Geri Dön
Quasimodo sendromu nedir?

Quasimodo sendromu nedir?

Quasimodo sendromu son günlerde internet kullanıcıları tarafından sıklıkla aratılıyor. Quasimodo sendromu nedir? İşte sendrom hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Quasimodo sendromu nedir?

Haberin Devamı

Quasimodo sendromu, kişilerin vücudunda gerçekte var olmayan kusurlar bulmasıdır. Bu sendromu olanlar, vücutlarını kusurlu buldukları için yoğun bir huzursuzluk duygusu içine giriyorlar. Quasimodo sendromu, adını ise Victor Hugo'nun ünlü eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndaki Quasimodo'dan alıyor. Sendromun diğer bir adı da 'beden dismorfik bozukluğu'dur.

Milliyet

Quasimodo sendromu ve takıntılar

Quasimodo sendromunu örneklerle açıklayalım. Bu sendromu olanlar, vücutlarındaki ufacık bir kusuru bile sürekli kafaya takarlar. En sık yüzlerine, saçlarına, burunlarına ve ciltlerine dikkat eder ve buradaki kusurları kafalarında büyütürler. Yüzleri, saçları ya ciltlerindeki herhangi bir kusur, çevre tarafından daha hızlı algılanabildiği için bu sendroma sahip olanlar vücutlarında özellikle bu bölgeye takıntılıdır.

Haberin Devamı

Milliyet

Quasimodo sendromuna sahip biri ne yapar?

Quasimodo sendromuna sahip birisi, vücudunun kusurlu olduğuna ilişkin kaygı duyduğu bölgeleri sürekli ayna karşısında inceler. Hastaların üçte biri bu kaygılar nedeniyle sosyal hayata karışmakta güçlük çeker, kendini eve kapatır. İlerleyen vakalarda kendine zarar verme de görülür. Özellikle ergenlerin birçoğunda Quasimodo sendromu belirtileri gözlemleyebiliriz. Bu sendromun görülme yaşı da minimum 15 ila 20 arasındadır. Bu kişiler, özellikle saç-kıyafet konusunda aşırı kararsızlardır. Güzelliklerine dair sürekli bir onay beklentisi içinde olan insanlar, özgüven problemi yaşarlar.

Milliyet

Quasimodo sendromu tedavisi

Bu hastalığa sahip kişiler fiziksel görünümünden mutsuzluk duyup soluğu plastik cerrahi kliniklerinde alırlar. Ancak aslında psikiyatriste görünmeleri gerekmektedir. Takıntılarının ileri düzeye gitmesi sosyofobi, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyona yol açar. Günümüzde özellikle sosyal medyadaki 'kusursuz görünme' trendinden ötürü pek çok kişide bu rahatsızlığın belirtileri gözükür.

Benzer İçerikler