Geri Dön
Tabur nedir? Tümen nedir?

Tabur nedir? Tümen nedir?

Orduda en önemli unsurlardan birisi de asker sayısıdır. Tabii ki askerler rastgele dizilmiyorlar. Belirli sayılara göre bölünüp birlikler oluşturuluyor. Onlardan ikisi de tabur ve tümen. Peki, tabur kaç kişiden oluşuyor? Bir tümende kaç asker bulunuyor?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Tabur nedir?

Tabur, bir yarbay ya da binbaşının komuta ettiği, bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliktir. Günümüz ordularında ana silahlarına göre tank taburu, piyade taburu, topçu taburu gibi tabur sınıfları bulunmaktadır. Hava kuvvetlerinde tabur, genellikle filo olarak adlandırılır.

Tabur kaç askerden oluşur?

Tabur nedir Tümen nedir

Piyade taburları, 19. yüzyılda bir karargâh bölüğü, bir tüfek bölüğü ve bir ağır silah -tank, top- bölüğü olarak organize edilmiştir. Günümüzde de 400-900 askerden oluşan taktik açıdan kendine yeterli birlikler olarak benzer düzende organize edilmektedir.

Süvari taburları, 10. yüzyılda bir süvari bölüğü, bir atlı okçu bölüğü ve bir zırhı atlı bölüğü olarak organize edilir. Günümüzde 100-300 askerden oluşan taktık açıdan kendine yeterli birlikler olarak benzer düzende organize edilmektedir. Teknolojinin ilerlemesiyle önemlerini yitirmiştir.

Tümen nedir?

Tümen, modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askeri birliktir.

Tümen kaç askerden oluşur?

Tabur nedir Tümen nedir

Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir Tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekat şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar.

Benzer İçerikler