Geri Dön
Dünya Savaşı, sömürgecilik ve Avrupa Süper Ligi!

Dünya Savaşı, sömürgecilik ve Avrupa Süper Ligi!

Alex Ferguson'dan sonra 8 yıldır şampiyon olamamasına rağmen dünyanın en çok gelir elde eden kulübü olan Manchester United ya da Arsenal, Milan ve Inter gibi kulüpler yanlış transferlere harcanacak daha çok kaynağa sahip olunca futbol daha güzel olacak mı? 12 büyük kulübün aynı anda bütçelerini artırması kendi aralarındaki rekabete ne katabilir?

Volkan Tümkor
Volkan Tümkor

"Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip, 28 Haziran 1914'te Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand'a suikast düzenledi ve I. Dünya Savaşı başladı" diye yazıyor tarih. Dünyanın geri kalanını sömürge haline getiren Avrupa, buradan elde ettiği kaynaklarla yetinemeyince birbirinin ekonomik alanlarına göz dikmiş ve İngiltere-Almanya eksenli olarak ikiye bölünmüştü. Mesele tamamen kaynakların paylaşımı ve daha büyük pay kapma yarışıydı. 1918'de silahların susmasına rağmen sonuçlanmayan savaş, 1939'da yeniden başladı. Cepheler yine İngiltere ve Almanya'ydı. Gavrilo tetiğe basmadan önce, I. ve II. Dünya Savaşları aslında çoktan başlamıştı.

Haberin Devamı

Geride 'bir dünya enkaz' bıraktıktan sonra biten savaşların ardından Avrupa Birliği kuruldu. Hatta Avrupa ordusu ideali oluştu. Ancak AB ile coğrafi sınırlarını kaldıran Avrupa'nın zihinsel sınırları 107 yıl sonra hâlâ kaynakların paylaşımına kadar ilerleyebiliyor. Para her kapıyı açtığı gibi eğer miktar büyükse açık kapıların kapanmasını da sağlıyor. Yöntem ise hiçbir zaman değişmiyor. Avrupa'daki mücadele ile ABD parasının bir araya gelmesi de hiç şaşırtıcı değil.

Dünya Savaşı, sömürgecilik ve Avrupa Süper Ligi

Avrupa Süper Ligi'nin kuruluş amacı ne?

Avrupa Süper Ligi en az 20 yıldır üzerine konuşulan bir konu. Düşüncenin temelinde futbol değil yine kaynaklar var. Pastadan en büyük payı alan 12 dev kulüp, elindekilerle yetinemiyor ve futbolu yok etme pahasına daha fazlasını istiyor.

Haberin Devamı

Önce güçlerini, UEFA üzerinde bir kontrol mekanizmasına dönüştürdüler. Şampiyonlar Ligi'ne şampiyonlar değil en büyük liglerin üçer, dörder temsilcisi katıldı. Yetmedi, son şampiyon kontenjanı kullanılarak beşincisi de katıldı. Naklen yayın gelirleri, katılımla aynı oranda bu ülkelere aktı ama yine yetmedi.

Dünya Savaşı, sömürgecilik ve Avrupa Süper Ligi

Finansal Fair Play sopası

Bu kez Finansal Fair Play devreye girdi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu başaltı futbol ülkelerinin kulüpleri bu yolla istikrarsızlaştırıldı. 200-300 milyon euro transfer harcaması yapan kulüplere dokunmayan FFP, 15-20 milyon euro bütçeli kulüplere ceza üstüne ceza kesti. Büyümeye çalışan kulüpler bir yandan cezalarla uğraşırken diğer yandan başka ceza yememek için yıldızlaşan oyuncularını sattı, kadrolarını kiralık oyuncularla doldurdu. Amaç futbola giren kara paranın engellenmesiydi, sonuç 12 dev kulübün daha da büyümesi oldu.

Alex Ferguson'dan sonra 8 yıldır şampiyon olamamasına rağmen dünyanın en çok gelir elde eden kulübü olan Manchester United ya da Arsenal, Milan ve Inter gibi kulüpler yanlış transferlere harcanacak daha çok kaynağa sahip olunca futbol daha güzel olacak mı? 12 büyük kulübün aynı anda bütçelerini arttırması kendi aralarındaki rekabete ne katabilir? Avrupa Süper Ligi Başkanı olan Florentino Perez, 2002'de Fenomen Ronaldo'ya 45 milyon euro ödemişti. 2009'da Cristiano Ronaldo'ya 94 milyon euro ödedi. Bu gidişle 3. kez Ronaldo'yu alırken 594 milyon euro ödeyecek.

Haberin Devamı

Dünya Savaşı, sömürgecilik ve Avrupa Süper Ligi

Eksen yine İngiltere ve Almanya

Belli ki bugüne kadar birlikte yürüdükleri UEFA'ya da artık pay vermek istemiyorlar. Kaynakların sonuna gelince Avrupa'nın 'büyük'leri yine kendi içlerinde bölünüyor. Savaş bu kez UEFA ile kulüpler arasında gibi gözüküyor ama eksen yine İngiltere ve Almanya... Taraftarlar, Avrupa Süper Ligi'ne katılan takımlarını protesto ediyor. Futbolcular ve teknik direktörler memnun değil. Milli Takımlar üzerinden Dünya Kupası'na kadar uzanacak bir ayrışma söz konusu ama 12 öfkeli adam böyle istiyor.

Geriye yine 'bir dünya enkaz' kalacak...

Benzer İçerikler