü kar yağmış.
Veba ortaya çıktı
541 yılında Mısır’daki Nil deltasının en doğusundaki Pelusium limanında ortaya çıktı. Kısa sürede Bizans ve Avrupa kentlerini etkiledi. 536’da yaşanan kıtlık ve sağlıksız beslenme üzerine bu hastalık büyük insan kayıplarına neden oldu. Bu sayı yaklaşık 100 milyonu bulmuştu.
Avrupa’yı yerinden oynattı
Yaşanan bu gelişmeler özellikle Avrupa topraklarını olumsuz etkiledi. Hastalık, kıtlık gibi nedenler hem nüfus hem de ekonomik olarak çok yıpratıcı oldu.
Bu olayların etkisi yaklaşık 100 yıl boyunca etkiledi Avrupa topraklarını. Sonuçta ticaret yapılamadı, yiyecek bulunamadı. O dönemin yapısını ve teknolojisini düşünürsek bu kadar uzun sürmesi gayet normal.
Dediğimiz gibi Avrupa ülkeleri oldukça kötü etkilendi bu durumdan ancak en çok Doğu Roma yani Bizans İmparatorluğu etkilendi. Zayıflamasına ve yıkılmasına neden olacak olayların başlangıcı oldu. Git gide toprakları küçüldü, ekonomik olarak geriledi ve en sonunda 1453’te yıkıldı.