Geri Dön
Otomobillerde kullanılan yakıt türleri nelerdir? Araç yakıtları hangileridir?

Otomobillerde kullanılan yakıt türleri nelerdir? Araç yakıtları hangileridir?

Uzun yıllardır araçlarda kullanılan üç tane temel yakıt türü vardı. Yeni bir araç alacak kişiler, araçlarını temel araç özelliklerinden olan yakıt türüne göre seçer veya satın aldıktan sonra aracını bu yakıt türlerinden birine dönüştürürdü. Elektrikli otomobillerin üretilmeye başlamsıyla kullanılan yakıt türü dörde çıktı. Peki yakıt türleri hangileridir? Avantajları nelerdir?

Serkan Boğaç Yılmaz
Serkan Boğaç Yılmaz

Araç yakıt türleri

Haberin Devamı

Dört temel yakıt türü dizel, benzin, lpg (Liquified Petroleum Gas - Sıvılaştırılmış petrol gazı) ve elektriktir.

Dizel, benzin ve lpg türleri kendi aralarında dönüştürülebilir. Örneğin benzinli olan bir araç, lpg'ye veya dizele dönüştürülebilir.

Dizel

Benzinli araçlara göre daha ekonomiktir. Benzinli araçlara göre motora daha fazla dönme sağladıkları için daha çabuk hızlanma imkanı sağlarlar. Yakıt tasarrufunu sağlayan budur. Kullanılan yakıta göre performansı değişen dizel araçlarda bio-dizel, motorin veya siyah dizel kullanımı performansı düşürür.

Benzin

En yüksek performansa sahip yakıt türüdür. Birçok aracın benzinli modeli daha düşük fiyatlıdır. Kilometre başına yaktığı yakıt, dizel ve lpg'ye göre daha düşük olmasına rağmen yüksek benzin fiyatları bu avantajı oldukça düşürür.

Haberin Devamı

LPG (Liquified Petroleum Gas)

Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir. Sıvılaştırılmış likit gaz anlamına gelen lpg, performans olarak diğer türlerden düşük olmasına ve soğuk havalarda lpg kullanımına geçerken daha fazla yakıt harcamasına rağmen en düşük yakıt fiyatına sahip olması dolayısıyla çokça tercih edilir.

Karbon emisyonu da benzinden daha az olan lpg, çoğu firma tarafından fabrika çıkışlı olarak üretilmez ve araç benzinli ya da dizel olarak satın aldıktan sonra ekstra olarak taktırılır. Araç üretici firmalardan çok azı lpg'yi üretim esnasında kullanır.

Elektrik (hibrit)

Yeni bir tür olduğu için henüz çok kullanılmayan elektrikli araçların ilerleyen yıllarda çok daha fazla yaygınlaşacağı öngörülüyor. Özellikle şu an için performans sorunu nedeniyle tercih edilmeyen elektrikli araçlar, geliştirilmeye devam etmektedir.

Sessiz çalışma şekli, çok makul fiyatlara uzun yol gidebilmeleri, çevreye zarar vermemeleri sayesinde gelecekte çok yaygın olması bekleniyor.

Şu an için satış fiyatları da oldukça yüksek olan elektrikli araçların, bazı ülke yönetimlerinin teşvikiyle uzun vadede kullanılan tek araç haline gelmesi hedefleniyor.

Benzer İçerikler