Geri Dön
1948 Arap İsrail Savaşı sebepleri nedir?

1948 Arap İsrail Savaşı sebepleri nedir?

1948 Arap İsrail Savaşı ve sebepleri nelerdir? 1948 Arap İsrail Savaşı ne zaman başladı? İşte 1948 Arap İsrail Savaşı hakkında bilgiler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

1948 Arap İsrail Savaşı ya da diğer adıyla Birinci Arap İsrail Savaşı, Arap ülkeleri koalisyonu ve İsrail arasında Filistin'in kontrolü sebebiyle yaşanan savaştır.

Haberin Devamı

1948 Arap İsrail Savaşı neden patlak verdi?

1917 yılında yapılan Balfour Deklarasyonu ve 1920 yılında kurulan Birleşik Krallık Filistin Mandası sebebiyle İngiliz kuvvetler, Yahudiler ve Araplar arasındaki ilişki son derece gergindi. İngiliz politikaları Araplar ve Yahudiler tarafından olumsuz karşılanıyordu. 1936 ve 1939 yılları arası patlak veren Filistin Arap İsyanı sırasında Araplar ve 1944 ve 1947 yılları arası Filistin Mandası'ndaki Yahudi İsyanı sırasında Yahudiler İngiliz karşıtı görüşlerini net olarak ifade etmeye başladı. Günden güne artan gerilim 1947 yılında iç savaşa sönüştü ve 29 Kasım 1947 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 181'nolu Kararı: Filistin'in Gelecek Hükümeti planı duyuruldu. Plana göre Filistin, Arap, Yahudi ve Kudüs ve Beytüllahim kentlerini içerisine alan Özel Uluslararası Rejim olarak üçe bölünecekti.

Haberin Devamı

Mescid-i Aksa nerededir? Mescid-i Aksa hakkında bilgiler...

14 Mayıs 1948'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi beyan edildi ve 15 Mayıs 1948'de iç savaş, İsrail ve Arap tarafların arasında bölge savaşına dönüştü. Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak orduları Filistin'e girdi. 2 Mayıs tarihinde Ürdün, Filistin'deki Yahudi yerleşkesine girmeyeceğini açıkladı. Arap ülkeleri, Araplar'ın yaşadığı bölgelerde kontrolü sağladı ve ardından İsrail kuvvetlerine ve yerleşkelerine saldırıya başladı. 10 ay boyunca süren savaşın büyük kısmı eski Birleşik Krallık Filistin Mandası çevresinde yaşandı. Savaş, Sina Yarımadası ve Lübnan'ın güneyine de kısa bir süre de olsa sıçradı.

1948 Arap İsrail Savaşı sebepleri nedir

İsrail nasıl kuruldu?

Savaşın sonunda İsrail Devleti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 181'nolu Kararı: Filistin'in Gelecek Hükümeti planı bölgesine konu olan alanların her ikisinde de kontrolü ele geçirdi. İsrail, plandaki Arap bölgesinin yüzde 60'ını, Batı Kudüs'ü ve Batı Şeria'daki bazı bölgeleri kendi topraklarına kattı. Ürdün, eski Birleşik Krallık Filistin Mandası'ndan geriye kalan toprakların ve Mısır Ordusu da Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi.

1 Aralık 1948'de gerçekleşen Jericho Konferansı'ında Filistinli 2000 delege, Filistin ve Ürdün'ün birleşmesini önerdi. Fakat Filistinli Araplar için herhangi bir devlet kurulmadı.

Haberin Devamı

İsrail - Filistin tartışmalarının odağındaki kent: Kudüs

1948 Arap İsrail Savaşı'nda ve sonrasında yaşananlar Orta Doğu'da demografik değişimlere yok açtı. 700 bin kadar Filistin vatandaşı, İsrail'in ele geçirdiği alanları terk etmek zorunda kaldı ve mülteci olarak sayıldı. Savaşın ardından geçen 3 yılda 700 bin kadar Yahudi, İsrail'e göç etti ve Orta Doğu'daki ve Kuzey Afrika'daki birçok ülke, Yahudiler'i vatandaşlıktan çıkarttı.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler