Geri Dön
Sınav kaygısı ile başa çıkma yolları

Sınav kaygısı ile başa çıkma yolları

Sınav kaygısını birçoğumuz yaşadı veya hâlâ yaşıyor. Herkesin aklında hep aynı soru: Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları nelerdir? İşte aradığınız cevaplar...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Sınav kaygısı nedenleri

Haberin Devamı

Sınav kaygısı, öğrencilerin sınav esnasında yaşadıkları, başarılarını ciddi oranda etkileyen yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınav kaygısının temelinde, öğrencilerin söz konusu sınava yüklediği anlam, zihninde oluşturduğu imaj, sınav sonrası kazanç ve kayıplara verilen aşırı önem gibi detaylar yer alır.

Sınav kaygısı belirtileri

Sınav kaygısının fiziksel ve psikolojik belirtileri vardır. Bunları şöyle özetleyebiliriz: Mide bulantısı, ağız kuruluğu, terleme, uyku düzeninde bozukluk, karın ağrısı, konsantrasyon problemi, kendine güvende problem, yüksek düzeyde endişe, huzursuzluk, kendini yetersiz ve değersiz görme ya da hissetme.

Sınav kaygısını ne tetikler?

Sınav kaygısını tetikleyen en önemli unsur, kişinin mükemmeliyetçi ya da rekabetçi olmasıdır. Başarısız olma lüksünün olmadığını düşünen öğrenci, doğal olarak sınavı bir anda hayatının merkezi haline getirir. Bu şartlanma da ciddi oranda kaygı yaratır. Keza sosyal çevrenin öğrencide oluşturduğu baskı da sınav kaygısını tetikleyen önemli faktörlerden biridir.

Haberin Devamı

Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları

Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yollarını birçoğumuz merak ediyoruz. Çözüm olarak şunları sıralayabiliriz: Gerçekçi olmayan düşünce alışkanlıklarında değişiklik yaratmak, nefes alma egzersizleri yapmak, dikkatini başka noktalara çevirmek, kaygıyı bastırmak yerine kabul etmeye çalışmak.

Sınav kaygısında aileye düşen görevler

Sınav kaygısını pek çoğumuz yaşıyoruz. Yaşı küçük olan öğrencilerin velilerine bu noktada bazı önemli görevler düşüyor. Aileler, sınav kaygısı yaşayan çocuklarına karşı gerçekçi olmalı ve çocuklarını diğer öğrencilerle karşılaştırmamalı. Çocuklarına sınavın bir ölüm kalım meselesi olmadığını anlatıp konuşmalarında dikkatli ve gerçekçi davranmalılar.

Benzer İçerikler