Plasebo ne demek?
Plasebo kelimesi sıkça karşımıza çıkıyor. Peki anlamını biliyor muyuz? Plasebo nedir? Plasebo etkisi ne demek? İşte plaseboya dair bilmeniz gerekenler...
Plasebo ne demek?
Plasebo, Latince kökenli bir kelime. 'Hoşnut etmek' anlamına gelen plasebo, etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkartması hali olarak tanımlanabilir. Yani vücuda ağız, burun ya da enjeksiyon yolu ile verilebilen bu ilaç, fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir güce sahip değil.
Plasebonun amacı
Plasebonun amacı, hastaların ya da kendilerini fiziksel veya mental açıdan iyi hissetmeyenlerin yüksek moral ve iyileşme azmi kazanmasını hedefler. Fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü olmasa da, tedavi gücünü hastanın 'işe yarayacak' motivasyonu kazanmasından alır.
Plasebo neden önemli?
Plasebo, tıbbi olarak kurtulma ihtimali zayıf olan hastalar ile tıbbın çözüm bulamadığı kanser gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Özellikle tedavisi zor ve meşakkatli hastalıklarda gerekli olan mental gücü, yüksek morali sağlaması bakımından gerekli bir ilaç türü olmuştur.
Her şey beyinde mi bitiyor?
Depresyonla mücadele eden bireylerin sıklıkla antidepresana başvurması, 'plasebo ilaç' konusunu da tekrar gündeme taşıdı. Yapılan araştırmalar, ilaç kullandıklarında hastalık belirtilerinin hafiflediğini düşünenlerin, ilaç kullandığı için iyileştiğini düşünenlerin sayısından fazla olduğunu gösteriyor. Bu da beraberinde ilacın gerçekten işe yarayıp yaramadığını sorgulatıyor, "Her şey beyinde mi bitiyor? Psikolojik motivasyon dışında hiçbir fiziksel katkısı olmayan plasebo ilaçlarla da hastalıklarla savaşılabilir mi?" sorusunu ortaya atıyor.
Popüler kültüre etkisi: Placebo grubu
Plasebo kelimesinin İngilizce karşılığı olan 'placebo' aynı zamanda ünlü bir müzik grubunun da adı. İngiliz alternatif rock grubu Placebo, adını 'plasebo ilaç'lardan alıyor. Brian Molko'nun solistliğini yaptığı Placebo grubu 90'ların sonundan itibaren önemli bir dinleyici kitlesi yakaladı.
Plasebonun popüler kültüre diğer etkileri olarak da başta Steven Soderbergh'in 2013 yapımı 'Acı Reçete' (Side Effects) filmi başta olmak üzere pek çok film ve roman sıralanabilir.