Mutluluk fobisi çerofobi nedir? Çerofobi belirtileri ve tedavisi
Mutlu olmaktan korkmak olarak bilinen çerofobi nedir? Mutlu olmaktan neden korkulur? İşte bir kaygı bozukluğu olan çerofobi nedenleri ve çerofobi tedavisi için yöntemler...
Kökü 'cherophobia' kelimesinden gelen 'çerofobi' nedir? Şöyle özetleyelim: Çok iyi giden bir düzeniniz varsa, son zamanlarda mutluysanız ve sırf mutlu olduğunuz için yakında başınıza kötü şeylerin geleceğinden tedirginseniz, bunun adı çerofobi. Yani mutluluktan korkmak. Eğlenceli ve hoşunuza giden şeyleri yaparken rahat hissedememek, bu mutlu anlardan ötürü kötü şeyler yaşayacağını sanmak ve kaygı duymak da çerofobiye dahil. Psikiyatrist Carrie Barron bir yazısında, 'zevk alma korkusu' olarak tanımlanan 'hedonofobi' ile 'çerofobi'nin hemen hemen aynı olduğunu yazmıştı.
Çerofobi belirtileri
- Çerofobi devamlı bir kaygı hali değildir. Mutluluk kaynağı olan olumlu olaylardan kaçınmak ya da bu olaylardan sonra 'başıma kötü bir şey gelecek' kaygısı yaşamaktır.
- Sosyal aktivilere dahil olmaktan kaçınmak ve endişe duymak.
- Hayatta karşısına çıkan fırsatları korkusundan ötürü tepmek.
- Mutluluğa eriştirecek düşünceleri akıldan atmaya çalışmak.
- Çevreye mutlu görünmekten kaçınmak.
Çerofobi nedenleri
Çerofobinin nedenleri arasında, önceki olumsuz deneyimlerin olduğu düşünülüyor. Her mutluluktan sonra başınıza kötü bir şey geliyorsa ya da algıda seçicilik yaparak siz böyle görüyorsanız, bunun sonu çerofobiye varabilir.
Mutluluk-ceza bağlantısının hakim olduğu bu davranış bozukluğunun bir diğer nedeniyse, çocuk yaşlarda maruz kalınan fiziksel/psikolojik şiddet olabilir. Takdir edilmemek, yapılan iyi işlere rağmen hor görülmek gibi...
Çerofobi tedavisi
Psikiyatrist Carrie Barron, çerofobi ile savaşmaya başlamanın en etkili yolunun sendroma sahip kişinin geçmişini incelemek olduğunu söylüyor. Barron, içgörü yönelimli psikoterapi ya da bilişsel davranış terapisi gibi tedavi yöntemlerinin kişideki mutluluk-ceza, zevk-avı bağlantısını ortadan kaldırmaktan faydalı olduğunu belirtiyor.
Çerofobiyle mücadelenin temeli, düşünce şeklini değiştirmek olduğu için bu psikolojik tedavide kişi, kendi oluşturduğu savunma mekanizmasını kabul etmeli ve yıkmak konusunda karar almış olmalıdır.