Geri Dön
Telefobi nedir? Telefonla konuşma fobisi nedir?

Telefobi nedir? Telefonla konuşma fobisi nedir?

Teknoloji çağında yaşıyoruz, herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar bir tık uzağımızda. Ancak bazı insanlar telefonla konuşmaktan çekinebiliyor. Tıp dilinde de buna telefobi deniyor. Peki, telefobi yani telefonla konuşma fobisi nedir? Telefobi neden oluşur?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Telefobi (Telefonla konuşma fobisi) nedir?

Kısaca telefobinin anlamı telefonla konuşmaktan korkmaktır. Çalan telefona cevap vermek, telefonda konuşurken gerilmek gibi tepkiler verilmesine sebep olan telefobi sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir durum. Telefonla konuşmaktan korkma durumu olan telefobi, büyük oranda sosyofobi ile ilişkili.

Telefobi neden oluşur?

Telefobi nedir Telefonla konuşma fobisi nedir

Herhangi bir sosyal veya spesifik fobide olduğu gibi, telefonda konuşma korkusu kişinin çocukluğunda olumsuz bir deneyimden kaynaklanabiliyor. Yapılan seanslarda bu fobiye sahip bir kişi, arkadaşlarının (arayanın) sesinin bir erkek gibi çıktığını duyduktan sonra çocukluğunda telefobiyi geliştirdiğini hatırlamış.

Bir tür sosyal fobi veya sosyal kaygı olarak kabul edilen telefobi, akıllı telefonların icadının çok daha öncesine dayanıyor. İngiliz yazar ve şair Robert Graves, 1929’da yazdığı otobiyografisinde Birinci Dünya Savaşı sırasında aldığı yaradan sonra telefon kullanma konusunda ciddi bir korku yaşamaya başladığını belirtiyor.

Telefobiye sahip olanlar yüz yüze iletişimde bir problem yaşamıyor. Ancak telefonla konuşmak hatta telefonla konuşma düşüncesi bile onları tedirgin ediyor

Telefobinin belirtileri nelerdir?

Telefobi nedir Telefonla konuşma fobisi nedir

Telefobi belirtileri arasında telefon çaldığında ya da birini aramaları gerektiğinde oluşan; mide krampları, hızlı kalp atışı, avuç içlerinin terlemesi yer alıyor. Telefobiye sahip kişiler bu tip durumlarda şiddetli bir kaygı yaşıyor. Hatta stres yüzünden panik atak krizi bile geçirebiliyorlar.

Tabii ki bu tip bir fobi kişilerin yaşamlarını son derece olumsuz etkiliyor. Çünkü günümüzde telefon en önemli iletişim kaynağı. Bu fobi kişilerde büyük strese neden oluyor ve hem iş hem de sosyal yaşamlarını son derece olumsuz etkiliyor. Bu fobiye sahip olanlar telefonla konuşamadıkları için hem işleri hem de çevreleriyle iletişimleri aksıyor.

Bu fobinin farklı versiyonları bulunuyor. Telefobi kişiden kişiye göre derecelendirilebiliyor. Bazı kişiler kimseyle konuşmak istemezken, bazıları ise yalnızca yabancılarla konuşmaktan çekiniyor.

Telefobiyle nasıl başa çıkılabilir?

Telefobik kişilerin bununla başa çıkması için önerilen bazı yöntemler bulunuyor. Yapacakları konuşmayı önceden prova etmek ve yazmak gibi. Böylece kişiler konuşurken kekelemekten ya da yanlış kelime kullanmaktan korkmayabilir. Ayrıca kendilerine bir mahremiyet sağlarlarsa başkalarının konuşmalarını duymayacağından da emin olup biraz daha rahatlayabilirler.

Tabii ki bunlar geçici çözümler. Telefobinin tedavisi için psikoterapi, bilişsel davranış terapisi ya da davranış terapisi öneriliyor.

Benzer İçerikler