Yeni bir tatil rotası, ilklerin adresi: Bademler köyü
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Türkiye’de ilkleri yaşatan bir köyü keşfe ne dersiniz? Gelin Bademler köyüne Molatik olalım...
Bademler köyü İzmir’e 40 km, Urla’ya 10 km uzaklıkta. Bademler’e kendi aracınızla gitmek için İzmir-Çeşme otobanını takip ederek Seferihisar yönüne doğru gitmeniz gerekiyor. Tabelalar sizi Bademler’e götürüyor; İzmir’den Bademler köyüne ulaşmak yaklaşık 25-30 dakika sürüyor. Bademler köyüne otobüsle gitmek isterseniz Fahrettin Altay’dan kalkan 983 numaralı belediye otobüsünü kullanabilirsiniz. Azmak koyunu da ziyaret etmek isterseniz işte o zaman araç şart.
Muhteşem lezzetlere ev sahipliği yapan Bademler’de yer alan köy üretici pazarı sadece pazar günleri kuruluyor. Bademler köy tiyatrosu ile başlayan yolda köy meydanına vardığınızda ise fırın, kahvehaneler, emlakçı, bakkal ve oyuncak müzesi sizi karşılıyor.
Türkiye’nin ilk köy tiyatrosu
Türkiye’nin şehir merkezlerinde bile yokken ilk köy tiyatrosuna sahip Bademler tertemiz bir köy. Temizlik kelimesi boşa söylenmiyor. Zamanında en temiz köy ünvanını almış ve hâlâ o temizlik korunuyor. 70’li yılların başında açılan tiyatro binası Mustafa öğretmenin başlattığı sahne oyunları ile bugüne kadar gelmiş. Köyde bulunan Halk kütüphanesi, yüksek okuryazarlık oranı ve tiyatro şaşkınlık uyandırıyor. Ama bununla bitmiyor. 'Susuz Yaz' ve 'Pembe Kadın' gibi iki önemli filme de ev sahipliği yapan Bademler Köyü, oldukça şöhretli. Susuz Yaz‘ı Necati Cumalı yazarken, Metin Erksan ise bu romanı filme uyarlamış. Film, Altın Ayı ödülünü kazanarak Türk sinemasında uluslararası ödül alan ilk film olup aynı zamanda da 'En İyi Yabancı Film' dalında Oscar’a aday adayı olmuş.
Oyuncak müzesi
Türkiye’de ilklere imza atan bu köy halkı Musa Baran oyuncak müzesi ile kendine bir kez daha hayran bırakıyor. Görünüşte iki katlı küçük bir ev gibi görünse de içinde koca bir tarih saklanıyor. O renkli ve teknolojik oyuncaklar olmadan çocuklar nasıl vakit geçiriyor müze ziyareti sırasında biz de öğreniyoruz. Müzede oyuncakların yanı sıra ilkel tarım aletleri, geleneksel köy eşyaları ve kıyafetler de sergileniyor.
Atatürk ve Einstein portreleri
Orada bir kahve var ki duvarında Einstein’ın “Ön yargıları kırmak atomu parçalamaktan daha zordur” sözünün ön planda olduğu bir metin asılı. Bu görseller kahveye oturduğunuzda size eşlik ediyor. Girdiğiniz anda neredeyse her duvardaki Atatürk portleri ve bayraklar ise mutluluk verici. Ayrıca kadın garsonun olduğu eski bir fotoğraf dikkatinizi çekiyor. Kadın ve erkeğin eşitliğinin sunulduğu bu eski fotoğraf, çağdaş bir hava yaratıyor. İçeceğinizi isterken size sıcacık davranan ve çok cüzi ücretler ile konforunuzu en üst seviyede tutmak isteyen çalışan o samimi insanlar ise “Daha iyilik bitmedi” dedirtiyor. Boyozunu, simitini al kahvehane de otur masaya bir ayran bir çay iste, kahvaltın hazır. Bir de pazar varsa değme keyfine.
Godalak ekmeği, cevizli baklava ve gözlemeler
Bu pazar farklı, sadece ürünler satılmıyor. Pişmiş yemek ve içecekte satılıyor. Özellikle Banu Hanım'ın muhteşem gözlemeleri, portakal rendesi ile tatlandırdığı limonatası ve ağızda dağılan cevizli baklavasını mutlaka deneyin. Kendisi ile biraz sohbet ettik. Bademler köyünde annesi ile bu işi yapıyor. Lezzetli yemek reçetelerini misafirlere sunuyor. Meşhur Börekçi Banu’nun elinin lezzetini annesinden aldığını söylüyor. Pazar içinde dolmalar, sarmalar, börekler daha neler neler var. Bu köye tok gitmenizi önermem. Arkada çok geniş otopark alanları da var. Her şey ince ince düşünülmüş. Bir de köylülerin eskiden ortak fırınlarda ekmek yaparken çocukları başlarından savma planından doğan içinde yumurta olan godalak ekmeği yapılırmış. Çocuklar yumurta bulana kadar kadınlarımız işlerini kolaylar sonra da çocukların getirdiği yumurtayı ekmeğin içine koyarlarmış. Oldukça doyurucu olan ekmek urla kadınlar pazarında da satılıyor.
Uluslararası bisiklet rotası üzerindeki Azmak koyu
Bademler pazarından sağda ufak bir yol karşınıza çıkıyor. Yaklaşık 20 dakika kadar boyunca tabelaları takip ederek Azmak koyuna ulaşıyorsunuz. Sizi geniş bir koy karşılıyor. Büyük kayaların gölgesinde sakin ve çarşaf gibi sessiz bir su düşünün. Elbette Seferihisar suları gibi soğuk ama dalga olmadığından çocuklu aileler için oldukça konforlu. Seferihisar Azmak koyu İzmir il merkezine yaklaşık 50 km. mesafede bulunuyor. Duş, tuvalet, soyunma kabini de yer almıyor. Tüm ihtiyaçlarınızı Urla üzerinden geliyorsanız Kuşçular köyünde karşılayabilirsiniz. Kuşçular'da istediğiniz ürünü alabileceğiniz marketler bulunuyor. Seferihisar üzerinden geliyorsanız Düzce Köyü, son alışveriş noktası oluyor. Seferihisar Azmak koyu uluslararası bisiklet rotası üzerinde yer aldığı için virajlı yol seven bisiklet aşıkları için harika bir deneyim sunuyor. Bazen koya minik bir karavan ile yemek ve içecek satanlar bile geliyor. Siz yine de yiyecek, içecek ve şemsiyenizi yanınıza alın.