Geri Dön
Avrupa Futbol Şampiyonası nedir?

Avrupa Futbol Şampiyonası nedir?

Dünya Kupası’ndan sonra en önemli ulusal düzeyde organizasyon olan Avrupa Futbol Şampiyonası futbolseverleri kendine çekiyor. UEFA’nın düzenlediği en büyük turnuvalardan olan Avrupa Futbol Şampiyonası nedir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Avrupa Futbol Şampiyonası nedir?

Avrupa Futbol Şampiyonası, 1960'tan beri UEFA tarafından 4 yılda bir düzenlenen futbol turnuvasıdır. Orijinal adı Avrupa Uluslar Kupası adıyla kurulmuş olup, 1968 yılında şu anki ismini almıştır. Turnuva ülkelerin üst düzey millî futbol takımları arasında düzenlenir.

Avrupa Futbol Şampiyonası nedir

Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi

Avrupa'da bir futbol turnuvası düzenleme fikri ilk olarak 1927 yılında Fransa Futbol Federasyonu genel sekreteri Henri Delaunay tarafından ortaya atılmış ancak bu fikrin hayata geçirilmesi Henri Delaunay'ın ölümünden çok sonra 1958 yılında gerçekleşmiştir. 1960 Avrupa Uluslar Kupası, Avrupa kıtasında millî takımlar bazında düzenlenen ilk uluslararası şampiyonadır. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın öncülü ve ilki olarak kabul edilen bu organizasyon dönem konjonktürü nedeniyle bazı ülkelerin turnuvaya katılmaması üzerine Avrupa Uluslar Kupası adıyla düzenlenmiştir.

Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılan ülke sayısı kaçtır?

Avrupa Şampiyonası’na katılan ülke sayısı 1960’tan günümüze birçok defa değişmiştir. 1960’tan 1980’e kadar sadece 4 takım turnuvaya katılıyordu. 1980’de sayı iki katına, 8’e yükseltildi. 8 takımlı düzen 1992’de son kez düzenlendi. 1996’da 16 ülke organizasyonda yer almaya başladı. 2016’ya gelindiğinde ise sayı 24’e yükseltildi.

Avrupa Futbol Şampiyonası nedir

Avrupa Futbol Şampiyonası’nı en çok kim kazanmıştır?

Avrupa Futbol Şampiyonası’nı en çok kazanan ülkeler Almanya ve İspanya’dır. Bu iki ülke 3’er defa kupayı evlerine götürmüştür. Diğer kazanan ülkelerse Fransa 2 kez, SSCB, İtalya, Çekya, Portekiz, Hollanda, Danimarka, Yunanistan ise 1 defa kupayı kazanmıştır.

Benzer İçerikler