Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi James Allison ve Tasuku Honjo oldu
2018 Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri kanser tedavisinde devrimsel bir yaklaşım ortaya koyan Amerikalı James Allison ve Japon Tasuku Honjo oldu.
2018 yılı Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu. Nobel Komitesi bu yıl ödülü iki kişiye verdi. ABD'li James Allison ve Japon Tasuku Honjo, vücut bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı savaşmasını konu alan çalışmaları sayesinde Nobel Tıp Ödülü'nü almaya hak kazandı.
Nobel Tıp Ödülü'nin sahiplerinden olan Allison, geçtiğimiz pazartesi günü oğlunun sabahın erken saatlerinde kendisini aradığını ve ödülü kazandığını duyurduğunu söyledi. Aynı gün Nobel Komitesi, Allison'u arayarak ödülü kazandığı bilgisini verdi.
Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nde Bağışıklık Tedavisi Platformu yöneticisi ve İmmünoterapi başkanı olan Allison, bağışıklık sistemi üzerinde fren görevini gören bir protein üzerinde çalıştı.
Allison'ın tespitleri bağışıklık kontrol noktası blokaj tedavileri adı verilen etkili tedavi yöntemlerinin keşfini sağladı. Allison, çalışmaya başlamadan önce yalnızca T hücrelerinin nasıl çalıştığı konusunda daha detaylı bilgiler elde etmek istediğini, kanser tedavisi yöntemi bulma niyetinin olmadığını söyledi.
Bir tür beyaz kan hücresi olan T hücresi, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve vücudu hastalıklara karşı korumaya ve kansere karşı savaşmaya yardımcı olur.
Allison, Nobel ödülünü önümüzde aralık ayında İsveç'in başkenti Stockholm'de alacak.
34 yıldır Kyoto Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Tasuku Honjo, Allison'dan bağımsız olarak yürüttüğü çalışmada, bağışıklık hücrelerinde bir protein tespit etti ve tespit ettiği proteinin farklı bir şekilde nasıl fren görevi görebileceğini öğrenmeye çalıştı. Honjo'nun yöntemi doğrultusunda yapılan terapiler, kansere karşı mücadelede etki gösterdi.
Nobel Komitesi'nin Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, kanserin her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olduğu ve insanoğlunun en büyük sağlık mücadelelerinden biri olduğu vurgulandı.
Cancer kills millions of people every year and is one of humanity’s greatest health challenges. By stimulating the ability of our immune system to attack tumour cells, this year’s #NobelPrize laureates have established an entirely new principle for cancer therapy. pic.twitter.com/6HJWsXw4bE
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 1 Ekim 2018
Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1901 ve 2017 yılları arasında 108 defa 214 farklı kişiye verildi.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu