Tacize uğrayan kadınlar sessizliğini bozdu!
Time dergisi 2017 'yılın kişisi' ödülünü #MeToo hashtag'i ile yaşadığı tacizi anlatarak 'sessizliği bozan' kadınlara verdi.
#MeToo son yılların en çok konuşulan sosyal medya hareketlerinden biri. Bana kalırsa, sosyal medyanın toplumsal hareketlerde ne denli önemli ve etkili olduğunu da bir kez daha kanıtlamış oldu. Bu yıl başlayan #MeToo (Ben de) hareketine katılan sanat ve siyaset dünyasının etkili isimleri, başlarına gelen cinsel saldırı ve taciz skandallarını sosyal medya üzerinden paylaştı. Sessizliği bozan bu isimler, durumun vahamet ve ciddiyetini anlamamızı sağladı.
Bu sebeple de TIME dergisi, itirafta bulunan kadınların hepsini 'yılın kişisi' ilan etti.
TIME dergisinin baş editörü Edward Felsenthal tercih sebebini şöyle anlattı: "Bu son yıllarda gördüğümüz en hızlı hareket eden sosyal değişim. Kendi hikayelerini anlatmak için öne çıkan yüzlerce kadının ve bazı erkeklerin bireysel cesaret eylemleri ile başladı."
Milyonlarca kadın #MeToo harketi ile ‘ben de tacize uğradım’ diye haykırabildi. Bu üzücü fakat artık susmuyor olmanın değeri, paha biçilemez.
Peki kadın mücadelesi dünyada ilerleme kaydediyorken Türkiye’de durum ne?
Acaba kaç kadın tacize uğradıktan sonra susuyor, içine kapanıyor, üstünü örtüp unutmayı tercih ediyor?
Eminim bu yorumları okumasına rağmen ‘ben de’ diyemeyen kadınların sayısı hiç de az değil...
#MeToo hareketi belki de karanlığa itilmiş sırlara, toplum baskısından cesaret edilip söylenemeyenlerin üzerine bir ışık tuttu.
Biz de Türkiye’de yaşayan kadınlar olarak devletin caydırıcı cezalar vermesini ve kadına yönelik şiddetin artık son bulması için gerçek çözümler üretmesini talep etmeliyiz.
Susmamalıyız.
Konuşulmayan, içimizde sakladığımız bir şey kalmasın…
Büşra Özbelli
Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra
busraozbelli@gmail.com