Saçkıran nedir? Saçkıran bulaşıcı mıdır?
Saçkıran hastalığını bugüne kadar birçok kez duyduk ancak gerçekten tam olarak ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Son günlerde 'Oyuncu Merve Boluğur saçkıran oldu' haberleriyle tekrar denk geldiğimiz saçkıran nedir? Saçkıran bulaşıcı mıdır? Sizler için saçkıran hakkında mutlaka bilmeniz gereken bilgileri derledik...
Saçkıran hastalığı hakkında bilmemiz gereken önemli şey sinsi hareket eden ve belirtilerini hemen net bir şekilde gözlemleyemediğimiz bir saç hastalığı olması. Söz konusu saç dökülmesi olduğu için genel algı saçkıranın stres ve psikolojik travmalar yüzünden oluştuğudur. Ancak bu doğru değil. Saçkıran neden oluşur? Saçkıran, cildimize bulaşan ve hızla yayılan bir tür mantarın sebep olduğu bir saç hastalığıdır.
Saç kaybına neden olur
Saçkıran, saç dökülmesi belirtileri gösterdiği için zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı saç kaybına neden olmaktadır. Saçkıran hastalığına sebep olan mantarlar, deride ve saçta mantar efeksiyonuna sebep olabilmektedir. Bu yüzden saçkıranlı bir hastanın kullandığı ürünlerden uzak durmanız gerekmektedir. Dişi ve erkek olarak ikiye ayrılan saçkıranda dişi olan erkeğe göre daha hızlı yayılıyor ve saçın her bölgesine kolaylıkla yerleşebiliyor. Erkek saçkıran ise daha yavaş etki ediyor. Saçkıran hastalığı herkeste görülebilse de çocuklarda daha sık ve kolay ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda daha çabuk ortaya çıkmasındaki asıl sebep bünyenin daha hassas olmasıdır.
Saçkıran bulaşıcı mıdır?
Saçkıran bir mantar hastalığı olduğu için bulaşıcıdır. Dolayısıyla kolaylıkla bulaşabilir. Mantar enfeksiyonunu barındıran bir hastadan bir başka vücuda kolaylıkla aktarılmaktadır. Dolayısıyla özellikle tırnak makası ya da bıçak gibi hijyen konularında bulaşma riskine karşı önlemler alınmalıdır.
Saçkıran belirtileri nelerdir?
Saçkıran hastalığı genellikle sivilce gibi bir dış görünüşe sahiptir. Kabarcık olan bölge zaman içerisinde halka biçiminde etrafa doğru genişler ve yayılır. Böylelikle enfekte olunan bölge de giderek büyür. Saç dökülmesi ilk aşamada geçici olmakla birlikte zaman içerisinde önlem alınmadığı ya da tedavi edilmediği takdirde saç dökülmesi kalıcı kelliğe yol açmaltadır. Saçkıranın hakim olduğu bölgede saçın yapısı kırılgan bir hal alır.
Saçkıran tedavisi nasıldır?
Saçkıranın tedavisi mümkündür. İlk olarak saçkırana sebep olan enfeksiyon yapıcı mantarlar yok edilmelidir. Bu da çoğunlukla krem, toz ya da tabletlerle çeşitli mantar ilaçları sayesinde gerçekleşir. Saçkıran için iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi seçenekleri arasında yer alır. Bitkisel tedaviler de saçkıran vakalarına iyi gelse de kalıcı çözüm olarak ilaç tedavileri kadar etkili değildir.