TEOG yerine ne geldi? Yeni liseye giriş sistemi neler getiriyor?
Liseye geçişte TEOG yerine yeni 'Tercihe Bağlı Serbest Kayıt Sistemi' geldi: Sınav, gözde okullar için olacak. İsteyen girecek, istemeyen evine en yakın okula gidecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 2018'de 20 bin öğretmen alınacağını da müjdeledi. Peki TEOG yerine gelen bu yeni liseye giriş sistemi neler getiriyor? Liseye hazırlananlar ne yapmalı?
Liseye hazırlanıyorsanız artık önünüzde TEOG belası değil, iki seçenek var: İyi bir okula gitmek istiyorsanız sınava gireceksiniz, evinize yakın bir devlet okuluna gitmek istiyorsanız, koltuğunuza gömülüp tercih yapmanız yeterli. Şimdi detaylara bakalım:
SINAVA GİRMEK İSTEMEYENLER
- İsteyen öğrenci evine en yakın liseye sınavsız girecek.
- Bu amaçla, adrese en yakın okullar arasından 5 tercih yapacak.
- Öğrenci, bu 5 okuldan birine merkezi olarak yerleştirilecek.
- Aynı okula talep fazla olursa, başarı puanı yüksek olan girecek.
- Öğrencilerin yüzde 92'si bu sistemle yerleştirileecek. Yani 1.1 milyon öğrenci mahallesindeki okula gidecek.
600-800 NİTELİKLİ OKULDAN BİRİNE YERLEŞMEK İSTEYENLER
- Sayıları 600 ya da 800'ü bulan nitelikli okullar için sınav yapılacak.
- Bu sınava isteyen her öğrenci kendi okulu ve sınıfında girecek. Soruları bakanlık hazırlayacak.
- Test usulü sınav ya tek oturumlu 60 sorulu olacak ya da iki oturumda 80 soru sorulacak ve toplamda 120 dakika olacak.
- Bu yılki sınav 2 Haziran'da olacak. Kazanan 5 tercih yapacak.
- MEB yerleştirmeyi duyuracak. Kayıt derdi temmuzda bitecek.
- Öğrencilerin yüzde 8'i sınavlı yerleştirmeyle eğitimine devam edecek.
UZMANLAR NE DİYOR?
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: Adrese dayalı kayıt sistemi öğrencilerin istediği okula gitme hakkını ortadan kaldırıyor. Okullar arasındaki eşitsizlik, adrese dayalı kayıt sistemiyle sınıfsal eşitsizlikleri daha da artıracak. Çok sayıda veli, öğrencisinin gitmesini istediği okulların bulunduğu bölgelere taşınacak.
Eğitim-İş Sendikası Başkanı Orhan Yıldırım: Veliler çocuğunu, devletin niteliksiz olduğunu iddia ettiği okullar ya da imam hatip yerine, nitelikli olduğunu iddia eden özel okula göndermeyi tercih edecek. Veliler kredi çekecek, borç bulacak, çocuğunun geleceğini garanti altına almaya çalışacak.
Özel Okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal: 1 milyon 200 bir öğrencinin içinde olacağı sınav kaygısı ortadan kalkacak. Bu sistem yaklaşık 200 bin öğrencinin içinde olduğu bir yarış olacak. Sınav sonucunda istemediği liseye gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor.
TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil: 1999 öncesine dönülen sistemin bir eğitim göçüne neden olacağı ortada. Öğrencilerin yüzde 90'ı adrese dayalı kayıt sistemiyle yerleştirilecek. İmam hatiplere gitmek istemeyenler okullara yakın yerlere taşınacak.
TÖDER Rehberlik uzmanı Celil Vardar: Farklı eğitim düzeylerine sahip olan öğrencilerin bir arada olacağı kaynaştırma eğitimi uygulanacak. Başarılı öğrenciler, düşük seviyede olan öğrencilere örnek olacak. 60'tan fazla soruyla yapılacak sınav daha objektif olurdu.
Abbas Güçlü: Liselere giriş sistemi, derin hayalkırıklığı yarattı dersek hiç yalan olmaz! Peki, dersanelere olan bağımlılığı azaltıp sınav yarışını sona erdirir ve kalıcı olur mu? Evet demek mümkün değil. Yüz binlerce öğrenciyi, 60 soruyla sıralamak ise ölçme değerlendirmenin ruhuna aykırı.
Eğitimci Şahin Aybek: 5 okul tercihi uygulamasıyla öğrenciler zorunlu olarak imam hatiplere yönlendirilecek. Adrese dayalı yerleştirme emlak fiyatlarını artıracak. Önce ortaöğretime geçiş sınav sistemi açıklanmalıydı.
Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz: Adrese dayalı yerleştirme ve sınava dayalı yerleştirme sonuçları aynı gün açıklanacak. Bu dezavantaj. Sınavda yerleşemeyen öğrenci ne yapacak bilinmiyor. Eskiden özel okul önce açıklanır, yerleşemeyen devlete giderdi.
Eğitim uzmanı Sadık Gültekin: En iyi okul en yakın okuldur kavramı öne çıkarıldı. Doğru! Peki en yakın okul herkesi alabilecek mi? Hayır! Bu sistem trafiği rahatlatır mı bilmem ama emlak piyasasını patlatır.
KAFAMIZDA DELİ SORULAR
Eğitim bölgeleri ne demek?
Mayısta açıklanacak. Her bölgede Anadolu, imam hatip ve meslek gibi lise türleri olacak.
Merkezi sınav zorunlu mu?
Hazirandaki sınava isteyen girecek. TEOG gibi zorunlu değil. Öğrencilerin yüzde 8'i bu sınavla yerleşecek. Kazanamayanlar en yakın okula yerleşecek.
Sınavla girilecek proje okullar ne zaman açıklanacak?
600 lisenin ismi mayısta açıklanacak. Kontenjanları yaklaşık 100 bin. Yerleştirme sınavla olacak. Sadece sınav puanı dikkate alınacak.
Adrese dayalı yerleştirmede kıstas ne olacak?
Öğrencinin okuldaki başarısı esas alınacak.
Özel ve yabancı okullar nasıl öğrenci alacak?
Kendi sınavlarını yapabilecekler. İsterlerse bakanlığın gerçekleştireceği merkezi sınavın sonuçlarını kullanabilecekler. Ancak bu yıla mahsus, devlet sınavıyla öğrenci almak konusunda anlaştılar. 3 istekleri var. İlki, 60 olan soru sayısının 80'e çıkması... 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi ve sadece 8'inci sınıf konularından sorulması. Türkiye Özel Okullar Derneği, son kararın, önerilerinin bakanlık tarafından kabul görüp görmemesi sonucunda verileceğini açıkladı.
TEOG ile yerleşen öğrenciler geçiş yapabilecek mi?
Hayır.
Kontenjan sorunu nasıl çözülecek?
Sınava girmeden kayıt yaptıracaklar için MEB'in sisteminde tercih penceresi olacak. Öğrenci bu pencerede gitmek istediği okul türünü seçecek. Anadolu lisesini işaretlerse sistem evine en yakın okulları listeleyecek. Öğrenci beşini seçecek. Yerleşemezse nakil komisyonları devreye girecek.
Sorular nereden çıkacak?
Sistem ilk kez uygulanacağı için bu yıla mahsus olmak üzere sınavda sadece 8'inci sınıftan soru çıkacak. Böylece öğrencilerin 6 ve 7'nci sınıf müfredatına hazırlıklı olmaması sorunu giderilecek. Türkçe, matematik, fen, sosyal bilimler, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden...
LADY GAGA İLE TEOG'UN
NE ALAKASI VAR?
Kaldırılan TEOG sınavının adı, sosyal medyayı da karıştırdı! Bakan Yılmaz'ın yeni modeli açıklamasının ardından, Twitter'da "TEOG" konu başlıklı bir etiket açıldı. TEOG, Twitter'ın en çok konuşulan listesinde yer aldı. Yabancı kullanıcılar, bu etiketi Lady Gaga'nın "The Edge Of Glory" adlı şarkısının kısaltması sandı. TEOG etiketine Lady Gaga'nın şarkısıymış gibi yorumlar yapan yabancı kullanıcılar, gerçeği sonradan anladı. "TEOG, şarkının kısaltılmışı değilmiş ama olsun, şarkının reklamı oldu" geyiklerinin sonu gelmedi :)
'LİSEYE NAZIR DAİRE' İLANLARI GELMEYE BAŞLADI
Adrese dayalı kayıt sistemi yüzünden emlakçılar ilanları yeniledi. Evler artık 'Fen Lisesi'ne yakın', 'Anadolu Lisesi yanında' diye pazarlanıyor.
İstanbul'a sınavsız öğrenci alacağı değerlendirilen okulların başında Hüseyin Avni Sözen, Pertevniyal, Maltepe ve Şehremeni geliyor. Bu bölgedeki emlakçılar, ilanlarını şimdiden buna göre hazırladı. Emlak sitelerinde 'çocuğunuzun geleceği için fen lisesine yakın' başlığıyla daire kiralanıyor. Hüseyin Avni Sözen'in çevresinde kiralar 400-900 TL arasında yükseldi.
SEMTİMİZDE NİTELİKLİ OKUL VARDI DA BİZ Mİ GİTMEDİK :=)
Yeni liseye giriş sisteminde nitelikli okulların çevresine taşınmaların artabileceği, yani 'mahalle göçü' de tartışılıyor. Bu konuda düzenleme gündemde. Göçe karşı en az 6 ay aynı yerde ikamet etme şartı aranacak ve farklı adres gösterenlere de cezai işlem uygulanacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyenler için de komisyonların kurulabileceği söyleniyor.