Geri Dön
Maraton nedir?

Maraton nedir?

Özellikle Olimpiyat Oyunları’ndan tanıdığımız, sonbaharda Avrasya Maratonu ile konuştuğumuz atletizm dallarından birisi de maratondur. Peki, hiç merak ettiniz mi, maraton nedir? Biz merak ettik ve maratona Molatik olduk.

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Maraton nedir?

Haberin Devamı

Milliyet

Maraton Atletizmde uzun mesafeli (42.195 m) sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunanistan’daki Marathon Savaşı’ndan gelir. İlk kez 1896’da düzenlenen Atina olimpiyat Oyunları’nda koşuldu, 1924 yılında 42.195 m olması benimsendi. Uluslararası amatör Atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m’de yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı

Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz sadece en iyi derece vardır. Türkiye’de maraton, ilk kez 1937’de resmi yarışmalarda yer aldı. 1970’lerde bayanlar da resmen yarışmalarda yer almaya başladı. Uluslararası popüler yarışma olarak Boston maratonu, Türkiye’de ise 1979’dan beri yapılmakta olan Asya-Avrupa (Avrasya) maratonu gösterilebilir

Haberin Devamı

Maraton günümüz olimpiyatlarının en önemli sporu olup simgesellik bir yana mukavemet yarışlarının en zorlusudur. Rekabetin çok uzun bir parkura yayılmış olmasından dolayı izlenmesi pek zevkli değildir. Genellikle stadyuma girildiğinde genellikle maratoncular stadyum çevresinde seyirciyi selamlamak anlamına da gelen bir tur atarlar ve bu turun sonunda finişe ulaşırlar. Maratonun en güzel anı işte bu andır. Çoğu kez maratoncular bu aşamada yeri öpecek kadar yorulurlar. Maraton yarışçısı maratona çok uzun bir sürede hazırlanabilir, bu yüzden olimpiyatlarda maratonun yeri apayrıdır.

Maraton koşuları nelerdir?

Milliyet

Maraton koşusu; 42.195 metrelik parkurda yapılan en uzun yaya koşusunun adıdır. Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır.

Maraton koşularında yalnız bacaklar kollar değil, karın kasları dahil vücudun bütün kasları hareket eder. Maraton koşularında çıkış ve bitişler genellikle stadyum içinde olursa da bu şart değildir. Ana yollar üzerinde koşulan bu yarışmalarda trafik ekipleri de görev alır. Yarışma öncesi her atletin sağlık kontrolünden geçmesi ve koşar raporu alması zorunludur.

Mesafeler kilometre ve mil olarak yol boyunca gösterilir. Her 5 km. ye yerleştirilen resmi yiyecek ve içecek merkezlerinde atletlerin istedikleri yiyecekler ve içecekler bulundurulur. Bir maraton koşucusu koşu sırasında 3000 kilo kalori kadar enerji harcar. Eski yıllarda atletler, yiyeceğe fazla önem vermelerine rağmen son zamanlarda sadece suyla ağızlarını çalkalayıp yüzlerini ve başlarını ıslatmakla yetinmektedirler. Yollar üzerinde yapılan yarışmalarda parkur, koşu çizgisi boyunca ölçülür. 50 metreden fazla fark kabul edilmez.

Benzer İçerikler