Müsli nedir? Müslinin faydaları nelerdir?
Son dönemde her gittiğimiz süpermarkette müsli ile karşılaşmaya başladık. Kahvaltılarda müsli yeme furyası aldı başını gidiyor. Peki müsli nedir? Müslinin faydaları nelerdir? İşte müsli hakkında bilmeniz gerekenler...
Müsli, birçok insanın çoğunlukla kahvaltıda tükettiği tahıl, çeşitli tohum, kuruyemiş ve kurutulmuş meyvelerden oluşan bir yiyecektir. Lif açısından zengin özelliğiyle sağlık açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Bu yüzden sabah kahvaltısında müsli tüketimi her geçen gün daha da yaygınlaşmıştır. Güne enerjik başlamanın en kolay yollarından biri müsli tüketmektir. Karbonhidratlı yapısı sayesinde enerji verir. Müsli yiyenler uzun bir süre tokluk hissiyatına sahip olurlar. Özellikle diyet yapanlar tarafından bu nedenle sıklıkla tercih edilir.
Müsli, 1900 yılında Dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner tarafından bulunmuştur. Bircher-Brenner, İsviçre'nin Zürih şehrindeki özel kliniğinde hastalar için hazırladığı karışıma 'elmalı perhiz yemeği' demişti. Ancak daha sonra ismi evrilerek Birchermüsli adını aldı. Almanya ve diğer ülkelerde yaygınlaşmasıyla beraber ise kısca 'Müsli' adını aldı. İsviçre'den dünyaya yaılan müsli, İsviçre'de akşam yemeği olarak tüketilse de dünya çapında genellikle kahvaltıyla özdeşleşmiştir.
Yarım kase müsli, bir kadının günlük lif ihtiyacının yaklaşık yüzde 12'sini, bir erkeğin günlük lif ihtiyacının ise yaklaşık yüzde 8'ini karşılar. Güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı olan demir ve çinko için de önemli bir kaynaktır. Bu yüzden günlük vitamin ihtiyacının karşılanması sayesinde müsli tüketen kişiler çeşitli hastalıklara karşı da önlem almış olur.
ABD'de yapılan araştırmalara göre müsli tüketmek kilo vermemizi de sağlamaktadır. 2012'de yapılan bir araştırmaya göre özellikle diyetlerde müsli tüketenler, tahıllı yiyeceklerle beslendikleri için daha hızlı kilo veriyor ve vücuttaki yağlardan daha çabuk kurtulabiliyor. Protein için önemli bir kaynak olan müsli aynı zamanda Omega 3 yağ asitleri de içermektedir. Kolon kanserini önlemede etkin bir rol oynadığı belirtilen müsli aynı zamanda folik asit de içerir.