Geri Dön
Tarihi değiştiren gıdalar

Tarihi değiştiren gıdalar

Yemek yemek tarihin her dönemi önemliydi. Ancak bazı yiyecekler var ki tarihi değiştirdi. Peki bazı gıda ürünlerinin dünyayı da değiştirdiğini hiç düşündünüz mü? İşte o gıda ürünlerinden bazıları...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Çay

Haberin Devamı

Milliyet
Çay, Asya kültürünün vazgeçilmez bir öğesi. Biz de en çok çay tüketen toplumlardan biriyiz ve hatta bu alanda birinci bile sayılırız.

Britanya İmparatorluğu'nun dünyanın büyük bir kısmını kontrol ettiği yıllarda kontrol edemediği tek şey çayın fiyatıydı. Çünkü çay büyük oranda Çin'den geliyordu.

Bu durumun önüne geçmek isteyen Britanya İmparatorluğu, Robert Fortune adlı birini Çin'e gönderdi ve bu kişi Çin'deki çay bahçelerini ve çay ticareti sırlarını yerinde öğrendi. Fortune'un Çin'den aldığı çay tohumları sayesinde Britanya, kontrolü altında tuttuğu Hindistan'da çay krallığı kurdu.

Balık ve deniz ürünleri

Milliyet

Bilim insanları Homo Sapiens türünün nasıl ayakta kaldığına dair araştırmalar yapıyor. Max Planck Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar, Homo Sapiens'in hayatta kalmasının denizle bir ilişkisi olabileceği görüşünde.

Haberin Devamı

On binlerce yıl önce Neandertallar büyük hayvanları avlayarak yaşamını sürdürüyordu. Fakat kırk bin yıl önceye ait Homo Sapiens kemik bulgularına göre atalarımızı yalnızca kara hayvanlarını yemiyor ve ayrıca taze su ve denizlerden yakaladıkları canlıları da tüketiyordu.

Devasa hayvanları avlayarak yaşama tutunan Neandertallar, hayvanların soyu tükenmeye başlayınca tarih sayfasından da silinmeye başladı.

Günümüzde hayatta kalan tek insan türü Homo Sapiens'in deniz ürünlerini tüketmesi sayesinde türünü sürdürdüğü düşünülüyor.

Patates

Milliyet

Patates son derece boldur ve çok sayıda insanı beslemeye yeter. Patates sayesinde bazı ülkelerin nüfusunda da önemli artışlar oldu. Patatesle beslenen uluslar daha büyük askeri imkanlara sahip oldu ve sanayileşme sürecini en iyi şekilde gerçekleştirdi.

Patates, Peru'dan Atlas Okyanusu'nu geçip Avrupa'ya ulaştı. 20. yüzyılda hazırlanan sofraların vazgeçilmez öğesi haline geldi. Fakat patatesin yaygınlaşmasıyla beraber kıtlıklar da meydana geldi çünkü patates böcekleri de patatesi bu yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Patates sebebiyle tarımda artan böceklenme 1950'li yıllarda pestisit devrimi yarattı. Böylece tarımda böcek sorununun önüne geçilmiş oldu.

Haberin Devamı

Muz

Milliyet

Muz endüstrisi United Fruit adı altında birleşti. Günümüzde bu kurumun adı kıymetli müzisyen Ajdar'ın bile şarkı yazdığı Chiquita.

Muz endüstrisinin odak noktası Latin Amerika'ydı. 1911'de Orta Amerika ülkesi Honduras'ta yeni hükümet kuruldu. Hükümeti yönetime getiren baş aktör United Fruit'tu. United Fruit, ülkede birçok gelişmenin önünü açtı, demiryolları inşa etti ve Maya harabelerini ortaya çıkardı.

Ekmek

Milliyet

Tarih boyunca toplumlara yön veren en büyük faktörlerden biri tahılın fiyatı oldu. Kulağa son derece ilginç geliyor olsa da ekmek fiyatlarındaki değişiklikler bazı toplumlarda devrimlere bile yol açtı. Bu devrimlerden en bilineni 1789 yılında gerçekleşen Fransız Devrimi! Fransız Devrimi'nin gerçekleşmesindeki tek faktör tabiki ekmek değildi. Fransız halkı, kendisini yönetenlere karşı mücadele etmişti.

Benzer bir durum 1795 yılında İngiltere'de yaşandı. O dönem ülkede kötü hava koşulları ve yetersiz hasat sebebiyle ulusal çapta kıtlık meydana geldi. Ülke çapında yalnızca bir yılda en az 74 ayaklanma ve eylem meydana geldi.

Benzer İçerikler