
Mutsuzluğu artıran sebepler neler?
Mutsuzluk, belki de 21'inci yüzyılın en büyük sorunlarından biri... İnsanlık gittikçe kendini zor koşullar içinde buluyor. Gelişen teknoloji, şehir hayatı, eğitimsizlik, haksızlık ve özellikle de insan ilişkileri, mutsuzluğa sebep olan etkenler arasında. Neden mutsuz olduğunuzu bilmek, belki kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Gelin, mutsuzluğun ne demek olduğuna bir bakalım.
İnsan vücudu ve zihni, her duyguyu tatmaya açıktır. Mutluluk, kızgınlık, heyecan, şaşkınlık ve daha birçok duygu, çoğunlukla tetiklenerek ortaya çıkar. Mutsuzluk da bunlardan biri. Örneğin; iftiraya uğrarsanız sinirlenir, hediye aldığınızda mutlu olur veya hiç beklemediğiniz bir yakınınızın hamile olduğunu duyduğunuzda şaşırırsınız. Bunlar tamam... Mutsuzluk hissine ne sebep oluyor peki?
1- Çevresel faktörler: Kimileri hava kararınca karamsarlığa kapılıp mutsuz olurken, kimi karanlığa bayılır. Ancak çoğunluk, "Yağmurlu havalarda içim kararıyor" der. Bunun gibi çevresel faktörler kısa süreli mutsuzluğa sebep olabilir.
2- İnsan ilişkileri: İnsanlar birbirini üzmek konusunda başarılılar. Özellikle sevmediğimiz kişilerle sırf aynı ortamda bulunduğumuz için bile gerilip stres yapabiliyoruz. Belki de mutsuzluğun en büyük sebeplerinden biri ilişkilerdir. İnsanlar birbirinin kalbini kırabilir, hakkını yiyebilir, değersiz hissetirebilir. İnsanın yapabilecekleri saymakla bitmez...
3- Aşk ilişkileri: Aşk, içinde güven ve saygı olunca güzel. Ancak bazen çok sevdiğimiz o insanın bizi kırması ilişkiyi zedeliyor ve bu durum insanı bayağı yıpratıyor. Belki de bir ömür boyu birlikte yaşamayı planladığınız o insan için kendinizden ödün verip mutsuz bir ilişkiye devam ediyorsunuz.
4- Aşağılık kompleksi: Maalesef çoğumuz hayatımızın bazı dönemlerinde kendimizi değersiz görüyoruz. Belki iş yerinizdeki pozisyonumuz yüzünden, belki fazla kilolarımız yüzünden, belki de bir sağlık sorunu yüzünden... İnsanın kendini değersiz hissetmesi, düşünceleri ile kişiliği arasında savaşa yol açıp mutsuzluğa sürükleyebilir.
5- Eğitim & iş hayatı: Yaşamın büyük bir bölümünü kaplayan eğitim ve iş hayatında, bencilce davranışların, sürekli görmek zorunda olduğumuz insanların ve o insanların baskın davranışlarının mutsuzluğa yol açması mümkün. Şu cümleleri mutlaka duymuşsunuzdur: "Benden daha az çalışanlar daha fazla maaş alıyor", "İşim çok yorucu, artık zevk almıyorum", "Patronumla konuşurken heyecanlanıyorum"...
6- Ailevi etkenler: Kimileri mutsuz ebeveynler arasında, kimi de sevgi ve ilgiyle büyüyor. Her ne olursa olsun aile ve ev, insanın güvenebileceği en huzurlu yerlerden biri. Fakat bazılarımız zor ailelerin içinde büyüdüğümüz için uzun yıllar mutsuz olabiliyoruz. Özellikle müdahaleci, ihtiyaçları karşılamayan, sık tartışan ve ev düzenini sağlayamayan ailelerde büyümek, mutsuzluğa sebep olabiliyor.
7- Küresel sorunlar: Misafir olarak geldiğimiz bu dünyada, ülkeler arası ilişkiler, doğa, gelişen teknolojinin insanlığa verdiği zarar, her ürünün doğallığını yitirmeye başlaması ve daha birçok neden, mutsuzluğa sebep olabiliyor.
8- Sağlık sorunları: Sağlığımız yerinde değilse, bir hastalıkla uğraşıyor veya tedavi olurken zorluklar yaşıyorsak, mutsuz olmamız doğal. Psikolojik sağlığımız da bu noktada önemli. İster yukarıda yazılanlardan dolayı olsun, ister kendiliğinden oluşsun; kişinin psikolojik olarak gelişen bir rahatsızlığı varsa yardım almak en iyisidir.
Unutmayın ki, mutsuz olmak dönemseldir. Bazen uzun süre mutsuz olurken, bazen kısa süreliğine gerginleşiriz. "Bugün arkadaşım beni kırdı", "İstediğim notu alamadım" veya "Haberlerde gördüğüm bir şey beni üzdü" gibi şeyler, yalnızca belli bir süreliğine mutsuzluk getirir. Ancak bakış açımızı değiştirir, hayata umutla bakar ve zor anlar için geliştirdiğimiz çözüm yollarıyla ilerlersek, bu hissi azaltabiliriz.
Ne kadar mutsuz olursanız olun, çevrenizde mutlaka sizi seven birilerini bulursunuz. Belki kısa bir seyahat, aldığınız bir hediye, yaptığınız bir yemek, sevdiğiniz bir müziği dinlemek gibi şeyler de mutluluğu elde etmenizi sağlayabilir. Tabii, mutsuz olmanıza sebep olan şeyleri değiştirme imkanınız varsa, çözüm yolları da bulabilirsiniz. Örneğin iş yerinizde başka bir birime geçmek, ailevi sorunlar hakkında yakınlarınızla konuşmak veya bakış açınızı değiştirmek, aldığınız eğitim konusunda yeni metodlar geliştirmek gibi... Bunu en iyi bilen sizsiniz. Ancak, mutsuzluğun bir ömür sürmeyeceğini, dönemsel olduğunu veya yardım alarak çözülebileceğini unutmayın. Mutluluğu yakalamak için çabalayın...