Hilal Cebeci'nin 'eşcinsellik' açıklamasına tepki yağıyor
Hilal Cebeci'den uzun, hem de çok uzun bir süre haber alamamıştık. Yakın zamanda kendisi hakkında en ufak bir haberin çıkmamış olması muhtemelen canını sıkmış olacak ki, enteresan bir beyanla gündeme geldi. Hem de ne gündeme gelmek! Sosyal medyayı karıştırdı, pek çok isimden tepki aldı. Peki Hilal Cebeci ne dedi?
Tuhaf açıklamalar, tuhaf pozlar...
Hilal Cebeci bugüne kadar hangi şarkıyla iz bıraktı? Hatırlamıyor olabilirsiniz. Üzülmeyin. Bizler de hatırlamıyoruz. Düzenli aralıklarla verdiği pozlar, düzenli aralıklarla verdiği pozları destekleyen tuhaf röportajlar, düzenli aralıklarla verdiği pozları destekleyen tuhaf röportajların hemen akabinde gelen garip monologlar...
Heteroseksüellerin de canını sıktı
Hilal Cebeci, belli ki son dönemde en ufak bir şekilde gündem maddesi olamamanın verdiği rahatsızlıkla son derece çiğ ve provokatif bir açıklama yaptı. Eşcinsellik ile obezite arasında benzerlik kurdu. "Tıpkı obezite gibi eşcinsellik de bir hastalıktır" gibi, son derece ilkel bir cümleyle, en başta heteroseksüellerin canını sıktı.
Gündeme gelmek için seçilmiş gibi
Cebeci'nin gündeme gelebilmek için 'eşcinsellik' hakkında iki kelam etmesi, aslında bardağın öteki tarafından düşünüldüğünde sevindirici. Eşcinsellik hakkında düşünmeyen birilerinin bile konuyu daha derinlemesine ve daha doğru analiz etmesini kolaylaştırıyor. Sadece bu yüzden kendisine teşekkür etmek lazım. Onun dışında, cümlelerinin gündeme gelmek için seçildiği bariz ortada.
Molatik okuru bilir
Obezite nedir? Eşcinsellik nedir? Molatik okurlarının farkında olduğu bu iki kavramı sizler için değil, Cebeci için bir kez daha tanımlayalım. Obezite bir hastalıktır. Biz değil, doktorlar söylüyor: "Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır."
Sonsuza dek çıkartıldı
Gelelim eşcinselliğin tanımını yapmaya: Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cins veya cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Akıl Hastalıkları Teşhis ve İstatistikleri Kılavuzu'ndan sonsuza dek çıkarıldı.
Eşcinsel evlilik birçok ülkede yasal
Eşcinsel evlilik, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Brezilya, Arjantin, İspanya, Portekiz, İsveç, Danimarka, İzlanda, Norveç, Finlandiya, İngiltere, İrlanda, Belçika ve Hollanda'da yasal. Yani bu ne demek? Bir kadın bir kadınla, bir erkek bir erkekle bırakın aşk yaşamayı, evlenebilir. Uzmanlar 'hastalık' olarak görse eşcinsel evlilikten bahsedilebilir mi? Elbette bahsedilemez.
Toplumu yanlış yönlendirmek
Toplumu yanlış yönlendiren, konuya dair bilgisi olmayanları etkileme çabasına giren Hilal Cebeci, bugüne kadar bir başyapıt ortaya koysa, evet, durum daha üzücü olurdu. Ancak üzülmeyelim. Hilal Cebeci'nin bugüne kadar hangi olağanüstü yeteneğinden ötürü popüler olduğu bile tartışmalı. Ancak toplumu yanlış yönlendirmeye hakkı yok.
Ünlülerden destek yağdı
Şanslıyız. Pınar Altuğ'dan Deniz Akkaya'ya, önemli isimler sosyal medya üzerinden Hilal Cebeci'ye tepkisini ortaya koydu. Pınar Altuğ, "Ah şu her şeyi bildiğini sanıp hiçbir şey bilmeyenler, gerizekalı olduklarını bir anlasalar" şeklinde sert bir tepki verdi. Oyuncu Akasya Asıltürkmen "Beyin akması dediğimiz hadise. Yavrum benim ya, yaranmaya çalıştığın kesim seni asla kabullenmeyecek üstelik" dedi. Seda Sayan #LGBT hashtag'ini paylaştı. En şahane paylaşım ise Deniz Akkaya'dan geldi. Deniz Akkaya "Hoooop diyorum orada duracaksın. Burası laik demokratik ve en önemlisi özgür bir ülkedir. Eşcinsellik bir hastalık değildir" dedi.
Eşcinsellik hastalık değildir
Daha fazla konuşmaya gerek yok. Hilal Cebeci 'eşcinsellik' açıklamasıyla gündeme gelmeye çalışmış ancak bir kez daha kendisini tuhaf bir pozisyona itmiştir. Eşcinsellik ve obezite arasında en ufak bir benzerlik bulunmamakla birlikte, eşcinsellik onun iddia ettiği gibi 'hastalık' değildir. Ve eşcinselliğin hastalık olmadığını değil Avrupa, bütün dünya bile bilmekteyken, toplumu yanlış yönlendirme teşebbüsünde bulunması asla kabul edilebilir bir tavır değildir. Ve her şeyin de ötesinde, eşcinselliğin bir hastalık olmadığını, heteroseksüel erkekler ve heteroseksüel kadınlar da farkındadır.
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr