Peter Pan sendromu nedir?
Peter Pan sendromu denildiğinde şöyle bir afalladığınızın farkındayım. Peter Pan'ı gayet iyi biliyoruz, peki ya Peter Pan sendromu? Nedir bu Peter Pan sendromu? Peter Pan sendromu belirtileri nelerdir? İşte Peter Pan sendromu hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...
Peter Pan'ın hikayesini birçoğumuz çocukluk dönemimizden itibaren biliyoruz. Peter Pan'ın o büyümek istemeyen halleri çocukluktan beri aklımızın bir köşesinde. Peki ya Peter Pan sendromu diye adlandırılan bir sendrom olduğunu duydunuz mu?
Psikanalist Dr. Dan Riley tarafından literatüre geçen 'Peter Pan sendromu' özellikle yetişkin erkeklerde daha fazla görülüyor. Kadınların evlilik çağına gelmiş erkeklerin 'çocuksu' davranışlarından şikayetçi olmamaları gerekiyor; çünkü belki de o erkekler 'Peter Pan sendromu'na yakalanmış olabilirler...
Peki Peter Pan sendromu özellikleri nelerdir? Peter Pan sendromlu erkekler, eğer evlilerse sorumluluklardan kaçarlar. Evlilik içerisindeki görev dağılımdan kaçan bu erkekler, birçok görevi eşlerine yükleme eğilimindedirler. Eğer bu erkekler bekarlarsa, görevi ailelerine yüklemektedir. Yani, Peter Pan sendromu belirtileri gösteren bir erkek sorumluluklardan ve sorumluluklarından kaçmaktadır.
Dünyanın merkezinde kendileri varmış gibi hisseden bu erkeklerin narsistik davranışlar sergilediği fark edilmektedir. İçinde bulunduğu toplumun kendilerine bahşettiği rolleri kabul etmeyen bu erkekler sosyal ilişkiler konusunda pek de başarılı değillerdir. Neşeli ve eğlenceli yapılarına rağmen duygusal olarak yaşıtları gibi hissetmezler ve bu şekilde davranmazlar. Olgunlaşmayı kabul etmeyen bu erkekler cinsellik konusunda da tereddütler yaşamaktadırlar. Partnerleri ile cinsellik yaşamaya çok istek duymayan bu erkeklerin dürtüsel davranma eğilimleri yüksektir.
Yetişkin olmalarına rağmen sosyal hayatta çocuk gibi davranan, çocuksu kıyafetler giyen bu erkekler aslında otorite eksikliğine bağlı olarak bu çocuksu davranışları sergiliyorlar. Peter Pan sendromunun yaş gruplarına göre şu şekilde ele alınabilir:
- 10-15 yaş arası: Çocuklar dış dünya ile bağlantısını koparıyor, görevlerden kaçıyor ve yalnız kalıyor.
- 16-22 yaş arası: Kendini beğenme durumu hissediliyor.
- 23-25 yaş arası: Mutsuzluk hissediliyor.
- 26-30 yaş arası: Mutsuzluk ve huzursuzluk daha da artıyor.
- 45 yaşından sonrası: Tekrardan çocuk olmaya çalışılıyor, çocuksu davranışlar dikkat çekiyor.