Geri Dön
Dijiseksüel nedir?

Dijiseksüel nedir?

Dijiseksüel kavramı son zamanlarda sıkça konuşuluyor. Peki dijiseksüel nedir? Dijiseksüel ne anlama geliyor? İşte dijiseksüellik hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Dijiseksüel nedir?

Haberin Devamı

Dijiseksüel kelimesi son dönemlerde oldukça popüler. Özellikle dünya basınının geniş yer verdiği dijiseksüellik kavramı, teknolojinin hızlı gelişmesi ile hayatımıza girdi. Cinsel deneyim için gerçek bir partner yerine sanal Skype, Tinder ya da Snapchat gibi dijital platformlarda iletişim kurmayı tercih edenler, dijiseksüel olarak tanımlanıyor.

Dijiseksüellik neden gündemde?

Peki dijiseksüellik neden bu kadar çok konuşuluyor? Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birçoğumuz vaktimizin önemli bir kısmını ya bilgisayar ya da telefon başında geçiriyoruz. Alışverişlerin dahi internetten birkaç tıkla yapıldığı bir dönemde cinsellik gibi bir ihtiyacın da dijitallikten nasibini almaması kaçınılmazdı. Dijiseksüelliği doğuran faktörler; teknolojinin yaygınlaşması, vakitsizlik, sosyal medya bağımlılığı olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlara göre, dijital dünyanın her geçen gün büyümesi, beraberinde insanların cinsel hayatlarını radikal bir biçimde değiştirebilir. Özellikle sanal gerçeklik teknolojilerinin, ilerleyen dönemlerde daha fazla insan tarafından cinsel deneyimler için kullanılacağı iddia ediliyor. Kanadalı filozof Neil Macarthur ve ABD'li psikolog Mark Twist, cinsel davranışlarını teknolojiyle destekleyenlerin ilerleyen zamanlarda robotlarla birliktelik kurmayı tercih edeceklerini söylüyor.

İki kategoride ele alınıyor

Dijital cinsellik, bilim insanları tarafından iki farklı kategoride değerlendiriliyor. Bunlardan biri, şu anda hepimizin telefonunda bulunan çeşitli iletişim uygulamaları. Burada teknoloji, iki gerçek insanı birbiriyle buluşturuyor. Dijiseksüelliğin giriş aşaması olan bu maddenin devamındaki ikinci kategoride ise gerçek insanlara ihtiyaç duyulmayan bir gelecek tasviri yapılıyor. Gerek fiziksel gerekse zihinsel ihtiyacın bir robotla da sağlanabileceği görüşü tartışılıyor.

Dijiseksüellik ve popüler kültür

Dijiseksüellik ya da farklı bir ifade biçimiyle roboseksüellik, yakın zamanda popüler kültürde de kendine yer buldu. Örneğin Spike Jonze yönetmenliğinde çekilen 'Her' adlı 2013 yapımı Amerikan filmi ve 'Black Mirror' dizisinin ilk sezon bölümlerinden birinde 'roboseksüellik' meselesine değinilmişti. 'En İyi Özgün Senaryo' dalında Oscar kazanan 'Her' filminde Joaquin Phoenix'in canlandırdığı Theodore karakteri Samantha adlı yapay zekâya sahip bir işletim sistemine aşık olması işleniyordu.

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber