'Tatlı yiyelim tatlı konuşalım' lafı doğru mu?
'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' lafı ne kadar da doğru bir laf, değil mi? Tatlı yemek insana iyi geliyor. Peki bu sözün gerçekten doğruluk payı var mı?
Daha uyumlularmış
Bilim dünyası 'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' lafını doğrulamış efen'im. "Aaa, yook" filan demeyin. Yapılan bilimsel çalışmalar da yemek tercihlerinin kişinin karakterini ve olaylar karşısındaki tutumunu değiştirebildiğini ortaya çıkarmış. Yani bu ne anlama geliyor? Acı tüketenlerin değer yargıları daha katı, tatlı tüketenlerin ise uyumluluk düzeyinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmış.
Baharat sevenler heyecan arıyor
Hatta bu konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar, anne ile bebek arasındaki bağın kurulmasında ya da kişinin birine aşık olmasında kokunun önemli bir yere sahip olduğunu bile söylemiş. Biliyorum aklınıza hemen Alman yazar Patrick Süskind'in 'Koku' kitabı geliyor. Durun, bekleyin. Dahası da var... Uzmanlar, uyumlu kişilerin tatlıyı daha çok tükettiğini söylemiş. Baharatlı yiyecek sevenlerin heyecan arayan kişiler olabileceğini belirtmişler.
Dozu kaçırmadığımız sürece...
'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' lafının doğru olması şahane elbette. Ancak tam da bu noktada Canan Karatay'ı hatırlıyoruz. Biliyorsunuz, Karatay bizlere "Tatlı zehirdir" diyor yıllarca. E haklı. Sadece tatlıyla beslenilmez. Doğru, tatlı yemek gerçekten çok tatlı. Fakat bilim insanlarının son araştırması da oldukça enteresan. Tatlı yiyelim ama çok da abartmayalım derim ben. Ne demişler? Her şeyin başı denge. Ayarı kaçırmadığımız sürece tatlı yiyelim, tatlı konuşalım derim ben...