Geri Dön
Tüylerimiz neden diken diken olur?

Tüylerimiz neden diken diken olur?

Bir müzik, olay, ses, koku, görüntü duyularımıza geldiği zaman çok etkileniriz. Vücudumuz tepki olarak tüylerimizi diken diken yapar. Yüksek ihtimal de o olayı asla unutmayız. Peki, tüylerimiz neden diken diken olur? Molatik olduğumuz konu tüylerimizin diken diken olması.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Birçoğumuzun başına gelmiştir. Hayatımızın bir anında, en az bir kere de olsa bir olaydan etkilenip, tüylerimizin diken diken olduğu bir zaman dilimi. Yaşamımızın önemli anlarından birisi bunlar, iyi ya da kötü. İstemsiz bir şekilde tüylerimizin diken diken olmasının altında yatan ilginç bir neden varmış.

Haberin Devamı

Duygu noktası hackleniyor

Tüylerimiz neden diken diken olur

Beyinde bulunan duygusal kortekslerin ses, koku, görüntü ile hacklenmesi ile sonucu beden bir tepki vermek durumunda kalıyor. Bunu da tüyleri diken diken yaparak gösteriyor.

Nörobilimci Daniel Levitin yaşadığı olay sonrası bunu keşfetmiş. Daha önceleri ses mühendisliği yapan Levitin, ünlü gitarist Carlos Santa’nın kaydını yaparken çok etkilendiğini, tüylerinin diken diken olduğunu hissetmiş. Bunun üzerine ses mühendisliğini bırakıp bilime yönelmiş ve özellikle müziğin beynin sesle etkileşime giren bölgesinin etkilenmesi sonucu, müziğin çeşidine göre vücudun tepkiler verdiğini görmüş. Bunu diğer duyularla da olabileceğini biliyoruz.

Kaynak: Prof. Dr. Sinan Canan

Benzer İçerikler