Serena Williams'ın teniste cinsiyet ayrımı iddiası ne derece doğru?
Serena Williams'ın Amerika Açık Tenis Turnuvası sırasında hakemle girdiği kavga, teniste cinsiyet ayrımı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Hakemi hırsızlıkla suçlayan ve cinsiyet ayrımı iddiasını ortaya atan Serena Williams, gerçekten haklı mı?
Tenis denilince akla gelen iki isim var. Bu isimler, Hülya Avşar'ı saymazsak Serena ve Venus Williams kardeşler... Fakat Serena Williams'ın adı kuşkusuz ön planda. Peki teniste bu denli ön planda olan Serena Williams, geçtiğimiz cumartesi günü neden çileden çıktı?
Amerika Açık Tenis Turnuvası finalinde Japon rakibi Naomi Osaka ile karşılaşan Serena Williams ve rakibi için müsabaka gözyaşlarıyla sona erdi. Genç tenisçi Osaka için peri masalı kıvamında geçebilecek maç bir anda kabusa dönüştü. Osaka, belki de tenis idolü olan Serena Williams'ın maç sırasında öfke patlaması ve kural ihlali yapmasını ve bu kararların adil olmadığını belirtmesini hiç beklemiyordu.
3 kural ihlali Serena Williams'a toplamda 17 bin dolara patladı.
Fakat maçta belki de en çok üzerinde durulan detay, Serena Williams'ın hakemi hırsızlıkla suçlaması oldu.
23 kez Grand Slam şampiyonu olan Serena Williams, kariyeri boyunca ırkçı söylemlere maruz kaldı. Geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşen karşılaşmadan sonra ise Serena Williams, sporda cinsiyet ayrımının yaygın olduğunu düşündüğünü açıkladı.
Müsabaka boyunca kural ihlalleri yapan Serena Williams, Portekizli hakem Carlos Ramos'u cinsiyet ayrımcılığı yapmakla suçladı.
Hakem Ramos, antrenörü Patrick Mouratoglou'ndan karşılaşma sırasında taktik aldığı için Williams'a kural ihlali uyarısı yaptı.
Uyarının ardından Williams raketini fırlatarak kırdı ve hakeme hareket ederek "Benden bir sayı çaldın, sen bir hırsızsın" sözleriyle ağır ithamda bulundu.
Karşılaşmadan mağlup ayrılan Williams, yaptığı basın açıklamasında kadın hakları ve eşitlik için mücadele ettiğini ve hakemin, bir erkeğin kendisine 'hırsız' söyleminde bulunması sebebiyle maçı bir başkasına vermediğini söyledi.
Williams'ın bu sözleri birçoklarının aklına, 'yenilen pehlivan güreşe doymaz' sözünü getirse de, ABD'li tenis efsanesi Billie Jean King, Twitter hesabında, bir kadın duygusal anında ceza aldığını fakat benzer durumda bir erkeğin aynı yaptırımlara maruz kalmadığını yazarak Williams'a destek verdi.
(2/2) When a woman is emotional, she’s “hysterical” and she’s penalized for it. When a man does the same, he’s “outspoken” & and there are no repercussions. Thank you, @serenawilliams, for calling out this double standard. More voices are needed to do the same.
— Billie Jean King (@BillieJeanKing) 9 Eylül 2018
Spor yorumcusu Christine Brennan, Williams ve hakem arasında yaşanan gerginliğin aslında tenis dünyasında kadınlara karşı uygulanan ve eşit olmayan tutumun bir örneği olduğunu belirtti. Brennan'a göre benzer bir gerginliğin erkek tenisçi ile yaşanması durumunda, herhangi bir kural ihlali ya da yaptırım kararının muhtemelen uygulanmayacağını, çünkü tarihte bunun örneğinin bulunmadığını sözlerine ekledi.
Aslına bakılırsa cinsiyet merkezli tartışmaların konusu olan tek isim Williams değil. Fransız tenisçi Alize Cornet birkaç hafta önce üzerini düzeltmek için kısa süre de olsa atletini çıkarmış ve kural ihlali uyarısı almıştı.
Amerika Açık Tenis Turnuvası, Alize için verilen karar hakkında açıklama yapmış ve karardan dolayı pişmanlık duyduklarını dile getirmişti.
Fakat erkek tenisçiler tişörtlerini saha içerisinde defalarca değiştirmiş ve nedense bu durum, cezalandırılacak hareket olarak değerlendirilmemişti.
Geçtiğimiz perşembe günü Juan Martin del Potro'nun rakibi John Isner, 3 saat süren karşılaşma boyunca tişörtünü 11 defa değiştirdi. Ertesi gün, Wimbledon şampiyonu Novak Djokovic ve Avustralyalı rakini John Millman da defalarca üzerini değiştirdi ve bu durum hakemler tarafından kural ihlali olarak sayılmadı.
Son yılların erkek tenis yıldızı Rafael Nadal da kazandığı her maç sonrası tişörtünü çıkarmasıyla biliniyor.
Williams'ın doğum yapmasının ardından çıktığı ilk karşılaşmada giydiği kedi kıyafet de olay yaratmıştı. Geçtiğimiz mayıs ayında çıktığı karşılaşmada Williams, Black Panther filminden esinlenen kıyafeti ile sahaya çıkmış ve maçın ardından Fransa Tenis Federasyonu Başkanı Bernard Giudicelli, tenisçilerin Williams gibi giyinmesini önleyecek birtakım kıyafet kurallarını açıklamıştı.
Serena Williams ve hakem arasında yaşanan tartışma tenis gibi kaliteli sayılabilecek bir spor branşında bile iptidai ayrımların olduğunu gözler önüne seriyor. İster Amerika olsun ister Asya'nın gelişmemiş ülkeleri olsun, kadın-erkek eşitsizliği dünyanın her yerinde 2018 yılında bile çözülemeyen bir sorun.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu